Kajak-kenu: A szurkolók segítségével nyertem - Dombvári

Vágólapra másolva!
2014.07.19. 12:39
null
Hufnágel Tibor (jobbra) és Ceiner Benjámin párosa taktikus versenyzéssel utasította maga mögé a mezőnyt
Öt érmet, benne három aranyat szereztek a magyar egységek a Szegeden zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu-világbajnokság harmadik versenynapján, a női kajaknégyessel dúsított 1000 m-es finálékban. A hajrára elfogyó Dombvári Bence (U23 K–1 1000 m) a szurkolók támogatását emelte ki, a kenu egyesben diadalmaskodó ifista, Hajdu Jonatán a hajráját, a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin U23-as kajakpáros tagjai a jól felépített pályát.
EZT TÖRTÉNT SZEGEDEN
Itt olvashat a szombati döntőkről:
Öt érem, benne három vb-arany kezdésnek

„A terv az volt, hogy minél előbb próbálok az élre kerülni, ott is maradni, és már a hajrá előtt komolyabb előnyre szert tenni, ami be is jött – mondta az U23-as mezőnyben 1000 m-en favoritként aranyérmes kajakos, Dombvári Bence, aki két nap pihenést követően folytatja a munkát a felnőtt válogatott tagjaként. – Az éreztem, hogy aki az élre állt, az túlvállalja magát a tempóval, viszont arra nem számítottam, hogy én meg közben így elfogyok a végére. A hátszél és a nagy meleg kivette az erőmet. A legnehezebb idei pályám volt ez a mai, és ha nincs a hazai szurkolók biztatása, aligha tudom a hajrában magam mögött tartani a jól finiselő riválisaimat. Bár kihagytam a felnőtt Eb-t, nem bántam meg, sőt... Kellenek az ilyen sikerélmények, jót tesz az önbizalmamnak a moszkvai, felnőtt vb előtt. Egyáltalán nem érzem rangon alulinak az U23-as mezőnyben versenyezni, hiszen muszáj koncentrálnia az embernek a saját korosztályára is. A rendezők komolyan veszik a szegedi vb-t, érezni a hazai szurkolók támogatását, tőlünk, magyar versenyzőktől az a minimum, hogy a maximumot adjuk ki magunkból."

„Motivált voltam, vagyok és leszek a felnőtt vb-re is, éhes maradtam a vb-aranyra – mondta az U23 K–2 1000 m-en vb-aranyérmes Hufnágel Tibor, akinek felnőtt párja, Kökény Roland is személyesen gratulált az éremátadást követően. – Nagyon bízom abban, hogy Moszkvában is képes leszek megismételni ezt a teljesítményt, és bízok a hasonló eredményben is. A korosztálytól szépen, ezzel a vb-aranyéremmel búcsúzom."

„Edzéseken jól mentünk, jók voltak az időeredményeink, persze versenykörülmények között, főként egy vb-n azért minden más – nyilatkozta Hufnágel párja, Ceiner Benjámin. – De hittünk magunkban és abban, hogy sikeresek lehetünk."

„Jonatán kezéből az elején kicsúszott a lapát, de össze tudta szedni magát, igaz, kellett vagy száz méter, amíg ismét meglett a mozgásunk – mondta az ifi C–2 1000 m-en ezüstérmes Balla Levente. – Ha nincs az a hibánk, valószínű nagyobb esélyünk maradt volna a hajrára befogni az élen álló lengyeleket, talán nyerhettünk is volna."

„Nem is tudom, igazából mi történt, hogy simán kicsúszott a kezemből a lapát, vagy ráfogtam egy hullámra. Az viszont biztos, hogy nincs köze ahhoz, hogy előtte egyest mentem – mondta a kenus Hajdu Jonatán, aki az ifik mezőnyében párosban ezüst-, egyesben aranyérmes lett 1000 m-en. – Egyesben az volt a taktikám, hogy próbálok az elején elmenni a többiektől, aztán féltávnál emelni a ritmuson. Igazából egyik sem sikerült, a ritmust a hátszél miatt csak később tudtam növelni, de talán ez még jobb is volt így, mert háromszáz, de még inkább kétszáz méterrel a cél előtt bennem még sok maradt, annyi, hogy simán lefiniseltem az előttem lévő két riválist."

„Jó volt a rajtunk, aztán igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megőrizzük a jó pozíciónkat – mondta az ifi női kajaknégyessel bronzérmes Papp Cintia. – Azt nem láttuk, hogy hányadik helyen evezünk, nem figyeltünk a többiekre. A végén indítottunk, de be is kötöttünk egy picit, így végül annak is örültünk, hogy tartani tudtuk magunkat. Az összképünk pozitív a bronzérmen túl azért is, mert a döntő előtt nem helyezésben gondolkodtunk, hanem abban, hogy maximum pályánkat tudjuk menni, és az összejött."

„Fantasztikus ez a kezdés, csodálatos ez a három arany, de azért akadnak bennem hiányérzetek is. Jó volt látni például, hogy Hajdu Jonatán végre igazán kihajtotta magát ezer egyesben, nem félt a távtól, igazán odatette magát. Viszont sajnálom a párját, Balla Leventét, mert párosban is aranyérmesek lehettek volna, ha az elején nem támaszt le Joni. Hogy mi történt? Egy hullám, a fáradtság, nem tudom, de ilyen előfordulhat bármikor. Dombvári Bence aranyával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy megígérte nekem, és meg is nyerte az aranyat, ráadásul olyan idővel, amellyel a moszkvai felnőtt világbajnokságon is lesz keresnivalója. Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin is megérdemli a kalapemelést, magasan kiemelkedtek a mezőnyből, és Hufira is vár még feladat Moszkvába. A bronzérmet ifjúsági négyesünk szolgáltatta, a végére bekötöttek egy kicsit, de jól megoldották a feladatot" – értékelt Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző.

Gikszer után parádézott – ilyenek a nagy versenyzők

KAJAK-KENU, IFJÚSÁGI ÉS U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED 2014
A MAGYAR IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 mVidákovich Antal
8.
K–2 1000 m
Koleszár Mátyás, Gergely Olivér
4.
C–1 1000 m
Hajdu Jonatán
1.
C–2 1000 m
Balla Levente, Hajdu Jonatán 2.
NK–4 500 m
Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia
3.
A MAGYAR U23-AS VÁLOGATOTT VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 m Dombvári Bence
1.
K–2 1000 m
Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
1.
C–1 1000 m
Khaut Kristóf
6.
C–2 1000 m
Viola Viktor, Bodonyi András
10. (B-döntőben 1.)
NK–4 500 m
Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni, Farkasdi Ramóna
6.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik