Kajak-kenu: a szegedi vk-ra olimpiai és világbajnokok érkeznek

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2017.04.25. 11:49
null
Három év után lesz újra világverseny Szegeden (Fotó: Földi D. Attila)
Három év után újra világversenynek ad otthont Szeged, május 26. és 28. között a Maty-éren rendezik a kajak-kenusok világkupa-viadalát. A versenyre eddig 63 ország versenyzői adták le nevezésüket, a sportág elitje, olimpiai és világbajnokok érkeznek Magyarországra a szezon második világkupájára.

A nevezések alapján a szegedi minden idők egyik legnagyobb világkupája lehet – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, a világkupa szervezőbizottságának vezetője a harminc nappal a viadal kezdete előtt rendezett sajtótájékoztatón. – Sportágunkban elindult az újabb négyéves ciklus, a magyar kajak-kenusok elkezdték a felkészülést a tokiói olimpiára. Az út első állomása a szegedi világkupaverseny lesz.”

Folyton változó program
A K–2200 méteren világbajnok és olimpiai negyedik helyezett Tótka Sándor az olimpiai program változása miatt jelentős döntést hozott: miután a sprinttáv páros száma lekerült az ötkarikás műsorról, úgy határozott: ezer méteres versenyzőként folytatja pályafutását. Nemrégiben azonban a nemzetközi szövetségben felvetődött, hogy a K–4 1000 méter helyett K–4500 méter szerepeljen a műsoron.
Nagyon nehéz a folyton változó elképzelések között felkészülni – vallotta be Tótka Sándor. – Ősszel hoztam egy döntést, de miután nálunk az olimpiai számok elsőbbséget élveznek, lehet, hogy újfent át kell gondolnom a folytatást. Nem volt könnyű motivációt találnom az őszi-téli munkához, de edzőmmel, Hüvös Viktorral apró lépéseket tűztünk ki célul, és ez segített. Most megint úgy kell folytatnom a munkát, hogy nem tudom pontosan, mire is készülök. Kétszázra és ötszázra? Vagy ötszázra és ezerre? Eléggé széles a skála. Az állóképességi munkában mindenesetre egyértelműen sikerült előbbre lépnem, hamarosan meglátjuk, a vízen ez mire lesz elég.

Schmidt Gábor hozzátette: Szeged a következő években a nemzetközi versenynaptár kulcsfontosságú versenyhelyszíne lesz. Jövőre újabb világkupa-viadalt rendeznek a Maty-éren, az olimpiai ciklus legjelentősebb viadala pedig a 2019-es kvalifikációs világbajnokság lesz.

„A hazai versenyidény a május második hétvégéjén rendezendő rangsoroló versennyel kezdődik, amely után kialakul a szegedi világkupára utazó csapat. A két viadal között a versenyzők közül többen megméretik magukat a szezon első, montemori világkupáján is – adott tájékoztatást a magyar csapat programjáról Hüttner Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a hazai kajak-kenus küldöttség erős csapattal képviselteti magát a szegedi viadalon. – A világkupaversenyek több szempontból is nagyon hasznosak, a felnőttversenyzők felmérhetik, hol tartanak a felkészülésben, de ugyanilyen fontos, hogy a fiatal kajakosok és kenusok is versenyzési lehetőséget kapnak.”

Sárfalvi Péter Nemzeti Utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kajak-kenu Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös szervezésében megvalósuló világkupaverseny kapcsán hangsúlyozta: céljuk, hogy minél több sportág minél több világeseményét hozzák el Magyarországra.

„A kajak-kenu sportban nagyon fontos, hogy újra és újra benépesüljön a Maty-éri pálya, amely a rekonstrukcióját követően, 2019-re már alkalmas lesz olimpiai verseny rendezésére is”
– jegyezte meg Sárfalvi Péter.

A sajtótájékoztatón átadták a Kolonics-díjat, amelyet a legjobb utánpótláskorú versenyző kap. A győztes a kajakos Varga Ádám lett, aki tavaly az ifjúsági világbajnokságon párosban arany-, négyesben pedig ezüstérmet nyert, míg Brandenburgban a korosztályos maratoni világbajnokságon egyesben és párosban sem talált legyőzőre.

VÉLEMÉNYEK

SZABÓ Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakos

„Új edzőmmel, Likér Péterrel a megszokottól kicsit eltérő módszerrel készültünk öt és fél hétig az Egyesült Államokban. A munka segített abban, hogy erősebb legyek. Még meglehetősen képlékeny minden, ami biztos: ötszáz párosban gondolkodom. Szeretnék olyan teljesítményt nyújtani egyesben, amely után mindenkinek én jussak eszébe, ha csapathajóról van szó. A hazai világkupa azért különösen fontos, mert mi csak így tudjuk itthon megmutatni, milyen csodálatos sportág a miénk.”

CSIPES Tamara, olimpiai bajnok kajakos

„Úgy érzem, jól sikerült felkészülésen vagyok túl azzal együtt, hogy egy olimpia után egy sportoló életébe bele kell férnie egy kevésbé feszített tempójú időszaknak. Nekem az volt a legfontosabb, hogy pihenten, motiváltan és jó kedvvel tudjam folytatni a munkát – ez sikerült is. A hazai világkupának nagyon örülök, a szegedi világszínvonalú pálya, ahol öröm versenyezni.”



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik