Kajak-kenu: a 75 éve született Séra Miklós mesteredzőre emlékeztek

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.06.27. 18:43
null
Séra Miklós 2007. október 22-én hunyt el (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Séra Miklós kajakos mesteredzőre emlékeztek hétfőn délután a Fiumei úti Sírkertben abból az alkalomból, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat nevelő sportszakember vasárnap lett volna 75 esztendős – írja az MTI.


Bevezetőként Garádi-Uszkay János, a rendezvényt szervező Sportbarátok Társasága alapító elnöke felidézte, hogy egykori osztálytársa, Séra Miklós 1961-ben az MTK-ban kezdett kajakozni, majd 10 évvel később már edzőként dolgozott a kék-fehér klubnál.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Séra Miklós személyében 2007-ben egy olyan pedagógus távozott, aki generációkat nevelt fel és szerettette meg velük a sportot.

„Elképesztő módon tudta motiválni a versenyzőket, az a nevelési módszer pedig, ami őt jellemezte, ma rettentően hiányzik” – tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, aki ifistaként a tanítványa volt.

Séra Miklós telente a jégkorongozásnak hódolt, és ebben a sportágban is válogatott kerettag lett. Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy kiváló edző KSI-s hokiscsapatai minden évben bajnokok voltak, és az ifjúsági válogatott legtöbb tagját is az ő korongosai adták. Hozzáfűzte: személye előtt tisztelegve a hokiszövetség minden évben Séra Miklós-díjjal ismeri el a legjobb utánpótlásedző munkáját.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár személyesen nem ismerte, mégis nagy megbecsüléssel gondol Séra Miklósra.

„Mivel a kommunista időszakban, 1950 és 1990 között nem lehetett ide temetkezni, ezért számunkra minden olyan sportoló kincs, aki itt nyugszik” – fogalmazott a főigazgató, aki szerint a sportemlékezés manapság a virágkorát éli, és ebben az intézet is partner kíván lenni.

A rendezvény végén a jelenlévők – köztük a kétszeres olimpiai bajnok tanítvány, Horváth Gábor is – a megemlékezés koszorúit helyezték el Séra Miklós sírjánál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik