Kajak-kenu: 4 a ráadás, 15 éremnél álltak meg a magyarok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.20. 15:55
null
Takács és Lakatos párosa igazolta rutinját: biztosan nyert (Fotó: NS-archív)
A Szegeden zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságot lezáró vasárnap kora délutáni döntők során a magyar egységek két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, így végül tizenöt érmet gyűjtve (tíz, három, kettő bontásban) zárták a viadalt.

Elsőként az ifi férfi kajanégyeseket szólította a kötelesség és a program, a Gergely Olivér, Nádas Bence, Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté alkotta magyarok féltávnál a negyedik-ötödik helyen jöttek, látótávolságon belül az élen álló orosz, spanyol, ausztrál kvartett mögött. Kellett volna egy emelt csapásszám, majd egy hajrá, de a többieknek is maradt a tarsolyukban. A spanyoloknak egyenesen annyi, hogy a hajrában megelőzzék a 800 m-ig élen haladó oroszokat. A mieink negyedikek lettek, nem volt esélyük a dobogóra.

EZT TÖRTÉNT SZEGEDEN
Itt olvashat a szombati döntőkről:
Öt érem, benne három vb-arany kezdésnek
Itt olvashat a vasárnap délelőtti döntőkről:
Parádés délelőtt, öt magyar vb-arany

Miként Takács Tamarának sem NK–1500 m-en, hetedikként érkezett a célba. A brit színekben versenyző Simon Rebeka – a briteknél edzőként munkát vállaló Simon Miklós lánya – viszont nagy páros csatában maradt alul a dán Emma Jörgensennel szemben. Bonyai Regina és Miskolczy Fruzsina kenupárosa 500 m-en nem sok vizet zavarva a nyolcadik helyen ért célba, több mint tíz másodperccel elmaradva a rajt után kilövő, és magabiztosan győztes fehéroroszok mögött.

A délután első magyar érmét Kárász Anna szerezte meg, ráadásul a legfényesebb színűből. Az U23-asok között NK–1500 m-en visszafogott kezdés után is olyan utazó tempót tudott felvenni – az bizony bőven felnőtt sebesség volt, nem korosztályos, aligha véletlen, hogy Kozák Danutát szorongatja idehaza –, amellyel azonnal az élre állt, és esélyt sem adott ellenfeleinek arra, hogy megszorítsák. 250 m-nél már fél hajót adott a vele még úgy, ahogy lépést tartó kínaiak, de a második helyen érkező ázsiai a végén nem úszta meg az egy hajónyi hátrányt. Az NC–2500 m-es magyar duó, Takács Kincső és Lakatos Zsanett felnőtt Európa-bajnokként mérette meg magát a korosztályában, ennek megfelelően Kárászénál is fölényesebb versenyzéssel aratott győzelmet.

Az U23-as férfi kajaknégyesek döntőjében azt láthattuk, hogy a spanyol egység kiváló evezéssel tartja maga mögött a mezőnyt, és lesz aranyérmes. Eközben a Császár Gergely, Ilyés Róbert, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk összeállítású magyarok gyenge rajt után a mezőny hátsó régiójában jöttek, tisztes távolban az éremcsatáktól is, végül hetedikek lettek.

Az ifi női 500 m-es kajakpáros, Lucz Noémi, Sólyom Dóra összeállításban viszont ezüstérmes lett. Az élen ötös csata zajlott, a lengyelek végül megléptek és nyertek, utánuk viszont minimális különbségek döntöttek, amelyből mi jöttünk ki a legjobban. Az idősebb korosztályban Szilágyi Anett és Simon Fanni kajakos duója ott jött a biztosan vezető németek mögött, de az oroszok jó hajrájukkal bejöttek elénk a célba, harmadikok lettünk a vb utolsó futamában.

KÁRÁSZ ANNA A FELNŐTT VB-RE IS ARANYAKÉRT UTAZIK

„Jó pályát sikerült mennem az ötszázas döntőben, így két egyes győzelmemmel elégedetten zárhatom a vébét – nyilatkozta Kárász Anna. – Egy héttel ezelőtt betegedtem le, örültem, hogy kijöttem valahogy belőle a versenyre, még messze vagyok a legjobb formámtól, éreztem, hogy hiányzik az az erő, ami különben megvan. Ami viszont a jelenlegi maximumom volt, az kijött belőlem, ki tudtam vinni a pályára. A délelőtti és délutáni döntők között elég volt a pihenő, nem éreztem a fáradtságot, persze ennek ellenére ahogy a kétszázas, úgy az ötszázas döntőben is rendesen megküzdöttem. A moszkvai felnőtt vébére, amelyen a négyes és a kétszázas páros tagjaként veszek részt, két aranyéremért utazom. A négyesünkkel talán kevesebb munka lesz a hátralévő időben, hiszen jól összeálltunk, viszont a párosunkon dolgoznunk kell."

„A felnőtt vébén teljesen más egységek lesznek, különösen a kanadai és az orosz párosra készülhetünk ellenfélként, és nekik ráadásul megvan az az előnyük velünk szemben, hogy csak arra kell kihegyezniük a csúcsformájukat – mondta az 500 m-en győztes női U23-as kenupáros tagja, Takács Kincső. – Moszkvába aranyért megyünk, esélyesnek számítunk."

„Korosztályos címvédőként hazai pályán nem lehetett más a célunk, mint a győzelem, ráadásul én az egyes ezüstérme után, amit csalódásként éltem meg, bizonyítani akartam – nyilatkozta Lakatos Zsanett. – Kimondottan bosszússá tett az a második hely, de a hazai közönség is motivációt jelentett számomra. A rajt után éreztem, hogy jól kijöttünk a pályára, megvan az előnyünk, onnantól kezdve pedig csak magunkra kellett figyeljünk, tudtuk menni a saját tempónkat."

Tavaly Új-Zélandon 17 érmet szerzett a korosztályos magyar válogatott, tehát kettővel többet, viszont aranyból akkor nyolc jött össze, ami kettővel kevesebb a szegedi termésnél.


KAJAK-KENU, IFJÚSÁGI ÉS U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZEGED 2014
A MAGYAR IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 mVidákovich Antal
8.
K–1 200 m
Nádas Bence
1.
K–2 1000 m
Koleszár Mátyás, Gergely Olivér
4.
K–2 200 m
Balaska Márk, Birkás Balázs
1.
K–4 1000 m
Gergely Olivér, Nádas Bence, Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté
4.
C–1 1000 m
Hajdu Jonatán
1.
C–1 200 m
Hajdu Jonatán
1.
C–2 1000 m
Balla Levente, Hajdu Jonatán 2.
NK–1 500 m Takács Tamara
7.
NK–1 200 m
Piller Szabina
6.
NK–2 500 m
Lucz Noémi, Sólyom Dóra
2.
NK–4 500 m
Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia
3.
NC–1 200 m
Molnár Rebeka 11. (a B-döntőben 2.)
NC–2 500 m
Bonyai Regina, Miskolczy Fruzsina
8.
A MAGYAR U23-AS VÁLOGATOTT VB-EREDMÉNYEI
K–1 1000 m Dombvári Bence
1.
K–1 200 m
Dudás Miklós
1.
K–2 1000 m
Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
1.
K–2 200 m
Tótka Sándor, Dudás Miklós
4.
K–4 1000 m
Császár Gergely, Ilyés Róbert, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk7.
C–1 1000 m
Khaut Kristóf
6.
C–1 200 m
Korisánszky Dávid 17. (a B-döntőben 8.)
C–2 1000 m
Viola Viktor, Bodonyi András
10. (a B-döntőben 1.)
NK–1 500 m
Kárász Anna
1.
NK–1 200 m
Kárász Anna
1.
NK–2 500 m
Szilágyi Anett, Simán Fanni 3.
NK–4 500 m
Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni, Farkasdi Ramóna
6.
NC–1 200 m
Lakatos Zsanett
2.
NC–2 500 m
Lakatos Zsanett, Takács Kincső
1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik