Kajak-kenu: doppingbukta után olimpiai aranyérmes lehet a magyar férfi négyes

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2014.10.12. 12:14
null
Ausztrál arany, magyar ezüst – de Tate Smith pozitív doppingtesztje mindezt megváltoztathatja (Fotó: Reuters)
Magyar részről elsőként Douchev-Janics Natasa osztotta meg a hírt Facebook-oldalán: a szombat reggel korán kelő Kammerer Zoltán és Pauman Dániel a Gold Coast-i hírportál cikkét olvasva azonnal üzenetet is váltott, hiszen érintettek lehetnek ők is egy ausztrál doppingügyben – méghozzá pozitívan!

De nem „úgy” pozitívan, ahogyan az ügy főszereplője, a 2012- es olimpián az ausztrál négyessel éppen a magyar egység előtt K–4 1000 méteren olimpiai bajnoki címet szerző Tate Smith, akinek idén júliusban egy magyarországi doppingellenőrzés során leadott mintája lett pozitív.

Ausztrál sajtóforrások szerint Smitht két évre elmeszelik, 2016-ban Rióban biztosan nem indulhat az ötkarikás játékokon, és a WADA képviselői bejelentették, újraelemzik az ausztrál kajakos 2012-es mintáját – ha az új vizsgálat pozitív eredményt hoz, az ausztrál egységet megfoszthatják bajnoki címétől.

Ez esetben a mi ezüstérmünkből arany lehet – a kilencedik londoni olimpiai bajnoki cím.

„Érdekes a hír, felcsillant némi remény arra, hogy londoni ezüstérmünkből arany lesz. Nem tudom, mi a menete egy ilyen vizsgálatnak, de izgatottan várom a fejleményeket” – mondta a Nemzeti Sportnak Kammerer Zoltán, aki ebben az esetben a magyar kajak-kenu sportban egyedülálló módon négyszeres olimpiai bajnoknak vallhatná magát.

„Zolival korán kelő apukák vagyunk, így viszonylag gyorsan találkoztunk a hírrel – mondta Pauman Dániel. – Vegyesek az érzéseim, mert ha a szívemre teszem a kezem, kevés esélyt látok arra, hogy megváltozzon az eredmény, de a hírek azt mutatják, mégis van remény. A kétezer-nyolcas pekingi olimpia idején Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor egy helyet előrelépett K–2 1000 méteren, miután visszamenőleg eltiltották a lengyel Adam Seroczynskit. Ha Smith londoni mintája is pozitív lesz, nagyon fogok örülni az aranyéremnek. De sok-sok kérdés kavarog bennem: milyen érzés lett volna ott megélni a sikert, milyenek lettek volna azok az örömkönnyek... Ugyanakkor a magyar szurkolókra így sem lehetett panaszunk, ezüstérmesként is a tenyerükön hordoztak bennünket.”

Kulifai Tamás nemigen hisz abban, hogy változik a londoni döntő sorrendje: „Egy esetben fordulhat ez elő, ha most Smith olyan szerrel bukott meg, amelynek két évvel ezelőtt még nem volt meg a tesztelési módja. Kevés esélyt látok arra, hogy egy utólagos vizsgálat más eredményt hozzon. Bár ki tudja, most milyen lobbik, milyen érdekek érvényesülnek éppen.”

„Felidéztük Danival a londoni döntő utáni doppingvizsgálatot, amelyen a három egységből, vagyis tizenkét emberből mindössze Danit vitték el az ellenőrök. Lehet, hogy a verseny előtt néhány nappal vagy később Smitht is vizsgálták, de én sem hiszem, hogy utólagosan valami kiderül. Az, hogy most júliusban megbukott, nem jelenti azt, hogy Londonban nem tisztán versenyzett” – magyarázta Tóth Dávid.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik