Ilyen még nem volt: a torna jövőjét láthatjuk a győri junior-vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.24. 08:32
null
A junior-vb helyszíne a győri Audi Aréna (Fotó: MATSZ)
Először írta ki a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) a junior-világbajnokságot, melynek házigazdája Győr lesz június 27. és 30. között. A magyar kezdeményezésre létrejött új seregszemle lehetőséget biztosít a világ legjobb 14–17 éves tornászainak, hogy összemérjék tudásukat – jósolni, tippelni szinte lehetetlen, hiszen a juniorok korosztályában hasonló esemény még nem volt.

Úgy kezdődött, hogy – nem kezdődött könnyen. Már csak azért sem, mert a tornasport szakemberei között nem volt teljes egyetértés azt illetően, hogy szükség van-e junior-világbajnokságra szertornában és ritmikus gimnasztikában.

Az egyik tábor azzal érvelt, hogy felbecsülhetetlen nemzetközi versenyrutint tudnak szerezni az egyébként legfeljebb kontinentális szinten versengő fiatalok, ráadásul egy világbajnokság óriási motiváció és élmény lehet a junior tornászoknak. A másik azzal, hogy ilyen fiatalon fölösleges még egy nagy versenyt beiktatni a naptárba, ráadásul a „túlversenyeztetés” a fejlődést is hátráltathatja. Végül a junior-világbajnokság kiírása mellett érvelők meggyőző ereje döntött, magyar kezdeményezésre a nemzetközi szövetség (FIG) meghirdette tornában az első junior-vb-t, a rendezés jogát pedig Győrnek ítélte oda. Ritmikus gimnasztikában szintén idén rendezik meg az első junior-világbajnokságot, a helyszín Moszkva.

„Volt egy olyan vonal, amely azt vallotta, hogy a junioroknak még nem kell világbajnokság, de hát ebben a sportágban is egyre korábban kezdenek a fiatalok, és nekik is kell a megméretés. Jó dolognak tartom, hogy zöld utat kapott a projekt, kiírták a világbajnokságot, az meg külön öröm, hogy ezt az első vébét Magyarország rendezheti” – mondta dr. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke.

A tornasportok egyébként különös kivételnek számítottak eddig: szinte minden sportágban van világbajnokság a legidősebb utánpótlás-korosztálynak, de a világ egyik legnagyobb hagyományú sportjában 2019-ig hiányzott ez – pedig felnőtt-világbajnokságot 1903 óta, tehát 116 éve rendeznek!

„Szinte minden más sportágban létezik a junior-világbajnokság, amely egyben nagyon sikeres is. Hiszek abban, hogy a juniorvébé extra motivációt ad minden országban az ifjú tornászoknak, beleértve a tornasport fejlődő országait is” – vélekedett Vatanabe Morinari, a FIG japán elnöke.

Az első junior-világbajnokság hangsúlyozottan kísérleti, a FIG az első rendezés tapasztalataitól teszi függővé, hogy állandó elemként beilleszti-e a versenyt a nemzetközi naptárba.

A japán Kitazono Takerut a jövő egyik csillagának tartják (Fotó: NOB/IOS)
A japán Kitazono Takerut a jövő egyik csillagának tartják (Fotó: NOB/IOS)

HATALMAS ÉRDEKLŐDÉS

Az új verseny hatalmas érdeklődést keltett világszerte: a június 19-i nevezési listán hatvankét nemzet tornászainak nevét találjuk meg Izlandtól Ausztráliáig, Mongóliától Kanadáig. Természetesen rajthoz állnak a legnagyobb tornanemzetek: az amerikai, az orosz, a japán, a kínai, az olasz vagy a brit válogatott szereplését nyilvánvalóan sokan kísérik majd nagy érdeklődéssel.

FÓKUSZBAN AZ AI

A FIG-elnök Vatanabe Morinari eltökélten kardoskodik minden olyan megoldás mellett, ami segíti a tornasportokban a pontozás igazságosabbá tételét – a nemzetközi szövetség közös projektet futtat a Fujitsuval, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI) alapú bíráskodást.

A Fujitsu pontozósegítő rendszerét a gyakorlatban is megfigyelhetjük a junior-világbajnokságon. A rendszer nem a bírók helyett pontoz (egyelőre), hanem az ő munkájukat segíti. A tornászokról a mesterséges intelligencia háromdimenziós képet alkot, ezt összeveti az elemek helyes végrehajtásával, értékeli a szögeket – és jelzi a pontozóknak, hogy ha valami nem elfogadható. A rendszer tulajdonképpen az éles tesztfázisban van, s a stuttgarti olimpiai kvalifikációs felnőtt- világbajnokságon is bevetik. Vatanabe tervei szerint az AI-pontozás a jövőben egyre nagyobb szerepet kap.

A nevezettek listáján talán a japánKitazono Takeru a legnagyobb sztár, már ha ilyen fiatal versenyzők esetében lehet sztárokról beszélni. A tizenhat éves oszakai fiatalember óriási feltűnést keltett a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián azzal, hogy öt aranyérmet (összetett, talaj, gyűrű, korlát, nyújtó) nyert – egymaga a tizenkettedik helyen végzett volna a nemzetek közötti éremtáblázaton...

A NOB égisze alá tartozó versenyeket figyelembe véve Vitalij Scserbo 1992-es hőstette óta a japán ifjú az első tornász, aki öt egyéni aranyérmet nyert ötkarikás rendezvényen. Kitazonót sokan hazájában és nemzetközi szinten is az új Ucsimura Koheiként emlegetik, márpedig az nem rossz ajánlólevél, ha valakit a világ valaha volt egyik legjobb férfi tornászához hasonlítanak.

„Nem plusz teher ez, igazából nagyon örülök annak, hogy az emberek az új Koheinek tartanak. Ő a példaképem, nagyon felnézek rá és szeretnék a nyomdokaiba lépni, de addig még nagyon hosszú az út” – így a japán szupertehetség, aki 2002-es születésű, tehát ez az utolsó junioréve, és a tokiói olimpián (ha bekerül a csapatba) már a felnőttek között szerepelhet.

Ha már korcsoportok: a lányok között a 14–15, a fiúk között 16–17 éves tornászok szerepelnek (2004–2005-ös, illetve 2002–2003-as születésűek). A fiúknál és a lányoknál is tartanak csapatversenyt, a selejtezők alapján hirdetnek összetett győztest (tehát külön összetett döntő nincs), majd szombat-vasárnap következnek a szerenkénti finálék a szokott felosztásban, öt az első, öt a második napon.

Balázs Krisztián és Szujó Hanna, a junior-vb promóciós filmjének főszereplői (Fotó: MATSZ)
Balázs Krisztián és Szujó Hanna, a junior-vb promóciós filmjének főszereplői (Fotó: MATSZ)

A MAGYAROK

A magyar küldöttségből minden kétséget kizáróan Balázs Krisztián számít a legnagyobb névnek: „Kiki” remekül szerepelt és éremmel tért haza a tavalyi junior Európa-bajnokságról és ifjúsági olimpiáról is, mondhatni, kollekciójából már „csak” a junior-világbajnoki dobogós helyezés hiányzik. Egyszerű dolga persze nem lesz, egyrészt hatalmas a mezőny, tippelni sem érdemes, másrészt az ifiolimpián bokasérüléssel versenyzett, a vb előtt pedig hátfájdalmak kínozták. Viszont a hazai világverseny neki is – mint társainak – plusz „szikrát” adhat.

Puskás Jenő, a fiúk szakmai igazgatója döntése alapján Balázs Krisztián mellett Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs (tartalék: Kovács Márton) képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A lányoknál már korábban eldőlt az indulók névsora: Makovits Mirtilltől és Szujó Hannától összetettben, Szilágyi Nikolett-től gerendán várnak elsősorban jó szereplést, a tartalék Szmirnov Anna. Szilágyi gerendagyakorlatához döntős reményeket fűznek a szakemberek, de tegyük hozzá, hogy ha van szer, amin bármikor lehet meglepetés, az pont a gerenda.

A kvalifikációs, egyben az egyéni összetett és a csapatversenyt is eldöntő napokon (csütörtök: fiúk, péntek: lányok) a magyar válogatott tagjai már az első szubdivízióban szerekhez lépnek, tehát aki kíváncsi a hazaiakra, annak már délelőtt ki kell látogatnia a győri Audi Arénába.

A világbajnokság idejére a tornászok beköltöznek az összes nagy győri sportcsarnokba, hiszen használják az Audi Arénát (versenycsarnok), a Magvassy Sportcsarnokot (bemelegítő csarnok) és az Olimpiai Sportparkot (edzőcsarnok) is – a tengerentúli küldöttségek már korán megérkeztek, hogy akklimatizálódni tudjanak, s kihasználják az edzéslehetőségeket. A világbajnoksághoz szükséges szereket és felszereléseket 15 kamionnal szállították Győrbe Stuttgartból – ezek a verseny után Magyarországon maradnak, s a helyi klubok használhatják őket.

Lassan minden készen áll a torna első világszintű junior-seregszemléjére – június 25-én és 26-án következnek a pódiumedzések, melyeken a tornászok már „belakhatják” az Audi Arénát, június 27-től 30-ig pedig jönnek a versenyek, és megtudjuk, kik lesznek a tornavilág első ifjú uralkodói.

TORNA
JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, GYŐR
Június 27–30.

A versenyprogram
Nevezési lista
Hivatalos honlap
Jegyvásárlás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik