Téli olimpia: a jó dolgokra várni kell – a finn hokisok rögös útja a történelmi aranyig

K. G., CS. B.K. G., CS. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.21. 10:51
null
Az északiak eddig nemhogy aranyérmet nem szereztek, de a döntőbe is „csak” kétszer verekedték be magukat (Fotó: Árvai Károly)
Mint ismeretes, a pekingi téli olimpián Finnország nyerte meg a férfi jégkorongtornát, miután a döntőben 2–1-re győzött a címvédő orosz csapat ellen, s ezzel két ezüstérem után (1988 és 2006) először lett ötkarikás bajnok – sőt, csapatsportágban is első olimpiai győzelmét ünnepelhette.

 

Az olimpiai hokitorna legidősebb keretével érkező Finnország már az első csoportmérkőzésén bejelentkezett az olimpiai aranyért: egyenesen átgázolt a később bronzéremig jutó Szlovákián – nem véletlenül tartották már a lehengerlő, 6–2-es nyitány előtt is a torna egyik favoritjának az északiakat.

Noha a lettekkel és a svédekkel vívott csoportmeccs nem volt sétagalopp – előbbin 3–1-es, utóbbin háromgólos hátrányból felállva, a ráadásban elért 4–3-as siker –, a svájciak kárára újfent magabiztos győzelmet (5–1) arattak a finnek a negyeddöntőben.

Az elődöntőben ismét Szlovákiát sodorta Finnország útjába a sors, s ugyan a kiütést nem ismételte meg a későbbi győztes, de 2–0-val történetének harmadik olimpiai döntőjébe jutott.

A fináléban a címvédő orosz csapat volt az ellenfél, amely a szovjet (illetve FÁK-) időszakkal együtt összesen kilenc alkalommal állhatott az ötkarikás dobogó legfelső fokán, ez pedig holtversenyben rekord, hiszen ugyanennyiszer csak a sportágalapító kanadaiaknak sikerült – fel volt adva a lecke tehát a finneknek.

Ám a múlttal nem igazán foglalkozott az összecsapást végig irányító, majdnem kétszer annyit tüzelő finn gárda, 2–1-es sikert aratva megszerezte története első olimpiai bajnoki címét.

Finnország döntőbeli dominanciáját jól mutatja, hogy az oroszok a záró harmadban mindössze háromszor, az egész meccsen is csak 17-szer lőttek kapura.

VÉLEMÉNYEK
Sakari Manninen, a finnek pontkirálya: – Ez valami hihetetlen! Annyi érzés és jelző kavarog ilyenkor az ember fejében, egyszerűen lehetetlenség mindet leírni, de az első, ami eszembe jut, az az elképesztő! Keményen megdolgoztunk a sikerért, és most itt a nyakunkban az aranyérem!
Marko Anttila, a finnek csapatkapitány-helyettese: – A második harmad után megbeszéltük, hogy többet kell lőnünk és nagyobb forgalmat kell generálnunk az oroszok kapusa előtt – és ez a srác, Hannes Björninen éppen ott volt, így nagyszerű góllal sikerült nyernünk!
Sami Vatanen, a finnek korábbi NHL-védője: – Nehéz ilyenkor szavakat találni, de a lényeg, hogy megszereztük, amiért jöttünk! Kőkeményen küzdöttünk, és megnyertük Finnország történetének első jégkorongos olimpiai aranyérmét. Ez különleges fegyvertény, ezt már soha senki sem fogja tudni elvenni tőlünk!
Vagyim Sipacsjov, az oroszok csapatkapitánya: – Nem úgy alakult a meccs, ahogy szerettünk volna. A harmadik harmadban az első támadásból gólt kaptunk, utána pedig már nagyon nehéz volt áttörni a finn védelmet. Harcoltunk, próbáltunk válaszolni, ott voltunk a koronggal a harmadukban. Vártunk, hogy elkövessenek egy hibát, de roppant fegyelmezetten játszottak végig.
Mihail Grigorenko, az oroszok gólszerzője Fedotov kapusról: – Elképesztő volt az egész tornán, vitán felül a legjobb játékosunk – valószínűleg senki sem érdemelte volna meg közülünk jobban az aranyat nála. De ez csapatsport, e szerint mi nem játszottunk elég jól előtte.
Jegor Jakovlev, az oroszok All Star-védője: – Eljutottunk egészen a döntőig, és egy olimpiai fináléban játszani már önmagában elismerés. Viszont egyetlen lőtt góllal borzasztóan nehéz nyerni, ez a szomorú tény...
Finnország útja az aranyéremig (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
Finnország útja az aranyéremig (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
Az olimpiai jégkorongtornák győztesei (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
Az olimpiai jégkorongtornák győztesei (NS-grafika: Kristó Péter) – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!

KÉT FINN JÁTÉKOS IS AZ ALL STAR-CSAPATBAN!

A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik