Szenzáció a hoki-vb-n: Franciaország legyőzte Kanadát!

Vágólapra másolva!
2014.05.09. 18:28
null
A kanadaiak megbotlottak a francia akadályban a vb első fordulójában (Fotó: Reuters)
Óriási meglepetés a minszki férfi jégkorong-világbajnokság első napján: Franciaország szétlövés után 3–2-re legyőzte Kanadát! Oroszország 5–0-ra lemosta az előző világbajnokságon ezüstérmet szerző svájciakat. Az esti mérkőzéseken Csehország hosszabbításban nyert Szlovákia ellen, míg az Egyesült Államok könnyedén elintézte a házigazdákat.

A-CSOPORT

A nyitó napon a francia–kanadai találkozó hatalmas meglepetést hozott, mivel a juharlevelesek hiába tartották folyamatos tűz alatt Cristobal Huet kapuját, a 94.4 százalékkal védő kapus lehúzta a rolót. A 18. percben a franciák Stéphane da Costa révén a vezetést is megszerezték, de az első harmad vége előtt 16 másodperccel Brayden Schenn emberfórból egalizált.

A kanadaiak az 51. percben Erik Gudbranson révén kicsikarták ismét a vezetést, ám mire megkönnyebbülhettek volna, jött ismét Da Costa emberelőnyből – 2–2 után pedig már sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született gól. A szétlövés első két párjában nem esett gól – háromszor a kapusok védtek, Da Costa pedig elhagyta a korongot. Matt Read szintén nem tudott túljárni a meccs hősének bizonyuló Huet eszén, Pierre-Edouard Bellemare viszont beköszönt James Reimernek – Franciaország szétlövés után 3–2-re legyőzte Kanadát! A franciák legutóbb 19 évvel ezelőtt tudták legyőzni a kanadai válogatottat, és mindössze másodszor verték meg a világbajnokságok történetében az észak-amerikaiakat – 1995-ben 4–1-re diadalmaskodtak.

Őrjöngő francia öröm – 1995 után ismét diadal Kanada ellen (Fotó: Reuters)
Őrjöngő francia öröm – 1995 után ismét diadal Kanada ellen (Fotó: Reuters)

 

Az esti mérkőzésen a szlovákok a második harmadban fordítottak a csehek ellen (2–1), és már nagyon közel voltak a győzelemhez, ám az 58. percben a 42 éves Jaromír Jágr kiegyenlített. A hosszabbításból két perc sem telt el, amikor Jakub Klepis nagy góllal eldöntötte a szomszédvárak csatáját a csehek javára.

B-CSOPORT

Az oroszok egy harmad alatt döntésre vitték a vb-ezüstérmes svájciak elleni találkozót: már a 13. másodpercben megszerezték a vezetést Szergej Plotnyikov révén, majd a 7. percben Robin Grossmann kiállítását Alekszandr Ovecskin góljával büntették meg. A 18. percben Vagyim Sipacsjov is betalált, a svájciak a második és a harmadik harmadban pedig egyszer-egyszer kapituláltak: Anton Bjelov és Danyisz Zaripov köszönt még be. Az orosz kapus, Szergej Bobrovszkij 27 védést bemutatva ért el shutoutot.

A fehérorosz közönség nagy lelkesedéssel várta kedvenceik bemutatkozását, ám a kísérletinek mondható amerikai csapat átgázolt a hazaiakon. Jacob Trouba két góllal vette ki a részét a tengerentúliak 6–1-es diadalából.

FÉRFI JÉGKORONG-VB, MINSZK
A-CSOPORT
Franciaország–Kanada 3–2 (1–1, 0–0, 1–1, 0–0, 1–0) – szétlövés után
Gólszerző:
Da Costa (17., 53. – mindkettő emberelőnyből), Bellemere (65. – győztes lövés), ill. Schenn (20. – ee.), Gudbrandson (51.)

Szlovákia–Csehország 2–3 (0–1, 2–0, 0–1, 0–1) – hosszabbítás után
Gólszerző:
Miklik (26.), Viedensky (36.), ill. Nemec (7. – ee.), Jágr (58.), Klepis (62.)

 

B-CSOPORT
Svájc–Oroszország 0–5 (0–3, 0–1, 0–1)

Gólszerző: Plotnyikov (1.), Ovecskin (7. – ee.), Sipacsjov (18.), Bjelov (30.), Zaripov (59.)

Fehéroroszország–Egyesült Államok 1–6 (0–1, 1–3, 0–2)
Gólszerző:
Sztyepanov (40. – ee.), ill. Nelson (13. – ee.), Trouba (35., 55. – a másodikat emberelőnyből), Gaudreau (36.), McDonald (38.), Gardiner (57. – ee.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik