Románia: doppinggyanú a brassói hokicsapatnál is, egy játékost eltiltottak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 15:25
null
Bors Huba kevés mérkőzésen játszott (Fotó: Gábos Albin)
Alexandru Halauca, a Román Jégkorongszövetség elnökének tájékoztatása szerint a Corona Brasov jégkorongcsapata is érintett a novemberben kirobbant doppingbotrányban. Az együttes egyik játékosát, Bors Hubát eltiltották.

 

A szekelyhon.ro beszámolója szerint a Corona Brasov elleni kivizsgálást a nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) végzi.

A gyanú szerint a csapat egyik játékosa, Bors Huba is részt vett egy intravénás lézerkezelésen, a sérülésekből, kimerültségből való felépülést elősegítő kezelést azonban tiltja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata. Halauca azt is elmondta, hogy szóba állt a Corona Brasov-nál játszó válogatott hokisokkal, és Borson kívül mindenki tagadta, hogy részt vett volna intravénás lézerkezelésen. Bors eltiltásáról az ANAD értesítette a szakszövetséget, de nem jelezte, hogy mennyi időre van felfüggesztve a játékjoga.

A doppingbotrány egyik kulcsfigurája Emilian Matau, a brassóiak orvosa, aki egyben a román jégkorong-válogatott csapatorvosa is. A szövetség vezetője szerint nagy érvágás lenne a román jégkorongsportnak, ha a brassói gárdát kizárnák a bajnokságból.

Cristian Balaj, az ANAD elnöke egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Mațaut meghallgatásra várják. A hokicsapat esetében addig nem hozhatnak döntést, amíg őt is ki nem hallgatják.

„Igyekszünk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek elmagyarázni, hogy a sportolókat kötelezték a kezelésre, de a WADA szabályzata egyértelműen leírja, hogy a sportoló tudatában kell legyen, hogy mit cselekszik. Jelen esetben ez négyéves eltiltást jelenthet” – mondta Balaj.

Mint ismert, a brassói Corona női kézilabdacsapatánál novemberben derült ki, hogy a csapat tagjai intravénás lézeres kezelésen vettek részt. Az ANAD vizsgálatai nyomán több – köztük válogatott – játékost eltiltottak, a csapatot kizárták az EHF-kupából, s a román bajnokságban visszasorolták a másodosztályba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik