Osztrák hokiliga: a Fehérvár győzelemmel kezdte a középszakaszt

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.02.16. 21:35
null
A Fehérvár nagy csatában győzte le a Klagenfurtot (Fotó: Fehérvár AV19/Soós Attila)
A Hydro Fehérvár AV19 győzelemmel kezdte szereplését az osztrák jégkorongliga középszakaszában: a magyar együttes hazai pályán 5–3-ra nyert a Klagenfurt ellen a felsőházban.

 

Sok részcélja lehet még az idényben a Hydro Fehérvár AV19-nek, ám egyet most kipipálhatott: bizonyította, nemcsak az alapszakaszban, hanem a középszakasz felsőházában, azaz „szűrten” minőségi ellenfelekkel szemben is ütőképes. Tudniillik kicsit opportunista, ám foltokban remek hokival nyert az osztrák rekordbajnok Klagenfurt ellen – pedig a mieink kilenc napja nem játszottak, a KAC meg lendületből jött. Viszont pont nélkül távozott.

Az osztrák központú ICEHL középszakaszának igazából csak az alsóházban van tétje, hiszen onnan a legjobb három csatlakozhat a nyolcas rájátszásra a felsőház ötöséhez – amelyben a Fehérvár szerepel, miután az alapszakaszban története legjobb eredményével harmadikként zárt. Felül tehát csak a kiemelési számokért megy a harc, és mivel páratlan a létszám, mindig akad szabadnapos: először éppen a Fehérvár volt a soros, úgyhogy a pihenője megnyúlt. Ennek következményeként másfél harmadig vakargatta magáról a rozsdát: kinek a korcsolyázótudását kellett visszaszereznie, kinek a távolság-, kinek az időérzékelését, Colton Hargrove-nak pedig mindet. Viszont éppen az amerikai légiós gólja jelezte, hogy fokozatosan mindenki elérte az üzemi hőfokot, hiszen korongot csent a saját harmadában, kihasználta, hogy egy csapattársa lekötötte a bekket, és félszólója végén kilőtte a rövidet. Ezzel a 38. percben 3–1-re ment a Fehérvár, miután előtte a másik külföldi szélső, Alex Petan is kilőtte a rövidet (csak ő a másikat), ugyanakkor a játék addigi részét uralta a KAC, sőt pontozással megnyerte volna. Viszont a Fehérvár tartotta a védvonalait, ráadásul a legjobbkor villantgatta meg, hogy a mezőny legjobb lövéshatékonyságú társasága: az első harmadban Toni Kähkönen oda-vissza játéknál, az egyenlítés után Petan és Hargrove meg a Klagenfurt fölénye ellenére „döfködte be” a góljait.

Ezeknél demoralizálóbbat el sem lehet képzelni, úgyhogy a középszakasz első fordulójában, valamint a Fehérvár elleni négy alapszakaszmeccsből hármon is győztes karintiaiak csüggedten vonultak a második szünetre, főleg, hogy volt egy marék hiányzójuk, köztük a liga talán legjobb kapusa, Sebastian Dahm. Ugyanakkor kollégája, a Fehérvár kapujában szolgálatot teljesítő Jaroslav Janus sem állt a helyzet magaslatán, és mivel a hátvédtársai is ügyetlenkedtek kicsit, a KAC szépített, sőt kisvártatva egyenlített.

Viszont a Fehérvárban manapság sok a lehetőség, így a három gólszerző és a pont nélkül is remeklő Hári János után Erdély Csanád is szót kért – 58:01-nél betuszkolta a győztes találatot, amihez Andrew Sarauer a saját alapvonala mögül (!) hozzátett még egy üres kapusat is.

Így született meg az 5–3-as, teljesen megérdemelt győzelem – csak kacskaringós útvonalon.

OSZTRÁK JÉGKORONGLIGA
KÖZÉPSZAKASZ, FELSŐHÁZ
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–KLAGENFURT AC
(osztrák) 5–3 (1–0, 2–1, 2–2)
Székesfehérvár, zárt kapuk mögött. V: Piragic (horvát), Rencz, Muzsik, Zgonc (szlovén)
FEHÉRVÁR: Janus – Stipsicz, T. Campbell (1) – Caruso, Horváth M. – Geiger, Szabó D. – Szabó B. – HARGROVE 1, HÁRI J., Kuralt – ERDÉLY CS. 1 (1), BARTALIS I. (2), Petan 1 – KÄHKÖNEN 1 (1), SARAUER 1 (1), Sárpátki (1) – Mihály Á., Lahti, Szita. Edző: Antti Karhula
KLAGENFURT: Madlener – STRONG (1), Schumnig – Unterweger, POSTMA 1 – Steffler, Vallant – Gregorc – Boschofberger, Hunfertpfund, Obersteiner – FRASER 1 (1), Koch (1), WITTING 1 (1) – Ganahl, Ticar, Petersen (1) – S. Geier (1), M. Geier, Kernberger. Edző: Petri Matikainen
Kapura lövések: 27–33
Kiállítások: 8, ill. 14 perc
MESTERMÉRLEG
Antti Karhula: – Furcsa meccs volt, szoros és kemény harccal. A hosszú kihagyásunk után kicsit nehezen rázódtunk bele, a Klagenfurt meg jól kezdett, viszont utána belelendültünk, és fonák módon akkor játszottunk a legjobban, amikor a gólokat kaptuk… Végül megérdemelten nyertünk, és a napokban az egész idény legjobb formájában edzettünk.
Petri Matikainen: – Egészen jól hokiztunk, mióta én vagyok az edző, itt talán most a legjobban. Több szakaszban is domináltunk, de még az üres kaput sem találtuk el… Viszont az utolsó harmad tetszett, hiszen mínusz kettőről is visszajöttünk. A bírókkal ugyanakkor nem vagyok megelégedve: ha mi rendesen végezzük a feladatunkat, nekik is úgy kéne.

TOVÁBBI EREDMÉNY
Vienna Capitals–Bozen Südtirol 3–4 – hosszabbítás után

A felsőház állása: 1. Bozen Südtirol 9 pont (4), 2. Hydro Fehérvár AV19 4 (1), 3. Vienna Capitals 3 (0), 4. Klagenfurt 3 (2), 5. Salzburg 0 (0)

Az alsóház állása:6. Dornbirn 11 pont (8), 7. Bratislava 9 (6), 8. Graz 7 (4), 9. Linz 6 (0), 10. Villach 4 (1), 11. Innsbruck 2 (2)

Zárójelben az alapszakaszra kapott bónuszpontok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik