Női jégkorong-vb: Kanada legyőzte az Egyesült Államokat a fináléban

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.01. 08:41
null
Kanada nyerte a női jégkorong-világbajnokságot 2021-ben (Fotó: Getty Images)
A házigazda kanadai válogatott nyerte a Calgaryban rendezett női jégkorong-világbajnokságot, miután a keddi döntőben hosszabbítás után legyőzte az Egyesült Államokat.
A csoportküzdelmek során, múlt csütörtökön a kanadaiak 5–1-re győzték le ősi riválisukat, ezúttal viszont nehezebb dolguk volt a kilencszeres győztes, legutóbbi öt vb-n aranyérmes amerikaiakkal.

A címvédő együttes az első harmad közepén Alexandra Carpenter duplájával 2:40 perc alatt kétgólos előnyre tett szert, amit a kanadaiak a második felvonás első részében 2:29 perc alatt eltüntettek. A találkozó rendes játékidejében több gól aztán már nem esett, így hosszabbításra került sor, amelyben a 68. percben a kanadaiak csapatkapitánya, Marie-Philip Poulin döntött az aranyérem sorsáról (3–2). A győztes csapatban Brianne Jenner gólja mellett a másik két gólnál az előkészítésben jeleskedett.

Női vb-t 1990 óta rendeznek, az első nyolc tornát Kanada nyerte, azóta viszont az Egyesült Államok az aranyérmek számát tekintve feljött rá, és ha most is sikerült volna megvédenie a címét, utolérte volna nagy ellenlábasát. Kanada azonban megnyerte 11. aranyérmét, és kettőre növelte a különbséget. Az együttesnek 2012 után sikerült ismét az élen végeznie, és letaszítani a trónról a 11. ezüstérmét begyűjtő amerikai válogatottat.

A bronzérmet a finnek, az ötödik helyet az oroszok szerezték meg a záró napi helyosztókon.

A fennállása első elit-vb-jén szereplő magyarok a kilencedik helyen végeztek Calgaryban, és jövőre szintén az élvonalban szerepelhetnek.

JÉGKORONG
NŐI VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ

Kanada–Egyesült Államok 3–2 (0–2, 2–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
A 3. HELYÉRT
Finnország–Svájc 3–1 (1–0, 2–1, 0–0)
AZ 5. HELYÉRT
Oroszország–Japán 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

A torna végeredménye: 1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Finnország, 4. Svájc, 5. Oroszország, 6. Japán, 7. Csehország, 8. Németország, 9. Magyarország, 10. Dánia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik