Évek óta úgy kezdjük a szokásos, idény előtti beszélgetésünket Szabó Zoltánnal, lapunk állandó szakértőjével, hogy most valami olyan jön, ami még nem volt. A férfi vízilabda Bajnokok Ligájára hatványozottan igaz ez, hiszen teljesen új a lebonyolítás, ráadásul a csoportkör után három hónapos szünet következik, ezalatt kiürülnek az öltözők, és mindenki a válogatottakra és az olimpiai kvótaszerzésre koncentrál. Persze már aki, mert a mieinknek az utóbbival már nem kell foglalkozniuk, és ez sokat jelenthet a magyar válogatott gerincét adó Ferencvárosnak. A magyar játékosokat nem kell csapágyasra hajtani az Európa-bajnokságon és a rögtön utána következő világbajnokságon, be lehet osztani az erőt, és nem teljesen kilúgozott pólósok térnek vissza a klubcsapatukba, hogy aztán márciustól folytatódjon a Bajnokok Ligája (is).

 
Férfi vízi BL: újra az esélyesek közé tartozik az FTC-Telekom

Amelyben a Ferencvárost teljes joggal sorolhatjuk a végső győzelemre is esélyes csapatok közé, én még azt is ki merem jelenteni, hogy a zöld-fehérek lehetnek a címvédő Pro Recco első számú kihívói. A játékoskeret eleve kifejezetten erős volt, azután pedig, hogy a Fradi lecsapott a Belgrádban persona non gratának nyilvánított Dusan Mandicsra, gyakorlatilag világválogatottá avanzsált az együttes, megannyi magyar világbajnokkal és öt kiváló légióssal. A kétszeres olimpiai bajnok szerb balkezes ráadásul elképesztően motivált, meg szeretné mutatni a világnak – meg elsősorban a volt csapatának – hogy korai volt őt leírni. A bemutatkozó sajtótájékoztatóra még, mondjuk úgy, némi súlyfelesleggel érkezett, hiszen hónapok óta nem játszott, ehhez képest a nyári Magyar Kupára úgy kipattintotta magát, hogy mindenki csak pislogott.

Ugyan új az edző, de valójában mégsem, hiszen Nyéki Balázs eddig is a szakmai stáb megbecsült tagja volt, többször helyettesítette Varga Zsoltot, és akkor láthattuk, hogy élesben, vezetőedzőként is megállja a helyét. A Magyar Kupa-győzelem azt is megmutatta, hogy a csapat ismertetőjegyei ugyanazok maradnak, mint az előző években: kemény védekezés, odaadó játék és mindent felülíró egység, mindez világklasszisok előadásában. A laza hatvankilenc százalékkal védő Vogel Soma tette fel a költői kérdést a kupadöntő után, hogy ha három hét edzés után így játszanak, mi lesz akkor, ha rendesen fel tudnak készülni.

Ezért is érhet nagyon messzire a Fradi az előttünk álló idényben, új lebonyolítás ide, három hónapos leállás oda.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!