Nagy csatában vereséget szenvedtünk Ausztria ellen (Fotók: MJSZ/Mudra László)

 

1. harmad

Jó volt látni, hogy milyen sok korival és fegyelmezett csapatmunkával helyeztük nyomás alá az osztrákokat a kezdés után. Az ellenfélnek nem is ízlett a stílusunk és a pörgős nyitány, beszorult a harmada elé, annak is őrült, ha nyugodtan le tudott menni cserélni. Megvoltak az ígéretes lövéseink, sőt, akadt lecsorgó is, de nem jutottunk vezetéshez. A játékrész közepén aztán már kiegyenlítődött a játék, sőt, az osztrákok kezdeményeztek és veszélyeztettek. De csak percekre, mert egy emberhátrány vette a kedvüket, és hozta meg nekünk az újabb lehetőséget. Ám hiába szórtuk meg lövésekkel Bernhard Starkbaumot, a kapuson nem tudtunk kifogni.

A fiatal Sebők két gólt szerzett

A végjátékban csak sikerült bejuttatni, bedöfni a korongot az osztrák kapuba, de a találatot nem adták meg, mondván, hogy Starkbaum már birtokolta a pakkot. Lelkük rajta, kaptunk már ezen a vb-n hasonló körülmények között születő gólt... A második emberelőnyünk során is jelentős erőket mozgósítottunk, de nagyobbnál nagyobb helyzeteink maradtak kihasználatlanul. A két fórtól függetlenül is nyomasztó volt a fölényünk – nemcsak a mezőnyben, hanem a kapu előtt is –, bár a 16–3 lövési mutató döntően ennek köszönhetően jött össze.

2. harmad

Emberfórral kezdhettük a játékrészt, így ott tudtuk folytatni a játékot, ahol abbahagytuk. Sajnos a helyzetkihasználásunk sem változott, az viszont biztató volt, hogy az osztrákok továbbra sem jelentettek nagy veszélyt. A 25. percben Bartalis István kettő egyes akció lezárásaként ajtó-ablak helyzetben hibázott. A felvonás középső részében kis holtponthoz érkeztünk – talán fáradtunk, de még inkább kedvünket szeghette a „nekünk semmi sem sikerül” effektus –, az osztrákok kijöttek a szorításból, és immár egyenlő félként játszhattak. A negyedik(!) emberhátrányuk aztán kifogta a lendületüket, és azt végre már sikerült gólra váltanunk. Szirányi Bence kék vonalas kapás lövése átjutott a blokkolni érkező védőn, majd két társon – Bartalis azért beleért a korongba, így végül ő lett a gólszerző –, és az egészből semmit sem látó Starkbaum mellett a kapuban kötött ki.

Mielőtt az osztrákok nagy rohamra indultak volna az egyenlítésért, kétgólos hátrányba kerültek. A kaput megkerülő Benk András visszahúzása elment volna a gólvonal előtt keresztbe, de érkezett a túloldalon üresben Sebők Balázs, aki nem hibázott. Ami 21 lövésből nem jött össze, sikerült a 22. és a 23. próbálkozásból. Büntetőt hibáztak az osztrákok a harmad közepén – Hetényi Zoltán megfogta a korongot –, de mindez nem szegte kedvüket, hanem éppen felpaprikázta őket.

Thomas Hundertpfund szóló után lőtte az első osztrák gólt

Támadásban maradtak, ami szépítést eredményezett: Thomas Hundertpfund kígyózott át óriási cselekkel a védelmünkön, és a végét is megoldotta. Amiért csaknem fél órát kőkeményen megdolgoztunk – a kétgólos fórért –, azt bő másfél perc alatt leadtuk. Az osztrákok második gólja előtt – szerzője Dominique Heinrich – úgy felállt és kipasszolt minket az ellen ziccerig, mintha fórban lett volna a jégen, pedig nem volt... Aztán Heinrich révén 9 mp alatt váltották gólra Szirányi kiállítását – előny már ott –, mi viszont kihagytuk a negyedik fórunkat, és megköszönhettük Hetényi Zoltánnak, hogy bravúrral hárította a sakk-mattra kipasszolt akció végén leadott közeli lövést. A dudaszó pillanatában Sebők korongja kötött ki az osztrák kapuban, bő perces tanácstalanságot követőn a felek az öltözőbe vonultak. Kisvártatva a zebrák is, de úgy, hogy nem volt tőlük egyértelmű karjelzés a döntésükről, az a harmadik harmad elejére maradt, és nekünk kedvezett (3–3).

3. harmad


Egyenlő erők csatáztak a jégen, döntően a mezőnyben gyűrték egymást a felek, nagy nyomást egyik csapat sem gyakorolt a másikra, és lövőhelyzetig is ritkán jutottak a játékosok. A 48. percben a védelmünk csúnyán elnézte az osztrák akciót, amely második szándékból már gólt eredményezett: Matthias Iberer ismét az ellenfelet juttatta előnyhöz. Próbáltunk kezdeményezni, be is jutottunk az osztrák harmadba, az 53. percben pedig egyenlítést ünnepelhettünk, de korán. Rövid videózás után kiderítették a játékvezetők, hogy Sofron István lövését követően nem jutott át a korong a gólvonalon. Ami késett, nem múlt: Kovács Csaba a felezőnél szerzett korongot jobb oldalon a palánk mellett, majd a visszakapott passz után lopta a távolságot, és takarásból, 8 méterről kilőtte a hosszú, jobb felsőt. A harmad végjátékában Hetényi Zoltán mentett bravúrosan, mi kapuvassal jelentkeztünk, de az eredmény nem változott, jöhetett a ráadás (4–4).

Hosszabbítás


Thomas Koch áthúzódó kiállítása miatt 1:48 percig előnyben lehettünk, aztán újabb osztrák kiállítás után Hetényi Zoltán lement, és öt a három ellen akciózhattuk úgy, hogy az egyik osztráknál nem volt bot! A lehetőség azonban kimaradt, majd öt a három ellen is csak lövésig jutottunk, illetve Szirányi kiállításáig, így egy percig már hátrányban játszottunk, nem is bírtuk ki, Brian Lebler eldöntötte a találkozót (4–5).

Összefoglaló

ÁRAMSZÜNET ÉS ELKESEREDÉS – „MI INDÍTOTTUK EL AZ OSZTRÁK LAVINÁT” 

SZÉLIG: OKÉ, ELBALTÁZTUK, DE A VÉBÉ LEGJOBB HARMADÁT PRODUKÁLTUK!

DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG, GOJANG (DÉL-KOREA)
4. FORDULÓ  
       
MAGYARORSZÁGAUSZTRIA 4–5 – hosszabítás után (0–0, 3–3, 1–1, 0–1)
V: Aniszimov (orosz), Koch (svájci), Buese (finn), Kack (svéd)
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. Vas M., Tokaji, Sofron, Bartalis, Hári – Szirányi B., Gröschl, Mihály Á., Nagy K., Kóger – Pozsgai, Hüffner, Benk, Sebők, Azari – Varga A., Orbán, Kovács Cs., Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
AUSZTRIA:
Starkbaum – Altmann, Schumnig, Lebler, Koch, Hundertpfund – Heinrich, Schlacher, Komarek, Oberkofler, Iberer – Muhlstein, Bacher, N. Petrik, Schiechl, B. Petrik – Peter, Mitterdorfer, Fischer, S. Geier, M, Geier. Szövetségi kapitány: Emanuel Viveiros
Gólok: 27:11 Bartalis
(Szirányi – 1–0, ee.), 28:27 Sebők (Benk – 2–0), 31:50 Hundertpfund (Lebler – 2–1), 33:32 Heinrich (Koch, Hundertpfund – 2–2), 35:51 Heinrich (Hundertpfund, Koch – 2–3, ee.), 39:59 Sebők (Azari, Benk – 3–3), 47:40 Iberer (Oberkofler – 3–4), 53:51 Kovács Cs. (Magosi, Pozsgai – 4–4), 63:45 Lebler (Heinrich – 4–5, ee.)
Kiállítások: 4, ill. 14 perc
A FORDULÓ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Japán–Dél-Korea 4–2 (3–0, 1–0, 0–2)
Szlovénia–Ukrajna 5–3 (2–0, 0–2, 3–1)

AZ ÁLLÁS
1. Ausztria 4 2 2 19–11 10
2. Japán 4
3
1 10–9   9
3.
Szlovénia 
4
3


1
12–5
  9
4. Ukrajna 4
1 1 2
10–11   4
5. Magyarország 4 1 1 2 11–14   4
6. Dél-Korea 4
4
10–2   0

Az első két helyezett jövőre a csehországi elit vb-n, az utolsó pedig a divízió 1/B osztályban szerepel.

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS

  64. perc: EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, AUSZTRIA NYERT HOSSZABBÍTÁSBAN!
  64. perc: AUSZTRIA GYŐZ, BRIAN LEBLER GÓLJÁVAL! Emberelőnyét gólra váltja Ausztria, Lebler középről kilövi a bal alsót. 4–5
64. perc:
Tűzijáték a kapunk előtt, Lebler bombáját Hetényi fogja.
64. perc:
Hundertpfund viszi el szépen, majd lőne a jobb alsóba, de Hetényi véd.
63. perc:
Kiegészülnek az osztrákok, egy percig emberelőnyben vannak.
  62. perc: KIÁLLÍTÁS NÁLUNK IS! Szirányi buktat hátulról, két perc.
62. perc:
Magosi lövését védi Starkbaum.
62. perc:
Kettős emberelőnyben vagyunk, nagyon kellene egy gól.
  61. perc: ÚJABB OSZTRÁK KIÁLLÍTÁS! Mario Altmann mehet a büntetőpadra.
  61. perc: ELKEZDŐDÖTT A RÁADÁS! 1:48-ig emberelőnyben vagyunk még. 

3. HARMAD

  60. perc: VÉGET ÉRT A HARMADIK JÁTÉKRÉSZ! 4–4, HOSSZABBÍTÁS! Ezzel biztossá válik, hogy nem juthatunk fel.
  60. perc: EMBERELŐNYBE KERÜLÜNK! A csapatkapitány Thomas Koch a kiállított feltartásért.
60. perc:
Megkezdődik az utolsó perc.
59. perc:
Rosszul helyezkedünk, de Lebler lövését védi Hetényi, Oberkofler pedig nem fér hozzá a koronghoz, a magyar kapus ráfekszik.
58. perc: Szép magyar kontra végén Sofron készít le Hárinak, aki mellé lő.
57. perc:
Osztrák kapuvas, de fel tudunk szabadítani.
55. perc: Ránk ijesztenek az osztrákok, de Stefan Geier lövését védi Hetényi.
  54. perc: EZT MÁR NEM LEHET ELVENNI! EGYENLÍTÜNK, 4–4, KOVÁCS CSABA! Ami az előbb nem jött össze, most sikerül. Egy korongszerzés után Kovács Csaba iramodik meg és a jobb oldalról a jobb felsőbe vágja a korongot, hatalmas gól!
53. perc: A hálóban a korong, Bartalis kotorja be közelről, de a játékvezető nem adja meg elsőre, videózás! NEM ADJÁK MEG! Nem haladt át a korong a gólvonalon mégsem.
51. perc: Most nálunk van többet a korong, de nem jutunk lövésig.
50. perc: Hetényi lábbal hárít, a túloldalon Sebők lövését Starkbaum hárítja.
  43. perc: VEZET AUSZTRIA! 3–4! Elaltatnak minket az osztrákok, a kapu mögül Oberkofler húzza vissza a korongot, az érkező Iberer pedig a bal oldalról a hosszú sarokba üti a pakkot. Kár érte.
47. perc:
Támadunk, de Starkbaum kapuját nem tudjuk bevenni.
45. perc: Sofron tüzel Vas lekészítése után, Starkbaum ütővel tolja felé.
43. perc:
Kovács Csaba viszi keresztbe az osztrák kapu mögött, de nem tudja kapura irányítani a korongot, tisztáznak a védők.
42. perc: Megint Oberkofler tüzel, ezúttal blokkoljuk a kísérletet. Élesebben kezdenek az osztrákok a záró játékrészben.
41. perc: Oberkofler húz el ziccerben, közeli lövését Hetényi védi.
  41. perc: ELKEZDŐDÖTT A ZÁRÓ HARMAD!

2. HARMAD

  40. perc: VÉGET ÉRT A MÁSODIK HARMAD!
40. perc: EGYENLÍTÜNK AZ UTOLSÓ MÁSODPERCBEN! 3–3!
Benk András a kapu mögül húzza vissza, Azari az érkező Sebők Balázshoz játszik, aki középről tüzel, két védő mellett és a kapus alatt csúszik a pakk a kapuba. A bírók azonban egyelőre nem adják meg, videózás. A hosszas videózás eredménye: magyar gól!!!!!
40. perc: Szépen kijátssza Ausztria, elváltjuk magunkat, de Hetényi védi Oberkofler kísérletét.
39. perc: Kiegészül Ausztria, nincs magyar gól emberelőnyben.
  37. perc: KIÁLLÍTÁS! Felpörögnek az események, Stefan Geier buktatja Sofront, két perc!
  36. perc: FORDÍT AUSZTRIA! ISMÉT HEINRICH! 2–3 Gyorsan kihasználja a fórt Ausztria, és fordít kétgólos hátrányról. Koch passzol Hundertpfundhoz, aki középről a jobbján érkező Heinrichnek passzol, a védő nullszögből a rövid felsőbe húzza a korongot. Négy perc alatt három gólt kapunk, oda az előny.
  36. perc: KIÁLLÍTÁS NÁLUNK! Szirányi pihenhet buktatásért.
35. perc:
Feltámadnak az osztrákok, Hetényi véd egy nagyot Koch lövésénél.
  34. perc: EGYENLÍT AUSZTRIA! 2–2, DOMINIQUE HEINRICH! Hundertpfund teszi vissza a pakkot Thomas Kochnak, aki a jobb oldalról keresztbe üti, Dominique Heinrich üresen érkezik a túloldalon és közvetlen közelről a kapunkba húzza a korongot. Ausztria 10. és 12. lövéséből szerez gólt.
  32. perc: SZÉPÍT AUSZTRIA, 2–1, THOMAS HUNDERTPFUND! Óriási szóló, három védő mellett is elviszi Hundertpfund, majd a jobb alsóba helyez okosan Hetényi mellett. Remek egyéni teljesítmény révén dolgoz le egy gólt hátrányából Ausztria.
32. perc: Sebők Balázsnak egyébként ez volt az első gólja a felnőtt válogatottban.
31. perc: Éledeznek az osztrákok, Hetényinek most egy perc alatt két nagy bravúrt kell bemutatnia, de ez nem okoz gondot neki, egyelőre nagyon megbízhatóan teljesít a magyar kapus.
30. perc: BÜNTETŐ! Bartalis szabálytalankodik ziccerben, büntető az osztrákoknak. Michael Schiechl a végrehajtó, de Hetényi hárít! Marad a 2–0.
  29. perc: OTT A MÁSODIK! SEBŐK BALÁZS, 2–0! Szép magyar gól, sokkoljuk az osztrákokat: Benk András viszi keresztbe az osztrák kapu mögött, majd keresztbe teszi, ahol az érkező Sebők Balázs az üres kapuba továbbítja a korongot. A 23. kapura lövésünk a meccsen is gólt hoz.
  28. perc: MEGVAN! VEZETÜNK! 1–0, BARTALIS ISTVÁN! Kihasználjuk az emberfórt, Sofron készít le Szirányi Bencének, aki középről, távolról lő, a pakk Bartalis Istvánról pattan a hálóba. Starkbaum előtt négyen állnak, nincs esélye védeni. A 22. kapura lövésünk már góllá érik. 
  27. perc: KIÁLLÍTÁS! Matthias Iberer a kiállított, könyöklésért. A negyedik emberelőnyünk.
27. perc: Korongot szereznek az osztrákok a támadó harmadban, Hundertpfund éles lövését Hetényi fogja.
26. perc: Nagy helyzet, Hári, Sofron, majd Bartalis a korong útja, utóbbi lő a hosszúba, de Starkbaum ennek is útját állja. Nem akar összejönni az a gól.
25. perc: Lassan cserélünk sort, Matthias Iberer kerül lövőhelyzetbe, de Hetényi ismét hárít.
24. perc: Thomas Koch viszi el a korongot középen, félmagas lövését Hetényi védi.
23. perc: Kiegészülnek az osztrákok, Magosi lövését blokkolják.
22. perc: Harmadszor vagyunk emberfórban a mérkőzésen.
  21. perc: KIÁLLÍTÁS! Thomas Hundertpfund mehet a büntetőpadra, magasan van az ütője.
  21. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

1. HARMAD

  20. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD! 0–0
19. perc:
Megvan a 16. magyar lövés is az első harmadban, gólunk továbbra sincs.

Rengeteg munka, sok kori és lövés jellemezte játékunkat
az első harmadban, csak a gól hiányzott

17. perc: Újabb nagy magyar ziccer, Hári közeli próbálkozását is fogja Starkbaum. Hihetetlen!
  16. perc: KIÁLLÍTÁS! Nicolas Petrik pihenhet két percet könyöklésért.
16. perc: Kóger vezeti keresztbe a kapu mögött a korongot, majd visszahúzza a kapu elé, de nincs gól ebből sem. Nem sokkal később Benk András húzza be középre, a korong a kapuba, de a játékvezető nem adja meg. 
15. perc: Vas Márton próbálkozik a bal oldalról, de blokkolják a lövést.
14. perc: Jól jégkorongozik a magyar válogatott, csak a gól hiányzik a játékunkból. 11–3 a lövési mutató, a javunkra.
13. perc:
Magyar korongszerzés után Nagy Krisztián veszi célba a jobb felsőt, Starkbaum azonban ismét véd.
12. perc: Benk iramodik meg a bal oldalon, lapos lövését lábbal védi Starkbaum, majd a kipattanónál is hárít az osztrák kapus. Kisebb tülekedés a jégen a jelenet után. 
10. perc: Tokaji lő fölé, nagy a harc a mezőnyben, alig forognak veszélyben a kapuk.
9. perc: Emberfórba kerülünk, Benjamin Petrik a kiállított.
8. perc: Sofron küzd a korongért a támadó harmadban, de az utolsó védőről lepattan.
7. perc: Konstantin Komareknek jön meg a lövőkedve, előbb mellé bombáz, majd Kovács Csaba blokkolja kísérletét.
6. perc: Egyelőre 4–2 a kapura lövések aránya a javunkra, gól viszont még nincs. Bartalis visszapasszába Szirányi nem tud belepiszkálni.
5. perc: Egyelőre Bartalis duplázik a 4. sorban centernek.
5. perc:
Nicolas Petrik lő a védőhálóba, majd a buli után megszerezzük a korongot.
4. perc: Mihály Árpád lő a jobb oldalról, Starkbaum fogja. A bulit elviszik az osztrákok.
3. perc: Nyomnak az osztrákok, Hetényinek kell védenie. Alig-alig van nálunk a korong.
2. perc: Rögtön egy osztrák helyzet, Hetényi védése után Nagy Krisztián szabadít fel. Lövés a túloldalon is, de nem találunk kaput.
1. perc: A magyar válogatott pirosban, az osztrák fehérben lép jégre.
  1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A kezdőcsapatokat már kihirdették, a magyar válogatottnál a Hetényi Z. – Vas M., Tokaji, Sofron, Bartalis, Hári sor kezd.

A magyar válogatottnál Vas János „felsőtesti” sérülése miatt nem lép jégre a szerdai összecsapáson.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat. Hamarosan kezdetét veszi a Magyarország–Ausztria találkozó. Tartsanak velünk! 


ELŐZMÉNYEK

Ellenfelünk – amellyel a vb-felkészülés hajrájában kiélezett, bár számunkra vesztes mérkőzést vívtunk a Papp László Sportarénában – az ukránok elleni túlórás sikerrel kezdte meg szereplését a vb-n, amelyen a folytatásban mindkét ázsiai riválisát 3–3 góllal győzte le. A mieink kezdésnek a házigazda ellen győztek, majd úgy kaptak ki az ukrán, szlovén párostól, hogy egyetlen gólt sem tudunk ütni a 120 perc során.

Focival melegített a magyar csapat (Fotó: MJSZ/Mudra László)

AUSZTRIA – ELLENFÉLNÉZŐBEN
Játékosszám: 11 372 (3913)
Férfi játékosok: 5 867 (209)
Utánpótlás-játékosok: 4 853 (3216)
Játékvezetők: 435 (91)
Fedett jégpályák: 45 (18)
Nyitott jégpályák: 72 (18)
Világranglista-helyezés: 15. (19.)
Zárójelben a magyar értékek

Legismertebb ellenfelünk a vb-n Ausztria, játékosaival nap mint nap találkozhatunk az EBEL-ben. A keret nyomaiban hasonlít csak arra, amely Szocsiban, a téli olimpián járt februárban. Nincsenek itt az NHL-esek, de azért nem lesz könnyű meccs: láthattuk otthon is, még a megtépázott „sógorok" sem játszanak rosszul (szétlövéssel 4–5), azóta legyűrték a minket kicsontozó ukránokat, és végül is magabiztosan nyertek Japán ellen is.