Fasel (jobbra) két hete találkozott Lukasenkával (Fotó: AFP)

Az IIHF a koronavírus-járvány miatt azt szeretné, ha egy országban lenne a 16 csapatos, május 21. és június 6. között kiírt torna. A sportágban erős befolyással bíró finn szövetség elnöke, Harri Nummela azt közölte, hogy szerinte Lettország egyedüli rendezőként lenne a legjobb megoldás.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljes körűen átvizsgálta a belorusz helyzetet, mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából. Ezek alapján nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

René Fasel, az IIHF elnöke közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Hozzátette: az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy „a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is, arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.

Lukasenka – amikor személyesen találkozott két hete Fasellel – hangsúlyozta: a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának.

Pénteken a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezetőtestülete vette el Minszktől az idei világbajnokság rendezési jogát hasonló okokra hivatkozva.

(MTI)