Jégkorong-vb: Josi történelmet írt, először lett svájci az MVP

Vágólapra másolva!
2013.05.20. 12:41
null
Roman Josi ponterős védőként és vb-ezüstéremmel hívta fel magára a figyelmet (Fotó: Reuters)
Három külön elismerést is bezsebelt a vb-ezüstérmes svájci Roman Josi a jégkorong-világbajnokságon. A sportág vb-történetében először fordult elő, hogy svájci játékos lett a torna legjobbja (MVP). A négy góllal és öt assziszttal záró védő nemcsak a tornán és a posztján bizonyult a legjobbnak, természetesen az All Star-csapatból sem maradhatott ki.



És hogy ne érezze magát egyedül a kiválasztottak között a Nashville Predators 22 éves légiósa – mindössze két NHL-s idénnyel a háta mögött –, az újságírók szavazatai alapján összeállított All Star-csapat védelmébe megkapta maga mellé honfitársát, Julien Vauclairt.

A 2013-AS VB KÜLÖNDÍJAI
Legjobb kapus: Jhonas Enroth (Svédország)
Legjobb védő: Roman Josi (Svájc)
Legjobb csatár: Petri Kontiola (Finnország)
MVP: Roman Josi (Svájc)
Az All Star-csapat
Kapus: Jhonas Enroth (Svédország)
Védők: Roman Josi (Svájc), Julien Vauclair (Svájc)
Csatárok: Petri Kontiola (Finnország), Paul Stastny (Egyesült Államok), Henrik Sedin (Svédország)

A vb legjobb, egyben az All Star-csapat kapusa a vb-aranyérmes svédek kiválósága, Jhonas Enroth lett. A hálóőr 418:29 percet lehetett a jégen a vb-n, 95.63 százalékos hatékonysággal védett – 175/183, aminél jobbat senki nem hozott a vb-n –, kapottgólátlaga 1.15 meccseként. Enroth a Buffalo Sabres profija, a 24 éves játékos a 2009–2010-es idényben mutatkozott be az NHL-ben, összesen 53 NHL-meccse van eddig. Érdekesség, hogy a lockout miatt hazakényszerülő – ifjúságiként vb-bronzérmes, juniorként vb-ezüstérmes, felnőttként vb-aranyérmes – légiós a szezont a svéd másodosztályban kezdte mez, de speciel két meccs után klubot és osztályt váltott.

A legjobb támadónak a finn Petri Kontiolát választották meg – természetesen ő sem maradhatott ki az All Star-csapatból –, aki nyolc góllal és nyolc assziszttal segítette a társrendezőt a négy közé. Tizenhat pontjánál senki sem termelt többet a vb-n. A kanadai táblázat második és harmadik helyére két amerikai fért fel: Paul Stastny 15 (7+8), Craig Smith 14 ponttal (4+10) zárt.

A két fiatal különdíjas mellett Kontiola 28 évével már maga a megtestesült rutin. Az NHL-re átszállójegyet váltó csatár – az AHL-s Rockford IceHogs játékosaként a Chicago Blackhawksnál kapott rövid bizonyítási lehetőséget még a 2007–2008-as idényben – az elmúlt négy szezonban a KHL védőit és kapusait fárasztotta. Két idényen át volt a Metallurg Magnyitogorszk légiósa, majd a Traktor Cseljabinszkhoz szerződött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik