Jégkorong-vb: Dél-Korea győzelmével kiestek a britek

Vágólapra másolva!
2013.04.20. 14:35
null
Itt éppen nem került a brit kapuba a korong, másik négy alkalommal viszont igen (Fotó: Jezoviczki Máté)
A Budapesten zajló divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság ötödik, utolsó fordulójában Nagy-Britannia háromgólos vereséget szenvedett Dél-Koreától, így szerzett pont nélkül esett ki a divízió 1/B-be. Az ázsiaiak újoncként gyűjtött öt pontjukkal az ötödik helyen végeztek. A rendező magyar együttes 19.30 órától Japán ellen zárja szereplését a vb-n, a találkozót – miként a feljutás szempontjából a mi sorsunkat is döntően befolyásoló, 16 órakor kezdődő Olaszország–Kazahsztán mérkőzést – a Nemzeti Sport Online folyamatosan frissülő cikkben közvetíti!

A bennmaradáshoz az összecsapást pont nélkül váró briteknek mindenképpen a rendes játékidőben kellett volna győzniük, az újonc dél-koreaiaknak ellenben minden más eredmény elég lett volna ehhez.

1. harmad

Kiegyenlített kezdés után fórral került mezőnyfölénybe Nagy-Britannia, de a két perc úgy pörgött le, hogy nem volt kaput eltaláló lövésük a briteknek. Nem úgy utána: az 5. percben Robert Dowd korizott be nagy lendülettel a dél-koreai harmadba, majd lőtt jobbról a kapuba, Pak Szung Dzse hathatós közreműködésével. A gólelőnyhöz jutó, s a kéttucatnyi szurkolóból álló, ám a hangerővel nem spóroló táboruk támogatását maga mögött tudó britek mezőnyfölényhez jutottak, egészen a harmad közepi kiállításukig – a túlságosan kemény ütközés után újabb dél-koreai sérülttel gyarapodott a maródiak listája –, mert onnantól ismét váltakozva folyt a játék a kapuk előtt, amelyekre viszont kevés veszélyt jelentettek a felek (1–0).

2. harmad


A 24. percben szólhatott Pak Cse Szang (művésznevén Psy) milliárdos (úgy nézettségben, mint bevételben) slágere: egyenlítettek a honfitársak. Méghozzá szintén a jobb oldalról, ahonnan Sin Szang Hun tüzelt a jobb felsőbe, míg Stephen Murphy kapust megtévesztette egy elé érkező, egymással brusztoló páros, amely kitakart, de annyira azért nem, hogy a korongnak is útját állja. Mezőnymunka zajlott, pici dél-koreai fölénnyel, aztán a 30. percben ismét jött a Gangnam style, méghozzá Jun Dzsi Man tiszteletére, aki középről, védője mellől lőtt gólt, Murphy ezt nagyon benézte. Két perccel később benézte a korongot a kolléga, Pak Szung is, de utóbbit a kapuvas kisegítette. Feljebb tolták a játékukat a britek, erre újabb gólt kaptak. Szurkolóik könyökén alighanem egyébként is kijött már a Gangnam style, főként most, hogy a nóta kapott gólokkal párosult, mert a 36. percben megkapták a következőt, méghozzá a honosított Brock Radunskétől, aki a bal oldalról laposan lőtte ki a bal alsót. Murphy előtt megint többen takarták a kilátást, de ehhez ugye sok kori kell, mármint a zavaráshoz. Nem volt a helyzet magaslatán a brit kapus, hiszen a következő kiállítást gáncsolásért ő gyűjtötte be. Aligha ez a harmad íródik be aranybetűkkel a brit jégkorongsport nagykönyvébe (1–3).

3. harmad


Nem tudni biztosat, de vélhetően átfutott a britek fejében: ha nem „csinálják meg" ezt a harmadot, akkor jövőre szenvedhetnek a harmadik vonalban, legalább két kőkemény riválissal, és a feljutás egyáltalán nem lesz garantálva. Ehhez képest rögtön fórban kezdtek, amelyben alig jutottak mezőnyfölényhez, majd a kiegészülő dél-koreaiak ziccert hibáztak, de legalább emberelőnyt kaptak, amit be is tettek. A 44. percben lapos passz érkezett jobbról a kapu elé, amibe Kim Ki Szung szúrt bele. Dél-Korea ezzel a részéről letudta a mérkőzést, berendezkedett a gyors kontrákra – ezek nem mellőzték a veszélyt –, a fáradó britek pedig próbáltak támadólag fellépni, csak nem tudtak. Becsületből és szurkolóik miatt mentek, mert sok meggyőződés már nem volt a játékukban, gólveszély pedig még annyi sem. Sokszor és erősen nyomta a ketrec a dél-koreaiak hátát, ám még így is az ő kontrajátékukban volt inkább benne a gól. Újabb találat azonban már nem született – bár az utolsó másodpercekben paprikás lett a hangulat, jött egy 2+2-es páros kiállítás is –, kezdődhetett a dél-koreai ünneplés. Pár nyugdíjas drukkerük neki is feszült a Gangnam style-nak a lelátón (1–4).


DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
5. FORDULÓ
NAGY-BRITANNIA–DÉL-KOREA 1–4 (1–0, 0–3, 0–1)
Papp László Sportaréna, 500
néző. Vezette: Bergamelli (francia), Szergejev (orosz), Brown (amerikai), Németh M.
NAGY-BRITANNIA: Murphy – D. Phillips, Meyers, Farmer, Dowd, Tait – Weaver, Thomas, Peacock, Shields, J. Phillips – Richardson, Lee, Clarke, Myers, Lachowicz – Boothroyd, Nell, Davies, Owen, Hill. Szövetségi kapitány: Tony Hand
DÉL-KOREA: Pak Szung – Li Don, Kim Tung, Kim Szang, Kim Ki, Radunske – Kim Vu, Kim Jun, Kim Von, Szin Szang, Cso Min – O Hjon, Jun Kjung, Jun Dzsi, An Hjun, Kvon Te – Pak Vu, Sin Szang, Li Jong. Szövetségi kapitány: Szun Vuk Bjun
Gól: 4:56 Dowd (Meyers, Weaver – 1–0), 23:19 Sin Szang (Li Jong – 1–1), 29:31 Jun Dzsi (Kvon Te – 1–2), 35:24 Radunske (Kim Szang, Kim Ki – 1–3), 43:06 Kim Ki (Kim Szang, Li Don – ee., 1–4),
Kiállítás: 14, ill. 10 perc
A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
OLASZORSZÁG–KAZAHSZTÁN 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

A VÉGEREDMÉNY
1. Kazahsztán 5 4 1 18– 6 +12 12
2. Olaszország 5 4 1 15– 6 +9 12
3. Magyarország 5 3 1 1 12–10 +2 10
4. Japán 5 2 3 13–16
–3
6
5. Dél-Korea 5 1 1 3 16–19 –3 5
6. Nagy-Britannia 5 5 5–22 –17 0
Kazahsztán és Olaszország feljutott, Nagy-Britannia kiesett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik