Jégkorong-vb: az orosz helyett az IIHF-himnusz szól majd Rigában

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.17. 13:12
A jégkorongozók idei elit-világbajnokságán az orosz helyett a nemzetközi szövetség (IIHF) himnuszát játsszák el, a válogatott pedig a nemzeti lobogó helyett az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt lép fel Rigában.

A döntést az IIHF moszkvai tanácsülésén hozták meg, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata nyomán életbe lépett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) büntető rendelkezése, amelynek részeként az elmúlt évek orosz doppingbotrányai miatt 2022. december közepéig megtiltják Oroszország himnuszának és zászlajának használatát világversenyeken, így olimpiákon és világbajnokságokon.

Miután a CAS- és a WADA-döntéssel szemben Vlagyiszlav Tretyak, az IIHF Tanácsának orosz tagja – minden idők egyik legjobb hokikapusa – nem tudta megvédeni az orosz érdekeket, ezért lemondott posztjáról.

„Az Orosz Jégkorong-szövetség mindig is tiszteletben tartotta a nemzetközi sporthatóságok döntéseit, és nem akar további nyomást gyakorolni a Nemzetközi Jégkorong Szövetség hosszú távú partnereire. Emiatt úgy döntöttem, hogy lemondok az IIHF Tanácsának tagságáról” – mondta Tretyak. Hozzátette: változatlanul dolgozni fog az orosz jégkorong átfogó fejlesztésén, hogy tovább erősítsék pozíciójukat a nemzetközi színtéren.

A 68 esztendős Tretyak – aki kapusként háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok – 2012 óta volt tagja az IIHF legfőbb döntéshozó testületének.

„Ez egy szomorú nap a nemzetközi jégkorong számára. Vlagyiszlav Tretyakkal egy olyan személyiség kénytelen elhagyni az IIHF Tanácsát, aki a jégen és a jégen kívül is a legnagyobb teljesítményt nyújtotta. Személyiségének és feddhetetlenségének jele, hogy felajánlotta lemondását annak megakadályozására, hogy az IIHF Tanácsa komplikációkkal szembesüljön a CAS- és a WADA-döntéssel kapcsolatban” – mondta René Fasel, az IIHF elnöke.

A legendás sportember lemondásával az IIHF Tanácsa 12 szavazó taggal – köztük Kolbenheyer Zsuzsannával – folytatja munkáját a jelenlegi, idén őszig tartó ciklusban.

A 2021-es jégkorong-vb-t május 21-től június 6-ig rendezik a lett fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik