Jégkorong-vb: az IIHF köszöni, de nem él Litvánia ajánlatával

MTI/H. D.MTI/H. D.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 18:16
null
René Fasel, az IIHF elnöke (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) megköszönte Litvánia felajánlását, de elvetette, hogy Vilnius rendezze meg közösen a lett fővárossal, Rigával a május-júniusi világbajnokságot – írja az MTI.

 

Az elutasító válasszal René Fasel, az IIHF elnöke szolgált az orosz hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában. Litvánia sportminisztere, Jurgita Siugzdiniene egy nappal korábban jelentette be, hogy országa szívesen lenne társrendezője a vébének, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot mind a világszövetséggel, mind a lett szervezőkkel.

A nemzetközi szövetség hétfőn biztonsági okokra hivatkozva elvette a fehéroroszoktól a rendezési jogot, amely így egyedül a letteket illeti, ám Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudnák egyedül megrendezni a 16 csapatos tornát. Példaként említette, hogy ha nézők nélkül kellene a mérkőzéseket lejátszani, akkor pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a fehérorosz helyzetet mind politikai szempontból, mind a koronavírus-járvány alakulását illetően, ezek alapján pedig nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

Fasel csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: videokonferencián beszélt Litvánia miniszterelnökével, és megköszönte, hogy az ország segítséget ajánlott a világbajnokság lebonyolításához. Ugyanakkor tudatta: az IIHF nem kívánja bővíteni a szóba jöhető társrendezők körét.

„Már tárgyaltunk Szlovákiával és Dániával, mindkét országnak kellő tapasztalata van vb-rendezésben, és ez nagy előnyt jelent számukra Litvániával szemben. A litván miniszterelnök megértette álláspontunkat” – jelentette ki Fasel.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik