René Fasel, az IIHF elnöke (Fotó: AFP)

 

Az elutasító válasszal René Fasel, az IIHF elnöke szolgált az orosz hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában. Litvánia sportminisztere, Jurgita Siugzdiniene egy nappal korábban jelentette be, hogy országa szívesen lenne társrendezője a vébének, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot mind a világszövetséggel, mind a lett szervezőkkel.

A nemzetközi szövetség hétfőn biztonsági okokra hivatkozva elvette a fehéroroszoktól a rendezési jogot, amely így egyedül a letteket illeti, ám Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudnák egyedül megrendezni a 16 csapatos tornát. Példaként említette, hogy ha nézők nélkül kellene a mérkőzéseket lejátszani, akkor pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a fehérorosz helyzetet mind politikai szempontból, mind a koronavírus-járvány alakulását illetően, ezek alapján pedig nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

Fasel csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: videokonferencián beszélt Litvánia miniszterelnökével, és megköszönte, hogy az ország segítséget ajánlott a világbajnokság lebonyolításához. Ugyanakkor tudatta: az IIHF nem kívánja bővíteni a szóba jöhető társrendezők körét.

„Már tárgyaltunk Szlovákiával és Dániával, mindkét országnak kellő tapasztalata van vb-rendezésben, és ez nagy előnyt jelent számukra Litvániával szemben. A litván miniszterelnök megértette álláspontunkat” – jelentette ki Fasel.

(MTI)