Jégkorong: Pákozdi Bálint ezüstérmes a brit élvonalban

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 09:01
null
Pákozdi Bálint (jobbra) 2012-ben állt légiósnak <br />(Fotó: Sheffield Steelers)
Lassan mindenhol leteszik az ütőket légiósaink, például az utolsó „európai” emberünk Pákozdi Bálint volt, aki a koronavírus-járvány miatt rapid versennyé alakított brit élvonalban, az EIHL-ben szerepelt, sőt ezüstérmes lett.

A 22. életévét május 3-án, azaz tegnap betöltő szélső, Pákozdi Bálint 2012 óta légiós már, járt a tengerentúlon és Svédországban is, mielőtt tavaly nyáron a brit másodosztályú Swindon Wildcatshez igazolt. Csakhogy az NIHL nem indult el a pandémia miatt, leállások és újrakezdések bűvkörében teltek a téli hónapok, mire az élvonal, az EIHL kitalálta, hogy az elit-világbajnokságra készülő brit férfiválogatott játékosait csak formába kellene hozni valahogy, ezért létrehozott egy négycsapatos minibajnokságot 12 fordulós alapszakasszal, elődöntővel és döntővel.

Erre a szokatlan idényre pedig bevezette a draftrendszert, így a másodosztályú Swindon házi gólkirályára, Pákozdira lecsapott a Sheffield edzője, az amerikai Aaron Fox, akit onnan ismerhetünk, hogy játékospályája végén öt évet lehúzott az EBEL-ben. Most azonban pluszcsatárnak elhívta honfitársunkat, aki utána bedolgozta magát a csapatba, és a negyedik sor balszélsőjeként kilenc bajnokin játszott, adott két asszisztot is.

„Én is lassabban kezdtem az EIHL-t, mert november-decemberben a másodosztály is hol ment, hol leállt. Az viszont jó, hogy egészen májusig hokizhatunk  – nyilatkozta a magyar utánpótlás-válogatott Pákozdi, méghozzá a BBC rádiójának, amely a sikeres elődöntő után kapta mikrofonvégre. – Az elején nehezebben kerültem a keretbe, mert a csapatnak jól ment, az edző nem akart változtatni, ám utána azt mondta, fejlődtem, és tetszett neki, ahogy játszottam. Kiváló srácokból állt a csapatunk, az idősebbek sokat segítettek, nekem különösen. Rövid volt a bajnokság, nehéz volt elkapni a ritmust, az összhang mégis elkezdett kialakulni és a döntőre összeálltunk. Jó lenne több játékidőhöz jutni az EIHL-ben, talán még nem a következő idényben, de a jövőben.”

A Sheffield amúgy kissé csalódott lehet, hiszen alapszakaszgyőztesként fordult a rájátszásra, amelyben az elődöntőben oda-vissza nyert (5–4, 8–3) a Manchester ellen, a döntőben viszont oda-vissza kikapott (3–5, 2–5) a Nottinghamtől, amellyel szemben az alapszakaszban 12 pontból hetet megszerzett.

„Tiszteletbeli” tagja légióskontingensünknek a kanadai-olasz Pat Cortina, aki 2008-ban férfi-, 2019-ben női válogatottunkat juttatta fel az elitbe, ezt a duplát rajta kívül senki sem csinálta meg a hokitörténelemben. Most is kisebb csodán dolgozik, mert a német élvonalbeli Wolfsburgot az alapszakasz 7. pont­átlagával is bevitte a DEL fináléjába – az elődöntőben az alapszakaszgyőztes Mannheimet kiejtve –, amelyben az első meccset be is húzta, és mivel a párharc az egyik fél második győzelméig tart, szerdán bajnok lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik