Jégkorong: nehezen engedték el a románok, de tenni akart a magyar nemzetért

Vágólapra másolva!
2019.11.11. 15:08
Akár a románok kapuját is védhetné a 2020-as divízió 1/A csoportos jégkorong-világbajnokságon, de Adorján Attila négy éve úgy döntött, hogy a nagy konkurenciaharc ellenére a magyar válogatott kapusposztjáért száll harcba. A DVTK Jegesmedvék 22 éves székely kapusa a gdanski EIHC-tornán, az olaszok elleni mérkőzésen mutatkozott be a magyar nemzeti csapatban. 

Szívügyem volt, hogy magamra ölthessem a magyar címeres mezt, és abban hallgathassam meg a magyar himnuszt válaszolta Adorján Attila arra a kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy kivárja a szabályok szerint előírt négy évet, és székelyként a román helyett a magyar jégkorong-válogatott színeit akarja képviselni a jövőben.– Ez volt a legfontosabb motivációm, szerettem volna tenni valamit a nemzetért. Emellett pedig nagyon jó ugródeszka lehet a karrieremben, ha részt vehetnék egy világbajnokságon. A románok szerették volna, hogy az ő kapujukat védjem, de elfogadták a döntésemet.”

Videónkban a bemutatkozással kapcsolatos érzései mellett beszél arról is, hogyan estek nekiFarkas Tamás, a válogatott és a DVTK Jegesmedvék kapusedzőinek korábbi szavai,miszerint,ha fejlődése töretlen marad, akkor akár hosszú távon a magyar válogatott alapemberévé válhat.Továbbá arról is szó esik, hogyan kezeli a kapusposzton éles versenyhelyzetet a klubjában, illetve a válogatottban.

A 22 éves kapussal az olaszok elleni, 3–2-re elvesztett mérkőzésmásnapján beszélgettünk, így ekkor csak elképzelése volt arról, milyen lesz majd a magyar mezben meghallgatni a himnuszt. Nos, erre csupán egy napot kellett várnia, hiszen a gdanski EIHC-torna második napjána mieink óriási hajrával 3–2-re legyőzték a japánokat.Majd az ő kiemelkedő teljesítménye is kellett ahhoz, hogya lengyeleket is felülmúlják,s ezzel megnyerjék a tornát. A mérkőzés után természetesen elmondta, hogyan élte meg a himnusz közbeni pillanatokat.

JÉGKORONG
NÉGY NEMZET TORNÁJA, GDANSK
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

Gdansk, 700
néző.V:Juhász G., Kepa, Kosidlo, Nenko (lengyelek)
MAGYARORSZÁG:
ADORJÁN A.Garát, Vojtkó – Kiss R., Fejes – Tóth Gergely, Szabó B.SÁRPÁTKI(1),NAGY K.1,TERBÓCS1(1),– Erdély Cs., Horváth B., Szita – Tóth Richárd, Reisz, Mihály Ákos – Miskolczi, Majoross B., Szigeti. Szövetségi kapitány:Jarmo Tolvanen
LENGYELORSZÁG:
Raszka – Ciura, Bryk – Kolusz, Wajda – Michalowski, Jaskiewicz – Bychawski, Jeziorski – Przygodzky, Starzynski, Michalski – Dziubinski, Kapica, CHMIELEWSKI – Brynkus, NEUPAUER, Goscinski – Wanat, Zygmunt, Marzec.Szövetségi kapitány:Tomek Valtonen
Kiállítások:
12, ill. 6 perc
Kapura lövések:
31–26
MESTERMÉRLEG

Jarmo Tolvnanen:
– A védekezésünkkel maradéktalanul elégedettek lehetünk, és a semleges harmadban is jól mozogtunk. Sebők Balázst és Galló Vilmost szándékosan hagytuk most ki, szerettük volna látni, kik tudnak új vezérekké előlépni a hiányukban – nagyon boldog vagyok, hogy lettek „helyetteseik”, és még a legfiatalabb játékosaink is karaktert mutattak. Remek csapatmunka volt, mind a négy sorunk kivette a részét a sikerből, és a kapusteljesítményünk is kiváló volt!
Tomek Valtonen:
– Jó meccs volt, apróságok döntöttek, például, hogy a magyarok lőtték az első gólt – a másodikat már üres kapura szerezték. Nyilván lőtt gól nélkül csak veszíteni lehet, de alapvetően a játék színvonala remek volt. Tőlünk is sok játékos hiányzott, ennek ellenére mindent megtettünk, ez most ennyire volt elég.

A MÁSIK VASÁRNAPI MÉRKŐZÉS
Olaszország–Japán 1–4
(1–0, 0–2, 0–2)

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG3218–67
2. Olaszország31117–75
3. Japán3128–73
4. Lengyelország3123–63

A FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Arany Gergely (FTC-Telekom), Adorján Attila (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK:Vokla Roland (DEAC), Vojtkó Mátyás (DVTK Jegesmedvék), Kiss Roland (Fehérvári Titánok), Stipsicz Bence, Szabó Dániel, Szabó Bence (Hydro Fehérvár AV19), Tóth Gergely (FTC-Telekom), Fejes Nándor, Garát Zsombor (MAC Újbuda)
CSATÁROK:Sági Martin (DEAC), Miskolczi Márk (DVTK Jegesmedvék), Tóth Richárd (FTC-Telekom), Erdély Csanád, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Szita Donát (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Fehérvári Titánok), Majoross Barnabás, Nagy Krisztián, Szigeti Ákos, Terbócs István (MAC Újbuda), Galló Vilmos (KooKoo – Finnország), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Horváth Bálint (Tyringe SoSS – Svédország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik