Dabasi Rékát a Toronto Six választotta ki a női NHL draftján (Fotó: Árvai Károly)

 

A hat csapat egy-egy légióst választott. Dabasit a Toronto Six draftolta a negyedik helyen, míg Gasparicsot a Minnesota Whitecaps hatodiknak.

Dabasi Réka az MTI-nek elmondta, hogy a következő idényre még biztosan nem megy ki az NWHL-be: az utolsó évet kezdi a magyarországi egyetemén sportmenedzser szakon, ezen kívül érvényes szerződése van a KMH-nál, és ezt elmondta a kanadai klub képviselőjének is.

Gasparics a távirati irodának elárulta: két napja kapott egy e-mailt, hogy a Minnesota draftolni fogja vasárnap, de semmiről nem egyeztettek. Neki a MAC-cal van szerződése, a pénteki esküvőjére készül – Garát Zsombor, a MAC válogatott hátvédje a vőlegénye –, és a vegyészmérnöki egyetemi diplomájától még fél év választja el.

Mindkét magyar játékos gőzerővel készül az egy hónap múlva esedékes Calgaryban rendezendő elitvilágbajnokságra, amelyen története során először szerepelhet a női válogatott.

Az NWHL a 2015–2016-os idény óta létezik, és még nem játszott benne magyar hokis. Az első három kiírásban négy, a következő kettőben öt, legutóbb pedig hat együttes indult.

A 2015–2016-os kiírást a Boston Pride, a 2016–2017-est a Buffalo Beauts, 2017–2018-ast a Metropolitian Riveters, a 2018–2019-est a Minnesota Whitecaps nyerte. A koronavírus-járvány miatt a 2019–2020-as idényben nem hirdettek bajnokot, míg a 2020–2021-es évad a Boston diadalát hozta, miután a döntőben jobbnak bizonyult a Minnesotánál. A Toronto, valamint a Connecticut Whale vesztett az elődöntőben, a Buffalo nem jutott rájátszásba, míg a Metropolitan Riveters menet közben visszalépett Covid-fertőzések miatt.