A KHL-ben szereplő Szeversztal Cserepovec szlovák légiósa, Adam Liska (balra) is játszhat hazája válogatottjában (Fotó: AFP)

A szlovák sportági szövetség bejelentése alapján az „orosz kapcsolat” nem zárja ki a nemzeti együttesbe szóló meghívást.

„A Szlovák Jégkorong-szövetség mindig betartja a nemzetközi egyezményeket és a Szlovákiában hatályos törvényeket. Hiszünk abban, hogy a jelenleg Oroszországban játszó játékosok nem sértik meg a nemzetközi szerződéseket és a törvényeinket. A sportolókkal szembeni támadások és ellenségeskedés elfogadhatatlan, ahogy bármilyen katonai konfliktus is. Emiatt továbbra is a jelenlegi formájuk szerint választjuk ki a válogatottba a játékosokat, nem pedig aszerint, hogy melyik bajnokságban játszanak” – áll a szlovákok közleményében.

Szlovákiából jelenleg heten hokiznak a KHL-ben.

Korábban a lett szövetség határozott úgy, hogy az orosz és fehérorosz klubcsapatokban szereplő játékosai nem léphetnek pályára a válogatottban, edzők pedig nem dolgozhatnak a nemzeti együttesnél, ha a KHL-ben vállalnak munkát. A lettek döntéséhez később csatlakozott Franciaország, Svédország, Finnország és Csehország sportági szövetsége is.