Jégkorong: háromszor volt már csúnya harmada a mieinknek

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.08.28. 12:02
null
A magyar válogatott csúnya vereségbe szaladt bele Lettország ellen (Fotó: Magyar Jégkorong/Facebook)
A fellelhető statisztikák alapján korábban legalább három alkalommal fordult elő a magyar jégkorong-válogatottal, hogy egy harmad alatt nyolc gólt kapjon, mint történt ez pénteken a lettek ellen 9–0-ra elveszített olimpiai selejtező utolsó játékrészében – közölte az MTI.

 

Sean Simpson szövetségi kapitány együttese Rigában negyven percet követően „csak" 1–0-s hátrányban volt – igaz, az első felvonásban 20–0 volt a kapura lövési mutató a hazaiak javára –, ám a záró harmadban a hazaiak nyolcszor is bevették a magyar kaput. A mieink két vereséggel állnak a kvartettben, így nem juthatnak ki a jövő évi, pekingi olimpiára.

„Az első harmadban lejátszottak minket a jégről, viszont a másodikban remekeltünk. Ellenben a harmadik elfogadhatatlan, egészen rettenetes volt. Meg kell tanulnunk ezen a szinten teljesíteni, ami nem könnyű, hiszen a lettek a tizedikek a világranglistán, azaz mindig csúcssebességen játszanak, nincs szünet sosem. Nem is tudom, a játékosaink valaha is játszottak-e ilyen gyorsan, ehhez hozzá kell szoknunk. Szakaszokban jól reagáltunk, például a második harmadban többet lőttünk kapura, a játékunk ekkor bárkinek tetszhetett. Talán túl sok energiát égettünk el, hogy utána nem bírtuk a harmadikat, ezt magam sem tudom egyelőre" – fogalmazott Simpson a magyar szövetség honlapján.

Az biztos, hogy a magyar csapat fennállása során már futott bele ilyen „durva" harmadba. Az 1936-os Garmisch-Partenkirchen-i olimpián február 12-én úgy lett a kanadaiak ellen 15–0-s fiaskó, hogy a második harmadot 9–0-ra nyerte a tengerentúli együttes. Az 1964-es innsbrucki olimpián – amely egyben az utolsó magyar ötkarikás szereplés – január 29-án a félelmetes szovjet gárda az első harmadot hozta 8–0-ra, a meccset pedig 19–1-re. Ez mindmáig a válogatott történetének legsúlyosabb veresége. Ezeken kívül 1994. március 10-én a felvidéki Privigyén (Prievidza) felkészülési mérkőzésen az akkor először önállóan induló, számos világsztárral felálló szlovákok 15–1-re nyertek, és az első harmad volt 9–1.

A rigai olimpiai selejtező vasárnap zárul. A pekingi ötkarikás játékokról biztosan lemaradó magyarok és olaszok közép-európai idő szerint délben meccselnek, míg a pontveszteség nélkül álló lettek és franciák 16 órakor kezdődő összecsapása dönt arról, hogy melyikük vehet részt az olimpián.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
2. FORDULÓ

LETTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 9–0(1–0, 0–0, 8–0)
Riga,
Aréna Riga,3250néző.Vezeti:Szidorenko (fehérorosz), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Sislo (orosz)
LETTORSZÁG:PUNNENOVS – Balinskis, Rubins / Jaks (1), Cibulskis / Freibergs (1), Sotnieks / Cukste – BALCERS 3 (3), BLUGERS 2, Darzins (2) / Indrasis, Girgensons, KENINS 2 (4) / Daugavins, ROBERTS BUKARTS (3), ABOLS 2 (2) / Dzierkals, Smirnovs, Rihards Bukarts / Krastenbergs
Szövetségi kapitány:
Harijs Vitolins
MAGYARORSZÁG:HETÉNYI Z. (Rajna) – Macaulay, Stipsicz / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron / Mihály Ákos, Bartalis, Magosi B. / Papp K., Nagy G., Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk
Szövetségi kapitány:Sean Simpson
Gól:Abols (8. – ee., 55. – ee.), Balcers (41. – ee., 55., 59.), Kenins (43., 59.), Blugers (52. – ee., 57.)
Kapura lövések:45–17.

Gól – emberelőnyből:7/3, ill. –

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik