Hol adják át a 2027-es világbajnoknak a vb-trófeát? )Fotó: IIHF)

Az iihf.com-on olvasható pénteki közlemény szerint Németország, Kazahsztán, valamint Norvégia jelentkezett az esemény házigazdájának. A pályázók mostantól elkezdik kidolgozni a részletes anyagokat, amelyeket később az IIHF központjában prezentálnak a döntéshozóknak, majd helyszínbejárásra is sor kerül. A 2027-es vb rendezőjéről 2023 májusában, a finnországi Tamperében sorra kerülő IIHF-kongresszuson döntenek.

Németország 1930 óta nyolcszor rendezett elit vb-t, legutóbb 2017-ben Kölnben, Párizzsal közösen. Önállóan utoljára 2010-ben voltak házigazdák a németek, akkor Köln és Mannheim volt a két helyszín.
Kazahsztán a 2019-es divízió I/A vb lebonyolítása után először pályázik elit vb megrendezésére, míg Norvégia eddig kétszer adott otthont az eseménynek, 1958-ban és 1999-ben.

A jövő évi világbajnokságot a finnországi Tamperében és a lettországi Rigában rendezik, 2024-ben Csehország, 2025-ben pedig Svédország és Dánia lesz közösen a házigazda. A 2026-os világeseménynek Svájc ad otthont.

A magyar válogatott a májusban rendezett ljubljanai divízió I/A világbajnokságon a második helyen végzett, és így 2008 és 2015 után, történelme során harmadszor feljutott a világ legjobbjai közé. Ezt követően a magyar szövetség a szlovénokkal közösen pályázatot nyújtott be a jövő évi vb megrendezésére, de a szükséges kormánygarancia hiányában az IIHF nem engedte tovább a jelentkezést.

A magyarok a jövő május 12. és 28. között sorra kerülő tornán Tamperében játszanak majd az A-csoportban a társházigazda finnekkel, valamint a svédekkel, a csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal.