Jégkorong: mi kell az orosz és fehérorosz csapatok visszaengedéséhez?

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 21:27
null
Luc Tardif (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) számára a biztonság élvez elsőbbséget annak eldöntésekor, hogy engedélyezi-e az orosz és fehérorosz csapatok újbóli indulását nemzetközi tornákon.

 

Luc Tardif IIHF-elnök a májusi férfi világbajnokság társrendezőjénél, Finnországban tett látogatásán beszélt kedden az orosz és fehérorosz csapatok újbóli indulásáról a nemzetközi tornákon. Elmondta, hogy a vezetőtestület a játékosok – köztük az orosz és fehérorosz hokisok – és mások biztonságára összpontosít rendezvényein.

„Garantálnunk kell minden résztvevő – a hivatalos személyek, a személyzet, a játékosok és a szurkolók – biztonságát. Ez a mi felelősségünk, tehát ez a mi döntésünk is kell hogy legyen” – mondta Tardif.

Hozzátette: a tervei szerint a jövő hónapban egyeztet a kérdésben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékeseivel. „Nem lesz könnyű döntés, de nem csak azért vagyunk ott, hogy könnyű döntéseket hozzunk” – fogalmazott.

Az IIHF elnöke azok után szólalt meg az ügyben, hogy a NOB jelezte, bizonyos feltételek teljesülése mellett engedélyezné orosz és fehérorosz sportolók szereplését a jövő évi párizsi nyári játékokon. Ezek közé tartozik, hogy az érintett versenyzők nem támogathatják az ukrajnai háborút, és semleges zászló alatt kell szerepelniük. A két ország versenyzőit a közel egy éve kirobbant háború miatt zárták ki a nemzetközi porondról.

Az IIHF tavaly márciusban elvette az idei világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól, ezen kívül Oroszország és Fehéroroszország válogatottja nem vehet részt vb-ken. Várhatóan májusban, a vb helyszínén tartandó közgyűlésen döntenek arról, hogy visszatérhetnek-e, s ha igen, mikor és milyen feltételek mellett, illetve, hogy kijuthatnak-e a 2026-os téli olimpiára.

A NOB javaslatát Ukrajna és több más európai ország határozottan ellenzi, ugyanakkor a kezdeményezés a sportágak nemzetközi szövetségeinek bizonyos mozgásteret enged annak eldöntésére, hogy mikor és hogyan veszik vissza az orosz és fehérorosz versenyzőket.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik