Jégkorong: a Fradi kapusa lett a legjobb, Stipsicznél maradt a vándorkupa – videóval

Vágólapra másolva!
2020.06.03. 18:36
A Magyar Jégkorongszövetség – a lehetőségekhez képest – ünnepélyes keretek között átadta az idény legjobbjainak járó elismeréseket. Először vehette át a legjobb kapusnak járó Vedres-kupát az FTC-Telekommal Erste Liga- és magyar bajnoki címet, illetve Magyar Kupa-győzelmet szerző Arany Gergely, míg a legjobb hátvédnek járó vándorkupa Stipsicz Bencénél maradt. Galló Vilmos lett az évad csatára, Hári Jánost választották meg a legtechnikásabb játékosnak.

Mint sok minden más, az MJSZ gálavacsorával egybekötött, szokásos idényzárója is elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Az idény legjobbjainak azonban mégsem a postán kellett átvenniük a díjaikat, hanem a járványügyi szabályokat betartva, a szövetség egyik különtermében került sor a köszöntésükre.

A Fradival sikeres évadot záró Arany Gergelyt már a jelölés is örömmel töltötte el (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
A Fradival sikeres évadot záró Arany Gergelyt már a jelölés is örömmel töltötte el (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)


A díjazottak közül először vehette a kezébe a legjobb kapusnak járó Vedres-kupát Arany Gergely, az FTC-Telekom kapusa, akia felnőttválogatott stábja, az Erste Liga-csapatok, valamint a Hydro Fehérvár AV19, a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék vezetőedzői jelölése alapján, az MJSZ szakmai bizottsága választása által érdemelte ki az elismerést.

„Már a jelölés is hatalmas örömmel töltött el, és sokat jelent, hogy végül én kaptam a díjat, hiszen Magyarországon rengeteg kiváló kapus van. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek annak idején Vedres Matyi bácsi az edzője volt, így külön örömmel tölt el, hogy megkaphattam a róla elnevezett serleget. A jégkorong alapjait és szeretetét nevelte belém. A Fradival sikeres évünk volt. Tudtuk, hogy a címvédés nehezebb lesz, mindenki minket akart megverni, ráadásul több fronton küzdöttünk, de szerencsére jól jöttünk ki belőle. A hab a tortán a Magyar Kupa-győzelem volt. Jövőre az a feladat, hogy még eggyel több címet védjünk meg. Emlékezetes marad még számomra az is, hogy éles tornán mutatkozhattam be a válogatottban” – értékeltaz MJSZ honlapján.

Stipsicz Bence nem számított rá, hogy idén is őt választják meg a legjobb hátvédnek (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
Stipsicz Bence nem számított rá, hogy idén is őt választják meg a legjobb hátvédnek (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)

Stipsicz Bencének már nem idegen a Pásztor Györgyről elnevezett kupa, hiszen tavaly is ő vihette haza, s idén is a Hydro Fehérvár AV19 játékosa bizonyult a legjobbnak a hátvédposzton.

„Nagy megtiszteltetés, hogy kétszer egymás után megkaptam ezt a díjat. Nem számítottam rá idén, mert felemásnak tartom az idényemet, az elején nekem sem ment jól a játék, aztán januártól feljavultam. Sajnos a csapat nem tudott bejutni az EBEL rájátszásába, pedig többre voltunk hivatottak. Jobb volt a keret, mint amilyen helyezést elértünk, csak hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Az idényből az olimpiai selejtezős továbbjutás marad a legemlékezetesebb pillanat a számomra” fogalmazott a válogatott hátvéd.

Erős mezőnyben bizonyult az évad legtechnikásabb játékosának Hári János, aki először nyert ebben a kategóriában. Tavaly ő kapta meg a legjobb csatárnak járó Ifj. Ocskay Gábor-díjat, amelyet idén a finn KooKoo hokisa, Galló Vilmos érdemelt ki. Ő nem tudott részt venni a díjátadón, Hári – aki nemrég szerződést bontott a finn Pelicans Lahtival, s egyelőre nem tudni, hol folytatja – viszont örült, hogy végre volt erre alkalma.

„Mindig jó érzés díjat kapni, és egy eddig hiányzó trófeát is sikerült begyűjtenem, aminek nagyon örülök. A szezont közepesnek ítélem meg. A Salzburggal jó esélyünk volt a bajnokságra, de így, hogy félbeszakadt az idény, nehéz értékelni. Pont akkor fújták le, amikor visszatérhettem volna az agyrázkódás után. Jelenleg egyénileg készülök, a gyermekem születése után belehúzok, és az új évadra készen fogok állni” – mondta a válogatott csatár.

Hári János tavaly a legjobb csatárnak, idén a legtechnikásabb játékosnak járó díjat vihette haza (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
Hári János tavaly a legjobb csatárnak, idén a legtechnikásabb játékosnak járó díjat vihette haza (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)

Bár a Svédországban tartózkodóGallónak még várnia kell arra, hogy a kupa kézzel fogható legyen számára is, a finn ligában 53 mérkőzésen 42 pontot szerző csatár a gondolatait megosztotta a szövetség honlapján.

„Nagyon megtisztelő, hogy átvehetem ezt a díjat, sok kiváló játékos kapta már meg korábban. Elég jó idényt tudhatok magam mögött, amivel meg vagyok elégedve. Sajnos hat meccset ki kellett hagynom betegség miatt, emiatt nem mondanám tökéletesnek az idényt, de legalább van min javítani a következőben. Kemény, hajtós évadot várok, kihívás lesz, és nagy szerepet fognak nekem szánni, ehhez pedig tökéletes felkészülés kell, meg természetesen némi önbizalom. Nagyon remélem, hogy a csapat ugyanolyan jól fog teljesíteni, a KalPában szereplő Sebők Balázs elleni meccseket már nagyon várom. Jó érzés magyarul beszélni vele a pályán, így legalább nem felejti el a nyelvet a sok évi finnországi légióskodás után.”

Külön díjazták az Erste Liga legjobbjait:kapusposzton Hetényi Zoltán (DEAC), a hátvédek között Jere Pulli (FTC), míg a csatárok mezőnyében Joshua Shalla (Csíkszereda) teljesítményét ítélték kiemelkedőnek a ligában szereplő csapatok vezetőedzői.

Emellett az Erste Liga főszponzora, az Erste Bank a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is különdíjakkal jutalmazta az idény kiemelkedő játékosait.Három Higgy Magadban-elismerést adtak át,ezekre az Erste Liga csapatai jelöltek, a győztesről az Erste Bank vezetői döntöttek. A díjjal 500 ezer forintos jutalom is jár.Az év felfedezettjének járóMr. Rising Star elnevezésű díjat Szűcs István, a Hokiklub Budapest csatára kapta.Az év legsportszerűbb játékosa a DEAC hátvédje,Léránt René lett.AMr. Spirit nevű díj annak a játékosnak jár, aki példamutató magatartásával, hozzáállásával, munkavégzésével emelkedik ki társai közül. Ezt az elismeréstAzari Zsolt, a Dunaújvárosi Acélbikák csapatkapitánya vehette át.

Továbbá a szövetség díjazta az idény legjobb elsőéves felnőttjátékosát, ezt az elismerést a Vasas játékosa, Páterka Bence érdemelte ki, aki kilenc mérkőzésen jégre léphetett a szlovák Tipsport Ligában is, a DVTK Jegesmedvék színeiben. A legjobb ifjúsági korú játékosnak a tengerentúlon játszó Keresztes Leventét választották meg, az év utánpótlásedzője a Sportország bajnoki ezüstérmes U14-es csapatát irányító Szajbert Krisztián lett.

A  női csatárok közül Huszák Alexandra kapta meg az elismerést, egyúttal átvehette a 2019-es év legjobbjának járó díjat is (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
A  női csatárok közül Huszák Alexandra kapta meg az elismerést, egyúttal átvehette a 2019-es év legjobbjának járó díjat is (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)


A női mezőnyben
az évad kapusának Németh Anikó (MAC Budapest) bizonyult, a legjobb hátvéd az Egyesült Államokban jégkorongozó Odnoga Lotti lett, míg a legjobb csatárnak járó díjat a KMH kitűnősége, Huszák Alexandra vehette át.

NÉZZE MEG RÖVID ÖSSZEFOGLALÓNKAT A DÍJÁTADÓRÓL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik