Ismét kikapott a Fehérvár, a bajnoki cím kapujában a Salzburg

NAGY PÉTER (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)NAGY PÉTER (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.09. 17:32
null
Petan (balra) egy gólpasszal zárt (Fotó: Facebook.com/FehervarAV19)
Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (ICEHL) döntőjének harmadik meccsén a Fehérvár AV19 óriási csatában ismét kikapott a Red Bull Salzburg otthonában, s ezzel az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban 3–0-ra vezet a Salzburg, azaz a hétfői negyedik mérkőzésen egy újabb sikerrel Székesfehérváron elhódíthatja a bajnoki címet.


OSZTRÁK JÉGKORONGLIGA (ICEHL)
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
RED BULL SALZBURG (osztrák)–FEHÉRVÁR AV19 2–1
(0–0, 1–1, 1–0)
Salzburg,
Eisarena. 3400 néző. Vezette: Piragic (horvát), Sternat (osztrák), Hribar (szlovén), Nothegger (osztrák)
RED BULL SALZBURG:
Tolvanen LoVerde, Dominique / Brennan, Dalhuisen / Pallestrang, Kanzig (1) / Zündel, Predan – P. Schneider (1), Nissner, Raffl 1 / Huber, Järvinen 1, Lebler (1) / Hochkofler, Baltram, Wukovits / Loney (1), Leonhardt, Harnisch. Edző: Matt McIlvane
FEHÉRVÁR AV19:
Tirronen – Nilsson, Atkinson / Campbell, Fournier 1 / Horváth M., Dalroth / Szabó D., Dobmayer – Kuralt, Hári, Magosi / Petan (1), Sarauer (1), Erdély / Terbócs, Jacobs, Rétfalvi / Mihály, Németh K., Ambrus. Edző: Kevin Constantine
Gól:
Raffl (38:20 – Kanzig, Schneider), Järvinen (58:24 – Lebler, Loney), ill. Fournier (25:49 – Petan, Sarauer)
Kapura lövések: 25–23.
Gól – emberelőnyből: 0/1, ill. 0/1
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Salzburg javára

MESTERMÉRLEG

Matt McIlvane: – Időbe tellett, mire megtaláltuk a saját játékunkat, de a lényeg, hogy a végére sikerült: nagyon erős harmadik harmadot produkáltunk. Kellett némi szerencse is a sikerhez, a Fehérvár kapuvasat ütött, és mindkét csapatnak sok helyzete volt, ám igyekeztünk végig koncentráltak maradni, s ez sikerült is.
Kevin Constantine: – Mindegyik meccs nagyon szoros és kiegyenlített volt, az utolsó öt percben még valamennyi döntetlenre állt. Sok helyzetünk volt: az első harmadban vasat ütöttünk, ziccereket hagytunk ki, üres kapura elütöttünk a korong fölött... Keményen küzdöttünk, de nagyon erős az ellenfél. Ha azt nézem, hogy megint mindent megtettünk, nem lehetek csalódott, a játékosaimat ugyanakkor sajnálom, mert ugyanolyan keményen dolgoznak a döntőben is, mint az egész szezonban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két kulcsembere, a Mike Dalhuisennel szemben csütörtökön elkövetett szabálytalanság miatt két mérkőzésre eltiltott kanadai Brady Shaw, és az újdonsült apuka, Bartalis István nélkül korcsolyázott jégre a legendás Eisarenában a Fehérvár a Salzburg elleni második idegenbeli, egyben az osztrák bázisú ICEHL döntőjének harmadik meccsén. A Red Bull 2–0-s vezetése a négy győzelemig tartó párharcban egyben azt is jelentette, hogy ha a Volán ezúttal nem nyer, akkor hétfőn, a Raktár utcában az életben maradásért játszik. És sajnos utóbbi forgatókönyv valósult meg...

Pedig nem kellett volna sok az újabb hosszabbításos találkozóhoz (a finálé első felvonásán egészen 85 percig nyüstölték egymást a felek), konkrétan 96 másodperc, mégsem sikerült kihúzniuk a mieinknek. Ebben azonban a játékvezetők is ludasak, ugyanis a gólban elévülhetetlen érdemeket szerző Brian Leblernek ezen a ponton már nem szabadott volna jégen lennie, mivel nem sokkal korábban úgy leütközte (a negyedikből Shaw helyére az első sorba előrelépő) Magosi Bálintot, hogy utóbbinak négykézláb kellett elvánszorognia a kispadig.

Összességében elmondható, nem volt szerencséjük a székesfehérváriaknak, pedig végig keményen dolgoztak, teljesen pariban voltak a liga leggazdagabb csapatával: az elején nagy tempót diktáltak, sokat korcsolyáztak, kiválóan védekeztek és nemcsak helyzetek kialakításában, hanem agresszivitásban is felvették a versenyt az általában túlzott önbizalomtól duzzadó salzburgiakkal. Talán csak a bulikból jöhettek volna ki jobban, ami azért kár, mert a sorsdöntő találat éppen ebből született…

Meg hát ott voltak a kimaradt ziccerek. A playoffban 19 kanadai pontnál járó Hári János például kétszer is szólózhatott, de egyszer sem tudott Atte Tolvanen eszén túljárni. Nem úgy a kanadai Gleason Fournier, aki előbb a pakkot, majd Alex Petan zseniális passzából a vezetést is megszerezte a Hydro Fehérvár AV19-nek a második harmad ötödik percében. Még ugyanebben a játékrészben egyenlítettek az osztrákok, ám ennél a találatnál nem a bírók, hanem a magyar játékosok hibáztak, akik egymásra vártak, Thomas Raffl pedig könyörtelenül büntetett.

Jan-Mikel Järvinen a már fentebb említett körülmények között 58:24-nél döntötte el az összecsapást, így a hétfői negyedik meccsen egy újabb győzelemmel Székesfehérváron hódíthatja el a bajnoki címet a Salzburg. Ehhez azonban a Volánnak is lesz egy-két szava...

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Vége, megint győzött a Salzburg. Hétfőn folytatódik a finálé!

20. perc: Hűűűű, mi volt itt a végén... Petan lőtt középről, Tolvanen ráfeküdt a korongra, de Magosi és Terbócs is ott sertepertélt a kapu előtt egy másodperccel a vége előtt.

20. perc: Ötven másodperccel a vége előtt lemegy Tironnen. Hat a négyben támad a Volán, de nem sikerül bemenni a támadóharmadba, sőt, még Campbellnek kell blokkolnia Schneider lövését, hogy ne legyen üres kapus gól...

19. perc: Vezet a Salzburg... Järvinen elhozza a korongot a fehérvári harmadban, majd megindul a kapu felé korong nélkül, a pakkot Lebler a kapu mögül visszateszi Loneynak, ő meg egyből Järvinenhez passzol, aki precízen lő a bal alsóba, 2–1!

18. perc: Lebler ütközte le Magosit az imént, se két perc, se videózás... Miközben Shaw egy véletlen ütközésért kapott egy ötpercest és kétmeccses eltiltást a csütörtöki mérkőzés után...

17. perc: Magosi kapott egyet a palánk mellett, aztán szó szerint négykézláb kúszott le cserére...

16. perc: Tirronen emelte ki a korongot a plexi fölött, Loney hevesen reklamált a zebráknál, de nem ítéltek két percet – szerencsére.

15. perc: Fournier tette be a pakkot a kapu elé jobbról, a védők Erdély és Sarauer elől magabiztosan takarítottak.

13. perc: Egy jól felépített és gyors fehérvári támadás után Magosi löketét blokkolta a bevetődő Järvinen.

12. perc: Újabb korongeladás, ezúttal Dalroth volt az, Loney megindult a kapu felé, lövését Tirronen védte, majd pillanatokon belül, mindkét csapat játékosai ott termettek a kapu előtt, s végül sikerült Dalrothnak javítania.

10. perc: A saját harmadában adta el a korongot a Volán, Nissner köszönte, lecsapott rá, kitette jobbra Rafflnak, aki egészen váratlan megoldást húzott: fenékre ült.

9. perc: Hári ágyúzott a kékről, Magosi jól takarta a kilátást a kapus elől, de egy védőről fölé pattant. Újabb lendületes Volán-akció végén Hári készíti le Campbellnek, lövését viszont blokkolják.

8. perc: Tilos felszabadítás, Horváth volt az.

6. perc: Atkinson játszott vissza a kékhez lövésre Campbellnek, ő lőtt is, de Hochkofler korcsolyájáról kipattant a korong.

5. perc: Lebler kiváló combdobással vitte földre Rétfalvit, de nincs kiállítás...

3. perc: Dahlroth lőtte a kapu elé a korongot balról beleérésre, nem járt sikerrel.

1. perc: Ezt a bulit most a Fehérvár hozta el, mégis, Tirronennek kell védeni kétszer is...

A középső játékrészben is a Salzburg lőtt többet kapura, 9 a 6 ellen a mutató.

Ha valaki esetleg Bartalis Istvánt hiányolná a Fehérvár összeállításából, nos, a kiváló támadónak ma kora délután megszületett a fia!

II. HARMAD

20. perc: Ezzel vége a második harmadnak.

20. perc: Hári... Egyedül léphetett ki ziccerben, de Tolvanen védeni tudott, fölé pattant a válláról a korong...

19. perc: Egyenlítenek, Raffl... Sarauer és Jacobs nem értették meg egymást, elvesztették a pakkot, a hazaiak megindultak, Schneider passza után Kanzig tette ki jobbra Rafflnak, aki hatalmas erővel a léc alá bombázott, 1–1!

17. perc: Megint micsoda hazai helyzet maradt ki... Brennan távoli lövése után a lepattanó Lebler elé került, de a bevetődő Hári blokkolta a lövést, a lecsorgó korong Tirronen lábvédőjében akadt elé, végül a jégen négykézlábaló fehérváriak közül Hári piszkálta el a pakkot. Mondhatnánk, „pókhoki”...

15. perc: Mihály lépett ki ziccerben, el is mozdította egy csellel a kapu bal oldalát őrző Tolvanent de a felső sarok mellé emelt...

14. perc: Nilsson lövése a kapu előtt helyezkedő Kuralt mögött érkező Hári elé került, ő lőtt is, de keresztbe elment a korong a kapu előtt.

13. perc: Újabb meleg pillanatok a fehérvári kapu előtt, most Heinrich kínálta meg Tirronent közelről, balról, de nem járt sikerrel.

12. perc: A legnagyobb hazai helyzet: LoVerde lövése után a kipattanót Järvinen és Huber is megpróbálta a kapu előtti tumultusban bepasszírozni a fehérvári kapuba, de Tirronen védeni tudott!

11. perc: Dalhuis szerzett korongot a kéken, áttette jobbra Baltramnak, aki lőtt is, Tirronen védett.

10. perc: Petan csent korongot a semleges harmadban, óriási előnnyel törhetett kapura, de a bírók les miatt megállították az akciót. A cseréknél sikerült becsúsznia valakinek...

9. perc: Tirronen! Egy a kapu mögötti palánkról visszapattanót Raffl lőtt kapura, de Tirronen átért, és óriásit tudott védeni.

8. perc: Dalroth kétszer is próbálkozhatott a kapu mögül visszatenni a korongot, de sem Németh, sem Atkinson nem jutott lövéshez.

7. perc: Fournier most a saját kapuja előtt jeleskedik, egy lövés utáni kipattanót takarít elé a kapu elől.

6. perc: VEZET A VOLÁN!!!! FOURNIER! Az előretörő védő Petannal kényszerítőzött, a visszakapott pakkot pedig okosan emelte a spárgázó Tolvanen lába fölött a kapuba, 0–1!

6. perc: Dalhuis lövésébe a kapu előtt nem tudott beleérni Nissner és Schneider sem.

5. perc: Németh Kristóf próbálkozott jobbról, Tolvanen védett.

3. perc: Gyors hazai kontra végén Leonhardt lövése is a vason csattant, a kipattanót pedig Loney lőtte az üresen tátongó bal alsó mellé.

1. perc: Nagy helyzettel kezdett a Fehérvár: Kuralt tette Hárihoz, aki Erdély elé passzolt, lövése Tolvanen lába között átjutott, de a vas tövéről kipattant. Aztán megint Erdély került lövőhelyzetbe, de a kapus lábbal hárított...

1. perc: A második harmad elején az osztrákok hozták el a bulit, és mire bejutottak a harmadba, már ki is egészült a Volán.

Az első harmadban 13–9 a kapura lövések száma a hazaiak javára.

„Jó harmadunk volt, mindkét csapatnak voltak lehetőségei a vezetés megszerzésére, talán nekünk több, úgy érzem, eddig élesebbek vagyunk, mint a Salzburg. Az előnyös sorainkból hiányoznak páran, új emberek szerepelnek ott, talán ezért nem volt olyan éles a játékunk fórban” – mondta Hári János a mérkőzést közvetítő osztrák Puls24 csatornának az első szünet elején.

A második húsz percet emberhátrányban kezdi majd a magyar csapat, Atkinson kiállításából még tíz másodperc van hátra.

I. HARMAD

20. perc: Noha a Volán harmadában a korong, nem tudnak felállni az osztrákok, sőt a végén még sikerül is kivágni, s ezzel vége az első harmadnak.

19. perc: Erdély szerez korongot a támadóharmadban, kapura is fordul, de lövése mellé megy.

18. perc: Talán először vette át az irányítást a Salzburg, Tirronennek többször is védenie kell, előbb Brennan távoli, majd Lebler közeli lövésénél, aztán Leonhardt és Magosi kakaskodott egymással, miután a bírók kiállítást jeleztek. A visszajátszásokból kiderült, Atkinson egy példás balcsapottal kínálta meg Leblert, de ez jégkorongban kétperces büntetést ér.

17. perc: Dalroth lőtt középről, Tolvanen lekapta a lepkéssel.

16. perc: Lebler lövését spárgázta oldalra Tirronen, majd Kuralt fordult kapura Daluisen mellett, de löévse mellé pattant a védőről, aztán Erdély lövését fogta a kapus.

15. perc: Az utolsó fél percre sikerült felállni az osztrák harmadban, jött is a lövés a kékről, Terbócs megpróbált belepiszkálni a kapu előtt, de nem sikerült Tolvanen eszén túljárni. Le is járt az előny.

14. perc: Nem sikerült elsőre felállni, elment az előny első perce.

13. perc: Schneider gáncsolta a kitörni készülő Erdélyt, két perc, jogosan.

13. perc: Kuralt és Atkinson összjátéka után került vissza a korong Sarauerhez a kékre, lőtt is, Tironen védett.

12. perc: Itt a válasz: előbb Kanzig próbálta a kapu megkerülve behúzni a korongot jobbról, de Tirronen résen volt, majd Loney tört be középen a sűrűjébe a védők közé, de sikerült blokkolni a lövését.

11. perc: Mihály passza után Erdély lépett meg a balon, lőtt is, de egy védő botjáról oldalra pattant a korong.

10. perc: Alig van megszakítás, és a fehérváriak támadnak többet, de nem sok lövést láthattunk eddig.

8. perc: Jó hallani, hogy a lelátón ma is a kisebbségben lévő fehérvári tábor a hangosabb. Sőt, csak őket hallani, az osztrákok leginkább ritmusra tapsolnak, náluk ennyi a szurkolás.

6. perc: Óriási kavarodás a fehérvári kapu előtt, Lebler tette be a kapu mögül a korongot középre, Németh és Ambrus együttes erővel blokkolták a korongot, közben a kapu elé visszakeveredő Lebler próbált kapura lőni, de eltört az ütője, végül a bírók megállították a játékot.

5. perc: Sarauer passzát Erdély hosszan tette maga elé korival, így nem jutott lövéshez.

4. perc: Raffl tesztelte Tirronen jobbról, a kapus a helyén volt.

3. perc: Atkinson szlalomozott be a támadóharmadba, majd balról lőtt, Tolvanen védett! Aztán Hári lépett ki Fournier passzával, de az ő lövését is védte a kapus.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

ELŐZMÉNYEK

Csütörtökön újabb vereséget szenvedett a Hydro Fehérvár AV19, ezúttal hazai jégen. Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban szoros összecsapást láthattunk, ezúttal több fordulattal, de sajnos ismét a Red Bull Salzburg örülhetett. A fehérvári csapatkapitány, Hári János szerint azonban még nem kell kongatni a vészharangot, hiszen az nevet, aki utoljára nevet.

„Ugyanilyen játékkal kell kirukkolnunk – állította határozottan a mérkőzésen két gólt és egy asszisztot jegyző Hári. – Reménykedünk benne, hogy a soron következő két találkozón mellénk áll a szerencse.”

A magyar válogatott csatár úgy gondolja, nem kell óriási változtatásokat végrehajtania a Volánnak, ugyanúgy lendületben van a gárda, és jól játszik, csakúgy, mint a Red Bull – már csak egy kis mázli kell.

Kétségtelen, hogy a fehérvári vezetőedző, Kevin Constantine az egyik kulcstényező a Fehérvár idei sikerében – hogy a 63 éves szakember irányítása alatt a Volán felkészültebb, fegyelmezettebb, mint valaha, azt bizonyítja például, hogy a Brady Shaw csütörtöki végleges kiállítása (a támadót pénteken kétmeccses eltiltással büntették) utáni emberhátrányos öt percet a liga kirakatcsapata ellen hősiesen kivédekezte.

A rájátszás eddigi 11 meccsén összesen 19 (!) pontig jutó Hári – aki 2018-ban a Salzburgnál töltött kölcsönszereplése alatt dolgozott már együtt az osztrákok jelenlegi trénerével, Matt McIlvane-nel – hozzátette, a folytatásban kevés gólos találkozókra számít, hiszen McIlvane Constantine-éhoz hasonló alapossággal készíti fel a keretet, és rendkívül erős játékrendszert építettek fel az évek során. Ennek ellenére a cél nem lehet más, mint szombaton a győzelemért jégre lépni az Eisarenában, hogy hétfőn ne az életben maradásért, hanem az egyenlítésért játszhassanak Székesfehérváron.

„Éltet bennünket, hogy ennyire szeret a közönségünk – hálálkodott Hári a hazai publikumnak –, már a bemelegítés alatt minden lelátó megtelt, dübörögtek a jól ismert rigmusok. Az első meccsen idegenben az az érzés fogott el, mintha edzőmérkőzésre érkeztünk volna – ezzel szemben itt már az öltözőbe is behallatszik, hogy »Hajrá, Volán!«. Szombaton egyértelműen győzni megyünk Salzburgba, és reményeink szerint ezt követően hétfőn kiharcoljuk az egyenlítést is.”
(D. SZ.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik