A negyedik mérkőzést is elveszítette a Fehérvár – söpréssel bajnok a Salzburg

DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 19:36
Szoros mérkőzésen 3–1-re diadalmaskodott a Salzburg a Hydro Fehérvár AV19 ellen az osztrák bázisú jégkorongliga (ICEHL) döntőjének negyedik mérkőzésen, így söpréssel nyerte meg a finálét.
Nüanszokon múlt, de elbukta a negyedik mérkőzést is a Fehérvár –  GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Árvai Károly)
Nüanszokon múlt, de elbukta a negyedik mérkőzést is a Fehérvár –  GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Árvai Károly)

 

ICEHL, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Hydro Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg 1–3 (1
–1, 0–1, 0–1)
Székesfehérvár, 3260 néző. V: Ofner (osztrák), Zrnic (szlovén), Seewald, Nothegger (osztrákok) FEHÉRVÁR: TIRRONEN – Atkinson, H. Nilsson / Fournier, T. Campbell / Dahlroth, HORVÁTH M., Ambrus G., Szabó D. – MAGOSI B. 1, Hári J. (1), Kuralt (1) / Erdély Cs., Bartalis I., Petan / Rétfalvi, Sarauer, Terbócs / Jacobs, Németh K., Mihály Ákos. Edző: Kevin Constantine
SALZBURG: TOLVANEN– Heinrich, LoVerde / DALHUISEN (1), BRENNAN 1(1) / Kanzig, Pallestrang / Predan, Zündel – RAFFL 2, Nissner (1), P. Schneider / Lebler, Järvinen, Huber / Wukovits, Baltram, Hochkofler / Harnisch, Leonhardt, Loney. Edző: Matt McIlvane
Kapura lövések: 22–34. Gól – emberelőnyből: 3/0, ill. 2/0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Red Bull Salzburg javára

ÖSSZEFOGLALÓ

Az életben maradás volt a tét a Hydro Fehérvár AV19-nek az ICEHL-döntő negyedik felvonásán az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, ahová – a bajnoki cím kapujában – már számos szurkolója elkísérte a Red Bull Salzburgot. Mindenképp örvendetes volt, hogy a hazai és a vendégtábor igyekezett egymást túlharsogni (lemértük, száz decibelt is meghaladta a hangerő!), az kevésbé, hogy a pont a sajtópáholy előtt helyet foglaló osztrák szimpatizánsok zászlóitól időnként semmit sem láttunk...

Hallani viszont hallhattuk, hogy az elmúlt három mérkőzés hagyott sérelmeket a magyar szurkolókban: a játékvezetői négyes (egy salzburgi és egy villachi delegálttal) éppen csak a jéghez érintette a pengéjét, s harsány füttykoncert támadt.

Szerencsére a Volánt a bírói tevékenység hidegen hagyta, s már az első percekben folyamatos nyomás alatt tartotta vendégeit, végül a kétmeccses eltiltását töltő Brady Shaw helyére előlépő Magosi Bálint maradt üresen a kapu előterében, és Atte Tolvanen bal füle mellé bombázott. A következő ordító helyzet is előtte nyílt, de csak a felső vas koppant hatalmasat. A továbbiakban is egykapuzott a Volán, csak betalálni nem sikerült neki, ami öt perccel az első játékrész vége előtt megbosszulta magát. A Salzburg csapatkapitánya, Thomas Raffl egyenlített csapata első valamirevaló akciójából – külön fájó, hogy ismét Rasmus Tirronen lába alatt csusszant át a vonalon a korong, így a 14–5-ös lőlap ellenére egálban fordultak a felek a második harmadra.

Az első kisbüntetés a fehérváriakat sújtotta, de főleg Horváth Milán hősies védőmunkájának köszönhetően kivédekezték, s visszaállt az eddigre megszokott hazai mezőnyfölény – csak sajnos, ahogy korábban, ezúttal is meddőnek bizonyult, s Raffl ismét büntetett, most egy kipattanót mesterien húzott át saját lába között hátrafelé, majd ugyanazzal a mozdulattal kanalazott rajta egyet, meglepve Tirronent. A folytatásban aggasztóan sok időt töltött a Volán saját kapuja előtt, de az állás már nem módosult, így egygólos hátrányban kezdte meg a záró harmadot.

A Red Bull sokkal lendületesebben jött ki az utolsó húsz percre, diktálta a játékot és az iramot is, és olyan nyomás alatt tartotta Tirronen ketrecét, hogy egy-egy sor akár másfél percig brusztolt, mire érkezhetett a váltás. A végjátékra ennek szöges ellentettje volt igaz, s a Fehérvár folyamatosan fel tudott állni ellenfele kapuja előtt, de továbbra sem tudott mit kezdeni a helyzeteivel – s az utolsó percekben az üres kapus orosz rulettet másodpercek alatt elvesztette. Így ironikus módon a koronázóváros jegén a söpréssel nyerő Salzburgot avatták az ICEHL 2021–2022-es királyává, de a Volánnak így sincs miért szégyenkeznie, és még hosszú, hosszú percekig zúgtak is a klubot éltető rigmusok. 1–3

 

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Véget ér a mérkőzés, söpréssel nyeri az osztrák jégkorongliga döntőjét a Salzburg!

19. perc: GÓL! Körülbelül öt másodperccel azután, hogy Sarauer megérkezett Tirronen helyett, Brennan egész pályás gólt üt, ezzel növeli a Salzburg az előnyét. 1–3

19. perc: Lemegy Tirronen, Sarauer érkezik a helyére.

15. perc: Hári passzolt vissza Atkinsonnak, viszont a kanadai lövése nem találta el a kaput. Növeli a nyomást a Fehérvár a Salzburgon, amibe a szurkolók is besegítenek.

14. perc: Mihály lőtt, de pont az egyik saját csapattársát találta el. A kipattanó Magosi elé került, a támadó azonban nem tudta kapura irányítani a korongot.

14. perc: Kiegészült a Salzburg, lejárt Nissner kiállítása.

13. perc: A kapus és az egyik védő is elveszítette az ütőjét a Salzburgnál, azonban nem tudta kihasználni ezt a szituációt a Fehérvár.

12. perc: ÓRIÁSI LEHETŐSÉG! Kuralt kihasználta sebességbeli fölényét, üresre cselezte magát, de középre tett passzára nem ért oda Bartalis tökéletesen.

12. perc: Nissner ül le kettő percre, miután szabálytalan volt Campbellel szemben a fehérvári kapu előtt. Emberelőnyben a házigazda.

8. perc: Brennan lőtt távolról, a kipattanó után Jarvinen próbálkozott volna, de a játékvezető sípoltak már közben.

7. perc: Ambrus lökte meg hátulról Leblert a fehérvári kapuban. A játékvezetők kiállították a hazai csapat védőjét.

6. perc: Hatalmas nyomás a Fehérvár kapujánál, de a Salzburg nem találja a rést a falon.

4. perc: ÓRIÁSI LEHETŐSÉG! Campbell vihette egyedül a kapura a labdát, de elpattant a korong az ütőjéről, így Tolvanen védeni tudott.

2. perc: Schneider próbálkozott közvetlen a kapu előteréből, de Tirronen védeni tudott. Aktívabban kezd a Salzburg az utolsó 20 percben.

1. perc: Elkezdődött a negyedik mérkőzés utolsó harmada. Reméljük, hogy ez nem egyenlő a döntő utolsó harmadával.

II. HARMAD

20. perc: Véget ér a második harmad is, a Salzburgnál az előny 20 perccel a találkozó rendes játékidejének vége előtt.

17. perc: Dalroth volt határozott a kapu előtt, és sikerült elérni, hogy Lebler elé ne kerüljön oda rendesen a korong, így kissé el is mozdult a fehérvári kapu.

17. perc: Hiába a két kiállítás, a Fehérvárnak nem sikerült kihasználni az emberelőnyt. Ismét egyenlő számban a pályán a csapatok.

15. perc: A játék késleltetése miatt csapatbüntetést kapott a Salzburg, így 25 másodpercig kettős emberelőnyben játszott a Fehérvár, de nem sikerült összehozni az egyenlítést. Ezúttal Pallestrang ült le, míg Raffl két perce lejárt.

14. perc: Erdély jutott át a négy védőn, egy az egyben vezette a kapusra a korongot, de Pallestrang pont annyira odapiszkált a magyarnak, hogy nem tudta jól megütni a korongot.

14. perc: Raffl akasztott bottal, ami miatt a játékvezetők kiállították. Emberelőnyben a Fehérvár.

13. perc: GÓL! Jobban támadott az elmúlt percekben a Salzburg, aminek most meg is lett az eredménye. Schneider lőtt, ezt még védeni tudta Tirronen, de a kipattanónál ott termett Raffl, aki a lába között hátranyúlva ütött bele a korongba, amely szerencsével, de átcsúszott a gólvonalon, így vezetnek a vendégek. 1–2

11. perc: Óriási Salzburg lehetőség! Tirronen nem tudta kontrollálni a kipattanót, szabad volt a korong, de szerencsére egyik vendégjátékos sem tudott élni a lehetőséggel.

10. perc: Schneider próbálkozott távolról, de a jól záró védelemnek, és Tirronennek köszönhetően nem lesz belőle gól.

9. perc: A Salzburg percei voltak most ezek: LoVerde volt az aki egy magasan érkező korongba beletette az ütőjét és lőtt, de Tirronen a helyén volt és védett.

5. perc: Nilsson próbálkozott rá egy lövésre nagyjából a félpályáról, de Tolvanen látja a korongot, felnyúl, és lehúzza a játékszert.

3. perc: Raffl próbálkozott még egy lövéssel, de nem született gól belőle, így a Salzburg nem tudta kihasználni az időközben lejáró emberelőnyét.

3. perc: Leonhardt próbálkozott távolról, de Tirronen védeni tudta a középre tartó, jól látható lövést.

1. perc: Elszámolta magát a Fehérvár, egy emberrel több ment fel a jégre, így a játékvezetők kiállítással büntetik a hazaiakat. Kuralt megy le a pályáról.

1. perc: Elkezdődött a második 20 perc.

Fantasztikus számok: 14 lövés a fehérvári, mindössze 5 a salzburgi oldalon.

I. HARMAD

20. perc: Lepergett az óra, véget ér az első harmad. Fantasztikusan kezdte a mérkőzést a Fehérvár, nagy nyomást helyezett a Salzburgra, rengeteg nagy helyzet kimaradt, de egyet sikerült Tolvanen kapujába juttatni. Aztán a vendégek szinte a semmiből egyenlítettek, így 20 perc játék után 1–1-es döntetlennél vonulhatnak szünetre a felek.

19. perc: Kuralt szépen fordult le a védőjéről, de nem találta el a kaput.

19. perc: Jacobs próbálta meglepni a pálya jobb oldaláról, a palánk mellől egy lövéssel Tolvanent, de a finn kapus védett.

18. perc: Elszabadulnak az indulatok a pályán, de a játékvezetők egyik felet sem büntették.

16. perc: GÓL! Szinte a semmiből kiegyenlít a Salzburg. Horváthnak érkezett egy kevésbé erős passz Dahlroth-tól, amibe Rafflnek sikerült belenyúlnia. Az osztrák játékos ezután bement a kapu elé, s a Tirronen ütőjéről kipattanó korongot a fehérváriak hálójába ütötte. 1–1

13. perc: ÓRIÁSI LEHETŐSÉG! Magosi Bálint a saját kapujától indulva cselezte magát három védőn keresztül üresre, lőtt közelről, de csak a keresztkapuvasat találta el. Nem sokkal később Kuralt próbálkozott egyből, de Tolvanen védeni tudott.

11. perc: Hári kapott jó passzt, bevárta a társait, a második hullámban érkező Campbellnek passzolt, aki távolról lőtt, de Tolvanen ismét védeni tudott. Hihetetlen iram, hihetetlen helyzetek.

9. perc: Erdély passzolt Petan elé, de a korong elzúgott a kapu előtt. Nem sokkal később Jacobs kerülte meg a kaput és próbálta meg behúzni a kapus mellett a korongot, de Tolvanen nagy nyugodtsággal pöckölte arrébb a játékszert. Nagyon agresszívan, pörgősen támad a Fehérvár.

8. perc: GÓÓÓÓL! MEGSZERZI A VEZETÉST A FEHÉRVÁR! Mindkét fél cserélt, a Salzburg azonban nem tudta rendezni a sorait. Kuralt vitte fel a korongot a támadó harmadba, Hári segített neki megtartani azt, majd Magosi elé passzolt a szlovén, aki magabiztosan lőtt Tolvanen kapujába. 1–0

7. perc: Mihály gyönyörű lövést mutatott be a pálya jobb oldaláról, a védő lába között, de Tolvanen védeni tudott így is.

6. perc: Bartalis lőtt ismét távolról, de Tolvanen magabiztosan védett.

5. perc: Brennan vitte fel üresen a támadó harmadba a korongot, lőtt is jobb oldalról, de Tirronen védte a próbálkozást.

Nagy iramban kezdődik a negyedik összecsapás, eddig a Fehérvár helyezte nagyobb nyomás alá Salzburgot, több helyzetet alakítottak ki a hazaiak.

4. perc: Erdély tette vissza a palánkkal a korongot vissza Nilssonnak, aki kapásból lőtt, de elakadt a próbálkozás. Erdély ezután Atkinson elé passzolt, de ő sem tudta eltalálni a kaput.

3. perc: Nilsson lőtt távolról, középről, de Tolvanen magabiztosan fogja a korongot.

1. perc: Rögtön tűzijáték a Salzburg kapuja előtt, azonban nem sikerül gólt szerznie a fehérvári támadósornak.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Fehérvár hozta el a bulit.

Azt már korábban is említettük, hogy a két kapus rendkívül jól játszik a döntőben, de ezt a számok is igazolják. A hazaiak kapusa 92.7, míg a vendégeké 95.2 százalékát védi a lövéseknek eddig a rájátszásban.

Felcsendültek a himnuszok, előbb az osztrák, majd a magyar hangzik fel az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

ELŐZMÉNYEK

A Hydro Fehérvár AV19 számára eddig nem szerencsés az osztrák jégkorongliga döntője, hiszen az eddigi három mérkőzését elveszítette a Red Bull Salzburg ellen. Az osztrák együttes előbb hosszabbításban győzte le a magyar együttest 2–1-re, majd 5–3-ra nyert a Raktár utcában, végül pedig otthon nyert ismét 2–1-re, így egy sikerre került a bajnoki címtől.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A HYDRO FEHÉRVÁR AV19–RED BULL SALZBURG JÉGKORONGMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik