A Fehérvár elvesztette a finálé első hazai meccsét a Salzburg ellen

DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 19:39
Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (ICEHL) döntőjének második mérkőzésén a Hydro Fehérvár AV 19 hazai pályán 5–3-ra kikapott a Red Bull Salzburgtól, amely ezzel 2–0-ra vezet az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.
Lebler (fehérben) két gólt szerzett (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Lebler (fehérben) két gólt szerzett (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
FEHÉRVÁR AV19–RED BULL SALZBURG (osztrák) 3–5
(1–1, 1–2, 1–2)
Székesfehérvár,
Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3200 néző. V: M. Nikolic (osztrák), Zrnic (szlovén) – Durmis (szlovák), Zgonc (szlovén)
FEHÉRVÁR AV 19: Tirronen – Nilsson, Atkinson / Campbell (1), Fournier / Horváth M., Dahlroth / Szabó D., Rétfalvi – KURALT (2), HÁRI J. 2 (1), Shaw (1) / Petan 1, Bartalis, Erdély / Terbócs, SARAUER, Jacobs / Mihály, Németh K., Magosi. Edző: Kevin Constantine
RED BULL SALZBURG:
Tolvanen – LoVerde, HEINRICH (3) / Brennan 1, Dalhuisen / Pallestrang, Kanzig / Zündel, Predan – P. SCHNEIDER 2 Nissner, Raffl (1) / P. Huber, JÄRVINEN (2), LEBLER 2 / Hochkofler, Baltram, Wukovits (1) / Loney, Leonhardt, Harnisch. Edző: Matt McIlvane
Gól: Hári (11:39 – Kuralt, Campbell), Hári (22:57 – Shaw, Kuralt), Petan (53:51 – Hári – emberelőny), ill. Brennan (18:16), P. Schneider (24:44 – Heinrich, Wukovits – emberelőny), Lebler (27:24 – Järvinen, Heinrich), Lebler (54:50 – Järvinen), P. Schneider (57:08 – Raffl, Heinrich – üres kapuba)
Kapura lövések: 18–32
Gól – emberelőnyből: 4/0, ill. 3/1
Fegyelmi büntetések: végleges kiállítás (Shaw)
MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine:
– Megint kiváló rájátszásmeccset láthattunk, sajnos a Salzburg ellen nem fér bele, hogy ne legyen minden csapategység tökéletes. Öt az öt ellen, négy a négy ellen, emberelőny és -hátrány, bulik... Ha nem stimmel minden, nehéz nyerni. Nagyon elfáradtunk, de a szurkolók tartották bennünk a lelket, új energiát adtak a buzditásukkal, erre szükségünk lesz a továbbiakban is.
Matt McIlvane: – Egy ilyen erős támadóalakulatnak egyetlen lövést engedtünk az első harmadban, erre büszkék lehetünk. A másodikban kiegyenlítettebb volt a játék, a harmadikban pedig az tetszett a legjobban, ahogyan reagáltunk a kapott gólra, csak még jobban feltüzelt minket. Összeszedettek és fegyelmezettek voltunk, ez döntött a javunkra.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Salzburg javára

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha van csapat és szurkolótábor Magyarországon, amely nagyon megérdemelt már egy nagydöntőt, az a Hydro Fehérvár AV19-é.

A klub és fanatikus közönsége lassan 14 éve vár arra, hogy a sorozatban elnyert magyar bajnoki címek után az erős osztrák ligában is odaérjen a végelszámolás közelébe – ez összejött idén, történelmi menetelést követően. S tekintve, hogy az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban olykor egy „mezei” alapszakaszmeccsen is megtelnek a lelátók, el lehet képzelni, mi volt itt csütörtök este, a klubtörténet első hazai döntős meccsén. Igen, még a csillárról is emberek lógtak, a finálé két hazai összecsapására jó előre eladták az összes jegyet; a látvány, az élőkép, a hangulat fergeteges volt, talán még a Himnusz is szebben zengett a meccs előtt, mint valaha.

S immár aligha túlzás kimondani, a jégen is minden idők legjobb Volánja sorakozott fel, amely a liga kirakatcsapatát, a Red Bull Salzburgot a döntő első felvonásán 84:56 percnyi küzdelemre kényszerítette saját pályáján, a rettegett Eisarenában. Ez történetesen ligarekord: a korábbi 82:27-es csúcsot adták át a múltnak a csapatok a második hosszabbításban 2–1-es osztrák sikerrel véget érő thriller során.

A Volán két nappal később saját pokoli arénájában és atmoszférájában is ugyanilyen bátran és szervezetten hokizott – ember legyen a talpán, aki a látottak alapján megmondja, ez az első döntője a csapatnak –, és formás támadás végén a vezetést is megszerezte a nyitó harmad derekán. Tim Campbell saját kapuja elől adott félpályás passzt a kékre Anze Kuraltnak, aki be is tette centerbe Hári Jánosnak, ő meg ahelyett, hogy egyből ellőtte volna, a korongátvétellel úgy húzta el a kapus előtt, s tette be fonákkal, ahogy kevesen tudják magyar pályán.

A játékrész utolsó két percét megnyomta a Salzburg: egy kapu előtti kavarodás után éppen a középen megérkező T. J. Brennan elé csúszott a korong, aki lendületből védhetetlen bombagólt ragasztott a jobb felsőbe.

HÁRI JÁNOS
„Szoros, fordulatos meccset játszottunk. A negyedik kapott gól óriási balszerencsének köszönhető, azt hiszem, ha az nincs, hosszabbításban dől el ez az összecsapás is. Fájó egy ilyen találattal alulmaradni, hiszen még Brady Shaw kiállítása után az öt percet is kivédekeztük sikeresen, sőt, utána is ígéretes helyzeteket alakítottunk ki. Mentálisan kell összeszednünk magunkat, mert buta gólokat kaptunk, kiküszöbölhettük volna őket. Hálásak vagyunk a szurkolóinknak, remek hangulatot teremtettek, Salzburgban olyan érzés fogott el, mintha edzőmeccset játszanánk, itt messze nem erről volt szó” – értékelte a mérkőzést a lefújás után a Fehérvár csapatkapitánya.

A második harmad elején Hári fórban duplázhatott volna, a vasról kijött, ám a kiegészülés után a jobb bulikör széléről irgalmatlan nagy góllal szerezte vissza a vezetést.

Aztán fordított az ellenfél – dolgukat megkönnyítette a salzburgiakkal szemben látványosan megengedőbb játékvezetés is. Előbb szimpla fórban a hosszún egyedül maradó Peter Schneider tenyeresére nem ért át Rasmus Tirronen, majd egy páros kiállítás után gyömöszölte át alatta a korongot Brian Lebler – s ha ez nem lenne elég, ezután még Braeden Shaw is kapott egy öt plusz véglegest azért, mert Mike Dalhuisen háttal beletolatott és elterült a jégen...

Shaw kiesése kényszerű strukturális változtatásokkal is járt, a Volán ritmust és energiát vesztett a záró harmadra. Az egyenlítés még így is sikerült fórból Alex Petan révén, ám aztán jött a fránya kapussors: a Fehérvár oszlopa, Tirronen a legrosszabbkor, öt perccel a vége előtt potyázott egyet, így a végig többet támadó Red Bull a második meccset is behúzta.

A párharc következő meccsét szombaton rendezik, délután fél hattól Salzburgban esnek ismét egymásnak a felek. 3–5

PERCRŐL PERCRE

III. HARMAD

20. perc: Vége, ezzel a második mérkőzést is a Salzburg nyerte. A fehérvári közönség vastapssal köszöni meg a csapat teljesítményét.

20. perc: Magosi lövése egy korcsolyát talál el, aztán kipasszolja a Volán a pakkot. Végül Hári vállalkozik lövésre, ezt is blokkolják. Atkinson a megszerzett buli után eladja, és ezzel gyakorlatilag vége.

19. perc: Atkinson és Petan lövéseit is blokkolják, majd kivágják az osztrákok. Aztán Hári löketét is blokkolják, majd kivágják, az üres fehérvári kapu mellé megy, így tilos. Nem cserélhetnek a vendégek.

18. perc: Kezdés után elhozza a korongot a Fehérvár, Tirronen megy is le. Óriási a forgalom a Salzburg kapuja előtt, de se gól, se kiállítás nincs, van bedobás a támadóharmadban.

18. perc: Üres kapus góllal növeli előnyét a Salzburg. Schneider talál be a kékről, de lehet, hogy lesről? Visszanézik. Úgy fest, lesről tette az üres kapuba a pakkot Schneider. Sajnos nem egyértelmű, hogy valóban lesen volt az osztrák, így megadják a gólt. 3–5.

17. perc: Nilsson lövése után Kanzig és Magosi találtak egymásra a kapu előtt. Bedobás a támadóharmadban. Tirronen lejön, eggyel több emberrel támad a Volán.

16. perc: Bartalis próbálta meglepni Tolvanent egy gyors lövéssel, nem járt sikerrel.

15. perc: Megint vezet a Salzburg... Ismét Lebler az... A jobbon ment a küzdelem a korongért, Järvinen Lebler elé tudta kotorni, ő laposan, erőtlenül lőtt, a pakk mégis átcsúszott Tirronen lába alatt... 3–4.

14. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL, PETAN!!! Az elhozott buli után Hári Petannak játssza vissza a korongot, ő meg nagy erővel, kissé balról kilövi a rövid felsőt, 3–3!

14. perc: Erdély tör kapura Pallestrang mellett, de a védő bottal akasztja, ez is két perc. 17 másodpercig 5 a 3 ellen a Volán! A buli megvan, jön is a lövés Háritól, de blokkolják, aztán elpiszkálják a védők.

13. perc: Az előny fele eltelt, de nem tudott eddig felállni a Fehérvár. Sőt... Wukovits csórja el a pakkot, egyedül viszi a kapusra, de Tirronen védi a ziccert...

12. perc: Lebler húzta vissza a nyakánál fogva Fourniert, két perc. Jogos. Még akkor is, ha az ítélet befújásakor a csatár „fel akarta falni” a hozzá legközelebb lévő bírót.

11. perc: Beszorult a Salzburg az elmúlt percekben, de nem sikerül az egyenlítés.

10. perc: Németh harcolt meg a korongért a kapu mögött, majd bekanyarodott elé, de nem tudta átgyötörni a pakkot a kapuson.

9. perc: Atkinson lövését hárította Tolvanen. Letelt a páros, ismét teljes létszámban a csapatok.

8. perc: Négy a négy ellen zajlik a játék: Campbell lövését védte Tolvanen, lehet hogy Bartalis belekalimpált, de nem zavarta meg a kapust.

7. perc: Egy játékmegszakítás során Petan és Brennan akaszkodtak össze, miután Beltram és Erdély estek egymásnak. Az előbbi duó mehet ki két percre.

5. perc: Järvinen a palánk mellől jobbról kapura suhint egy kósza pakkot, Tirronenről lejön, mert Fournier ütőjén megpattant a korong, de sikerül végül kivágni.

4. perc: Hári kivágja a pakkot a harmadból, sőt, kapura is lövi, Tolvanen résen van. Hári megint takarít fél perccel később. Fournier blokkolt egy lövést, és ezzel vége a kiállításnak.

3. perc: Gyorsan felállt a Salzburg, majd Schneiderre jött ki a figura, fonák lövését Tirronen fogta.

2. perc: Ez meg kiállítás persze... Sarauernél fújnak majd késleltetett kiállítást, miután a jobbon elcsúszott Schneider. Pontosabban az osztrákok játékosa rálépett Sarauer botjára, és hasra vágódott...

1. perc: A Volán hozta el a korongot. Az első lövés a vendégeké. Egy buli után balról Baltram lő, Tirronen véd, majd érkezik Baltram lendülettel a kapu elé akivel Atkinson próbál barátkozni...

A második harmadban 14–6-ra nyerte a kapura lövést a Salzburg.

Óriási a füttyszó a Raktár utcában, ami teljesen érthető is a bírák ténykedése ismeretében.

II. HARMAD

20. perc: Fournier távoli lökete mellé, a palánkról visszapattanóra meg nem tudott odaérni Magosi. Majd Heinrich hátulról fellökte a palánkra Magosit, ez sem ér kiállítást... Ezzel vége a harmadnak.

19. perc: Campbell lövésébe előbb Jacobs nyúlt bele jól, de Tolvanen védett, majd Terbócs löketét is hárította a kapus. Tilosat ütnek a vendégek, nem cserélhetnek. A buli után Nilsson lövését kapta le a lepkéssel Tolvanen.

18. perc: Ezúttal egy lest néznek el a bírók, aztán Kuralt kerül a jégre, a síp néma marad...

17. perc: Még fél perc az ötperces kiállításból, végül sikerül kivédekezni az öt percet.

16. perc: Petan léphetett volna meg egy buli után, de felborították az osztrákok a kitörő olaszt, ez sem két perc...

15. perc: Ezúttal Fourniert tüntetik el az osztrákok a hazai kapu előtt egy lövés után, mielőtt Nissner ad kézpasszt, miután eltört az ütője...

14. perc: Loney maradt egyedül a fehérvári kapu előtt, de nem tudott Tirronen eszén túljárni. Aztán felborította Campbellt, nincs kiállítás.

13. perc: Nissner tört kapura, Tirronen védte a ziccert, majd Schneider odapiszkált a kapusnak, újabb tumultus a kapu előtt...

12. perc: Shaw ütközött véletlenül Dalhuisennel, aki a földön maradt, rövid ideig mozdulatul, mintha tán eszméletét is vesztette volna, ám végül saját lábán távozik a jégről. Megnézik a zebrák az ütközést videón. A két játékos nem egymás felé nézett, semmi esetre sem lehet szándékosságot feltételezni... Közben Dalhuisen már jól van, a padon ül. A videózás után öt perc plusz véglegessel kiszórják Shaw-t!

10. perc: Tirronen védett egy közeli próbálkozást, majd a védelem nagy nehezen eltakarította a korongot középről.

9. perc: Petan okozott némi zavart a vendégek kapuja előtt, de Pallestrang elhozta a lövés után lecsorgó korongot.

8. perc: Vezet a Salzburg. Järvinen adott középre jobbról, Lebler bántóan üresen érkezett középen, átpasszírozta a pakkot Tirronen lábai között, majd bpöckölte a kapuba... 2–3.

7. perc: Előbb LoVerde dolgozta meg Erdélyt, a salzburgi pad előtt, majd a csereként érkező Pallestrang véletlenül kirúgta Erdély lábát. Salamoni döntés a zebnráktól: Erdély és LoVerde is csüccsenjen ki két percre...

6. perc: Jacobs passza után Terbócs közelről piszkált bele a pakkba, ami átcsúszott Tolvanen lábai között, de nem ment be...

5. perc: Megint egyenlít a Salzburg, Schneider volt az. 2–2. Järvinnen középről takarásból kitette balra a pakkot Schneidernek, ő meg kapásból bezúzta a rövidbe.

4. perc: Emberelőnybe kerül a Salzburg, Fourniert küldik ki magas botért.

3. perc: HÁÁÁÁÁRI GÓÓÓÓÓÓL!!!!! Egy újabb távoli lövés után messze kipattant a pakk, Hári a jobb oldali bulikörnél le kezelte, majd kilőtte a hosszú oldalt. Videózzák... Azt vizsgálják, hogy a kilátást takaró Kuralt bent volt-e a kapus előtti területen. Megnézték, nem volt, 2–1!

2. perc: Újabb nagy lövés Atkinsontól, ez most ott marad Tolvanen előtt, óriási tömegjelenet a kapu előtt, nincs gól. A rendrakás után megint egy löket a kék vonalról, most Sarauer és Erdély zavargál Tolvanen környékén, ebből sincs gól. A kiállítás meg letelt.

1. perc: A Salzburg hozta el a korongot, de a hazaiaké az első támadás: Atkinson lőtt a kéktől, mellé, a palánkról visszapattanót meg nem találja a kapu előtt Kuralt.

Aki a helyszínről szeretné nézni a Fehérvárt a döntőben, annak van egy rossz hírünk: már a hétfői meccsre is elfogyott az összes belépő, legalábbis erről beszélt a fehérváriak ügyvezetője, Szélig Viktor.

Az első húsz perc statisztikája nagy vendégfölényt jelez: hétszer lőttek az osztrákok, míg a fehérváriaknak csupán két kaput találó lövése volt – igaz, abból az egyik bement.

„Kuralt nagyszerűen játszott középre a gólunk előtt, én meg üresen érkeztem, szóval nem volt nehéz dolgom. A Salzburg keményen játszik, de hát végül is, ők a Salzburg” – mondta a mérkőzést közvetítő osztrák Puls24 csatornának Hári János az első harmadot követően.

I. HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak, bő másfél percig emberelőnyben lesz majd a Fehérvár a második harmad elején.

20. perc: Elcserélte magát a Salzburg, Raffl tölti majd le a két percet..

19. perc: Egyenlít a Salzburg... Brennan egy elhozott buli után nagy cselt csinál, majd kilövi középről a jobb felsőt Tirronen válla fölött. 1–1! Aztán „rámozdul” Tirronenre, amit az egész Volán zokon vesz és nagy tömegjelenet kerekedik, Brennannel a főszerepben. Ami biztos, hogy a gólszerzőt kiállítják, ráadásul 10 perces büntetést kap.

19. perc: Tirronen véd egyet, majd Hári ment neki a nála egy fejjel magasabb Rafflnek.

18. perc: Kivédekezte a hátrányt a Salzburg, sőt, támadott is rögtön Tirronennek kellett kiszúrnia Schneider passzára, hogy elpiszkálja Leonhardt elől.

17. perc: Erdély passzolt a kapu előtti tumultusban helyezkedő Terbócsnak, nem tudott kapura lőni.

16. perc: Sarauer passza után Hári került nagy helyzetbe, de Tolvanen a helyén volt a közeli lövésnél.

15. perc: Itt az első kiállítás, Dalhuisen ütközte le csúnyán Petant, két perc előny a Volánnak. Petan nehezen tápászkodott fel a jégről.

15. perc: Loney és Leonhardt kombináltak a jobbon, utóbbi lőtt végül az oldalhálóba lőtt.

14. perc: Hárit építette bele a palánkba Järvinen a hazai kapu mögött, még ez is belefért a bíróknál.

13. perc: Järvinen kőkemény lövésével válaszolt a Salzburg, Tirronen védte. Aztán Schneider vitte földre keményen Jacobsot a hazai kék vonalnál, még éppen szabályos volt.

12. perc: OTT A GÓÓÓÓÓÓL!!!! HÁRI!!! Kuralt kapott a kék vonal előtt hosszú passzt a kapu mögül, meghúzta a jobbon, majd jól passzolt középre, az érkező Hári levált a védőjéről, és a tehetetlen Tolvanen mellett a kapuba emelt, 1–0!

Pillanatokkal Hári (kékben) első gólja előtt (Fotó: Árvai Károly)
Pillanatokkal Hári (kékben) első gólja előtt (Fotó: Árvai Károly)

12. perc: Erdély és Järvinen csapott össze akapu mögötti palánknál egy korongért, mindketten földre kerültek, jött a sípszó. Némi dulakodás után mehet tovább a játék.

11. perc: Veszélyes támadás a vendégektől, a végén Schneider lőtt balról, Tirronen lekapta a lepkéssel.

10. perc: Wukovits szerzett korongot a fehérvári harmadban, de Kuralt jól védekezve kitette a pakkot a harmadból.

8. perc: Jacobs került meg a salzburgi kaput, majd letette Nilssonnak, aki a jobboldali bulikörtől lőtt is, a pakk Tolvanenről vágódott fel a plexi fölé.

7. perc: Schneider lódult meg a balon, majd közelről fonákkal lőtt, az oldalhálót találta el, de Tirronen ott volt a kapuvas mellett, s jól zárta a szöget.

6. perc: Többet birtokolja a pakkot a Salzburg, és több időt is tölt a fehérvári harmadban, de nem igazán jut veszélyes helyzetig – bár most éppen Leonhardt lövését kell hárítani Tirronennek.

5. perc: Erdély csúszott el Kanzig mellett, hiába várt kiállítást a hazai közönség.

4. perc: Mihály vitte be a pakkot a támadóharmadba, de les volt.

3. perc: Lebleré az első lövés a meccsen Tirronent nem tudta meglepni.

2. perc: Raffl szerzett korongot a fehérvári harmadban, de Petan jól védekezett vele szemben, nincs lövés.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A Fehérvár hozta el a pakkot, de nem jutott lövésig.

A csapatok már a jégen, szólnak a himnuszok, elsőként az osztrák. Illedelmes taps fogadta, aztán jön a magyar himnusz. A végén igazi hangorkán fogadta a csapatokat, 90 decibel fölötti a hangerő...

Alakul a hangulat... (Fotó: Kohán Gergely)
Alakul a hangulat... (Fotó: Kohán Gergely)

Kapusposzton egyik oldalon sincs változás, nincs is ok rá: Rasmus Tirronen és Atte Tolvanen is kiválóan védett két napja.

A Raktár utcában már-már telt ház van, a hangulat is alakul, szóval, minden adott ahhoz, hogy egy igazán nagyszerű mérkőzést láthassunk.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Sokban hasonlított az osztrák bázisú ICEHL Red Bull Salzburg elleni döntőjének nyitánya a Hydro Fehérvár AV19 Villach elleni, legjobb négy közötti párharcára: a pályahátrányban játszó Volán idegenben a rendes játékidőben döntetlenezett, végül a ráadásban az osztrák klub ünnepelhetett.

Emlékezhetünk, az elődöntő vége összesítésben 4–1-es magyar siker lett.

Ugyanilyen forgatókönyvben reménykedhet a Fehérvár, mert bár az első összecsapáson kétszeri (!) hosszabbításban, a 85. percben maradt alul – az osztrák liga bajnoki döntőjében az eddigi leghosszabb mérkőzés volt, felülmúlva a 2010-es döntő párharc 82 perc 17 másodperces rekordját –, az mindenképpen biztató, hogy egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet. Sőt! A bajnokság kirakatcsapatának otthonában hosszú időszakokon át érvényesítette akaratát, s megmutatta, fel tudja venni a versenyt a legjobbnak kikiáltott gárdával.

A visszavágást hazai környezetben, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban telt ház előtt kísérli meg – a szervező órákkal a pontos dátum kitűzése után már jelezte, ezúttal senki ne induljon el a helyszínre jegy nélkül, ugyanis máris mind elkelt. A pokoli hangulat – a megszokottnál is pokolibb – tehát garantálva, de a sikerhez ennél több kell. A Fehérvár csatára, Erdély Csanád szerint továbbra is kulcsfontosságú lesz a fegyelem.

„Rengeteg energiát emészt fel, ha valaki a büntetőpadon ül, és közben a jégen négy társának kell helytállnia – fejtegette a Volán eddigi egy döntős góljának szerzője. – Továbbá több lövést kell eleresztenünk, oda kell érnünk a kipattanókra, lesipuskás gólokat szerezni, de védekezésben is tudunk jobbat mutatni. Akadtak pillanatok, amikor nem volt elég gyors a döntéshozatal, tompák voltunk.”

(D. SZ.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik