Végletekig kiélezve – a második hosszabbításban kapott ki a Fehérvár Salzburgban

DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 19:39
A második hosszabbítás hozta meg a döntést az osztrák bázisú jégkorongliga (ICEHL) döntőjének első mérkőzésén, amelyet 2–1-re a Salzburg nyert meg a Hydro Fehérvár AV19 ellen.
Négy teljes harmad után következhetett az ötödik is (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Négy teljes harmad után következhetett az ötödik is (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

ICEHL, RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS

EC Red Bull Salzburg (osztrák)–Hydro Fehérvár AV19 2–1 (1–1, 0–0, 0
–0, 0–0, 1–0) – h. u.
Salzburg,
Eisarena. Vezette:C. Öfner, T. Piragic, S. Riecken, E. Seewald
Gólszerző:
Lebler (8.), Leonhardt (85.), ill. Erdély (11.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Innentől már örömjáték! Kedden Salzburgan megkezdődött az ICEHL-döntő, s amikor beértünk a Red Bull jégcsarnokába, a Hydro Fehérvár AV19 játékosai szemlátomást nem izgulták túl a helyzetet: kicsivel több mint egy órával a kezdés előtt még vidáman dekázgattak és passzolgattak szokásos narancssárga focilabdájukkal a jég mellett. De hát miért is izgultak volna? Hiszen a nyolcszoros osztrák bajnok és ügyeletes kirakatcsapat ellenfél a finálé toronymagas esélyese – persze a Volán mindig a győzelem szándékával lép jégre –, már minden ajándék.

Aztán amikor a jeges melegítés következett, természetesen már a jól ismert elszántság ült ki a fehérvári arcokra, a kezdőbuli után egyből fel is tudott állni a Volán, és a nyitó percekben érvényesítette is az akaratát.

Ennek ellenére a vezetést Brian Lebler szerezte meg hét és fél perc után: Tim Campbell esett el saját kapuja mögött, így a hazaiak vissza tudták tenni a korongot a centerező Leblernek. Azonban a válaszra sem kellett sokat várni, rögtön első emberelőnye leteltekor Bartalis István vitte le a pakkot a ketrec mögé, a teljes salzburgi védelem oldalt váltott, Bartalis ezt kihasználva saját háta mögé passzolt, ahol Erdély Csanád teljesen egyedül maradt, és Atte Tolvanen háta mögött a hálóba tüzelt.

A harmad fennmaradó részében a Volán hajmeresztő megoldásokat mutatott be saját védőharmadában – túl sokáig tartogatta a korongot, felesleges cselezgetésekbe ment bele, a Salzburg pedig több veszélyes helyzetet is kialakított ezekből, ám mégis egállal kezdődött a második játékrész.

Ekkor kezdetét vette a pszichológiai hadviselés: a játék kiegyenlített képet mutatott, de a Red Bull egyre többször ütközött, piszkált oda „piszkosan”, próbálta kibillenteni a mentális egyensúlyból a vendégeket. Végül Terbócs Istvánt állították ki a bírók, s a Salzburg emberelőnyben ütött bődületes kapuvasa intő jel volt, nem szabad reagálni a provokációra. Ettől fogva megfontolt, mégsem túlzóan óvatos hokit láthattunk, mindkét gárda érezte, a következő gól akár a döntő találat is lehet, ennek megfelelően a stabil védekezés volt a prioritás.

A harmadik harmad elejére igazán büszke lehet a Fehérvár, nem valószínű, hogy sok csapat elmondhatja magáról, hogy a Red Bull vendégeként, öt az öt ellen többször is fel tudott állni, és beszorította az alapszakaszgyőztest. A magyar csapat igen. Gól nem érkezett, az idő viszont egyre fogyott, s már tapintható volt a feszültség a csarnokban, amikor hat perccel a dudaszó előtt emberelőnybe került a Volán – de nem tudott mit kezdeni vele, sőt, a letelte után egyből Németh Kristóf mehetett a büntetőpadra. A Salzburg sem talált be, így jöhetett a hosszabbítás.

Az első ráadás alatt óriási helyzetek maradtak ki mindkét oldalon, de egyik ketrecet sem vették be, így az ötödik (!) harmadban már három a három ellen folytatódott a játék, s annak ellenére, hogy a hazai csapat ekkor csak nyomozta a korongot, végül mégis örülhetett, Danjo Leonhardt lövése zúgott a fehérvári kapuba. 2–1

PERCRŐL PERCRE

II. HOSSZABBÍTÁS

5. perc: Itt a mérkőzés vége, kétszeri hosszabbítás után a Salzburg nyerte az osztrák bázisú jégkorongliga (ICEHL) döntőjének első mérkőzését a Hydro Fehérvár AV19 ellen.

5. perc: GÓL! Wukovits egyedül vihette el a korongot, visszapasszolt a második hullámban érkező Leonhardtnak, aki a második hosszabbítás ötödik percében lezárja a mérkőzést. 2–1

3. perc: Erdély vihette egy az egyben kapura a korongot, le is zárhatta volna a mérkőzést, de Tolvanen lábbal védeni tudott. Óriási lehetőség maradt ki.

1. perc: Elkezdődött a második hosszabbítás is.

A csapatok az előző hosszabbításhoz képest ezúttal már csak három játékost küldenek pályára. A játékrész az eddigiekhez hasonlóan 20 perces lesz, azonban ha valamelyik csapat gólt szerez, akkor véget ér a találkozó.

I. HOSSZABBÍTÁS

20. perc: A hosszabbítás is letelik, kis szünet, majd következhet egy újabb ráadás, ezúttal három a három elleni játékkal.

16. perc: Hári volt szemfüles, lelopta Raffl ütőjéről a korongot, de a hosszú oldalon érkező Kuralt ütője felett átpörgött a pakk.

15. perc: Lejárt Fournier kiállítása, ismét egyenlő számban a pályán a felek.

14. perc: Hári próbált megiramodni, de a hazaiak közül ketten is körbevették, így nem sikerült a meglógás a hazaiak támadójának.

12. perc: Kiállítás vendég oldalon: Fournier volt szabálytalan, ami után két perces büntetést kapott.

12. perc: Sarauer volt agilis, megszerezte a korongot a félpályánál, egy az egyben vezethette a kapusra a pakkot, azonban a visszahúzást követően nem tudott lőni. Nagy lehetőség maradt ki!

11. perc: GÓL! MEGSZERZI A VEZETÉST A FEHÉRVÁR!Azonban a játékvezetők a videóbírójelét mutatják, visszanézik a találatot. Hári János volt az, aki a kapuba tessékelte a korongot, azonban a játékvezetők úgy érzékelték, hogy szabálytalanság történhetett. Nagy a hazai szurkolók öröme, nem érvényes a találat, 1–1-es állásról folytatódhat tovább a mérkőzés.

9. perc: A Salzburg kapuja előtt volt egy kisebb csete-paté: Sarauert lökte be a kapuba Kanzig. A fehérvári játékos a lendülettel a salzburgiak kapusát, Tolvanent is magával vitte, így a kaput is.

6. perc: Pallestrang próbálkozott egy távoli lövéssel, de nem tudott túljárni Tirronen eszén.

3. perc: Raffl előtt maradt üres terület, távolról lőtt, de Tirronen védeni tudott.

1. perc: Elkezdődött a hosszabbítás, a Salzburg hozta el a kezdést.

III. HARMAD

20. perc: Véget ért a rendes játékidő, következhet a hosszabbítás.

Hangosan zúg a magyar szurkolóktól amindent bele".

17. perc: Emberelőnyben a Salzburg:Németh ütközött össze szabálytalanul LoVerdével, ami után a magyar játékost két percre kiállították a játékvezetők.

17. perc: Lejárt a hazaiak kiállítása.

15. perc: Terbócs lőtt kapura, de a korong a Tolvanen védése után a salzburgiak kapujának tetején kötött ki.

15. perc: Hangos füttyszó közepette elhagyja a pályát Dalhuisen, miután a játékvezetők két percre kiállították. Emberelőnyben a Fehérvár!

A hazai szurkolók hangos tapssal biztatják az övéiket, míg a magyar szurkolók részéről a nagy tapsorkánban hangosan felhangzott a „hajrá volán" kiáltás.

12. perc: Már az utolsó tíz percen belül járunk. A harmadik harmadban eddig a Fehérvár volt aktívabb, nagyobb helyzetet is a vendég együttes tudott eddig kialakítani.

6. perc: Erdély szólalkozott, és kapaszkodott össze Nissnerrel, azonban már a Salzburg támadhat a térfélcserét követően.

5. perc: Tirronen ugrott szépen ki a kapujából, így Lebler nem tudta a kapujába ütni a pakkot.

4. perc: Szépen járatja a korongot a Salzburg kapuja előtt a Fehérvár, de nem sikerül megtalálni a rést a falon.

1. perc: Elkezdődött az utolsó játékrész, ezúttal a Salzburg hozta el a korongot.

II. HARMAD

20. perc: Véget ért a második harmad. A Fehérvár AV19 támadójáték sokkal élénkebb lett, a harmad végén előbb Cambell, majd Háriis megszerezhette volna a magyar együttesnek a vezetést, de ez végül nem sikerült, így továbbra is 1–1-es döntetlen az állás.

18. perc: A Salzburg kapuja elől jöhettek bulival a felek, amit a székesfehérváriak játékosa, Kuralt hozott el, Hári elé került a korong, aki szépen lőtt, de Tolvanen ismét védeni tudott.

16. perc: Campbell kapta meg a korongot, üresen maradt így elvállalta a távoli lövést, azonban Tolvanen felemelte a bal kezét és reflexből védeni tudott.

13. perc:Letelt a kiállítás.

11. perc: Emberelőnybe került a Salzburg,Terbócsot szórták ki a játékvezetők két percre..

8. perc: Lebler vezette kapura a korongot, azonban Tirronen védeni tudta a lövést.

5. perc: Kuralt kapta meg a korongot Háritól, lőtt, azonban a hazaiak kapusa és a kapufa segítségével nem jutott a korong a vonalon túlra.

2. perc: Szabálytalan felszabadítás a Salzburgtól, az ezt követő bulit a Fehérvár nyeri, azonban helyzetet nem tud kialakítani, viszont ismét a hazaiak kapuja előtt folytatódhat a játék egy buliva.

1. perc: Elkezdődött a második harmad! Ismét a székesfehérváriak hozták el a bedobást követően a pakkot.

I. HARMAD

20. perc: Véget ért az első harmad. A hazaiak megérdemelten szereztek vezetést a nyolcadik percben, hiszen támadásban sokkal aktívabbak voltak, de Erdély Csanád okos góljával egyenlíteni tudott a Fehérvár, így 1–1-es állásnál vonulnak szünetre a felek.

18. perc: Mindkét csapat próbálkozik, de nagyobb helyzetig eddig a két gól után csak a Salzburg jutott el.

14. perc: Meleg pillanatok a Fehérvár kapuja előtt: Leonhardt cselezte be magát a kapu közvetlen közelébe, de Tirronen védeni tudottt.

13. perc: Időt kért a Salzburg!

11. perc: GÓÓL! Meg is érkezett az egyenlítés: a kapu mögött elkorcsolyázva Bartalis passzolt vissza Erdély elé, aki magabiztos mozdulattal lőtt a kapu üres, jobb oldali részébe. 1–1

8. perc: GÓL! A nagyobb elánnal támadó hazaiak a Fehérvár kapuja mögött szerezték meg a korongot, amit aztán Jarvinen ütött vissza Lebler elé, aki távolról lőtt, a pakk pedig Tirronen bal lába mellett jutott a kapuba.1–0

6. perc: Harnisch vitte el Shaw ütőjét, a játékvezetők azonban nem látták szabálytalannak az esetet, a közönség ennek ellenére hangosan felhördült.

Hangosan zúg a„hajrá Magyarország" a magyar szurkolóktól.

4. perc: Tilos felszabadítás a vendégeknél.

3. perc: Lebler próbálkozott egy lövéssel hazai oldalról, de a védelemről kipattant a korong. Ezután kisebb tűzijáték alakult ki a Fehérvár kapuja előtt, de végül Kuralt el tudta hozni a korongot a veszélyes helyről.

2. perc: A Salzburg kapuja mögött történt szabálytalanság, az ezt követő bulit a hazaiak hozták el.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a székesfehérváriak játékosa, Hári hozta el a bulit.

Fehér felsőben, piros nadrágban a Salzburg, tiszta sötétkék szerelésben a Fehérvár.

Hangos taps csendül fel a magyar himnuszt követően.

A csapatok már a jégre vonultak, előbb a magyar, majd az osztrák himnusz következik.

ELŐZMÉNYEK

A Hydro Fehérvár AV19 sporttörténelmi tetteket hajtott végre az elmúlt időszakban. A Val Pusteriát söpréssel győzte le az osztrák bázisú jégkorongliga (ICEHL) rájátszásának negyeddöntőjében, majd az elődöntőben a Villachnak is csak egy győzelmet engedett. Ezzel egyúttal történelme során először jutott be az osztrák jégkorongliga döntőjében, valamint a következő idényben ott lehet a jégkorong Bajnokok Ligájában is.

Az ellenfél Salzburg útja nagyon sima volt a döntőbe, hiszen a negyeddöntőben a Znojmót, majd az elődöntőben a Viennát verték söpréssel.

A két csapat legutóbbi öt egymás elleni mérkőzése a Salburgnak kedvez: az osztrákok négyszer győztek– egyszer szétlövés után–, azonban a legutóbbi összecsapást február 20-án a székesfehérvári együttes nyerte 3–2-re.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ EC RED BULL SALZBURG–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 JÉGKORONGMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik