Hoki-vb: Borzasztóan játszottunk, egyszerűen kellett volna – Sofron

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.03. 19:53
A kazahsztáni divízió 1/A világbajnokság 4. fordulójában a magyar válogatott a torna eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedte el, amikor 6–0-ra kikapott Szlovéniától. A mérkőzés után a magyar játékosok közül Nagy Krisztián és Stipsicz Bence mellett Sofron István is elmondta, hogy szerinte mi állt a katasztrofális játék mögött.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGY KRISZTIÁN
„A szezon során volt már rá példa, hogy dupláznom kellett: ilyenkor sokkal jobban be kell osztani az energiát, és figyelni arra, hová helyezi az ember a korongot, rizikó nélkül. Sokat cserélgettünk és ezen a problémán felülkerekedtünk valahogy, de Magosi Bálint és Hári János is nagyon hiányzott. Nem szeretnék semmilyen kifogást keresni, nélkülük is sok helyzetünk volt, ha ezeket belőjük, nem ez az eredmény. Ám ők vitathatatlanul olyan játékosok, akik tudtak volna segíteni nekünk.”

Sofron István csütörtökön a Litvánia elleni mérkőzést követően először még arról beszélt, hogy mennyire örül a 4–1-es győzelemnek, és hogy külön örömöt jelent számára, hogy góljával megszerezte a századik pontját a válogatottban.

Néhány óra múlva már azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy távozik Fehérvárról az AV19-től és a következő idénytől a MAC Újbuda jégkorongozója lesz.

Nos, a szlovénoktól kapott 6–0-s pofon után, 24 óra leforgása alatt harmadszor is szót kapott – az immár – a MAC Újbuda 31 éves játékosa, ám ezúttal nem sok örömteli eseményt idézhetett fel a találkozó lefújása után röviddel.

– Mi történt itt?

– Nehéz bármit is mondani, megpróbálok higgadtan fogalmazni… Borzasztóan játszottunk. Oké, hogy hajtottunk, küzdöttünk, igyekeztünk helyzeteket kialakítani, nem játszottunk egyszerűen, noha megbeszéltük ezerszer, hogy egyszerűen kell bejuttatnunk a korongot a kapu elé, folyamatosan eladtuk és jöttek a lefordulások. Azt hittük, hogy a szlovén válogatott azért, mert kikapott háromszor, leírható?! Még sosem tudtuk megverni világbajnokságon, ráadásul a világ egyik legjobbja szerepel náluk… Olyan ziccerekbe engedtük őket, amiket persze hogy kihasználtak. Az más kérdés, hogy megint nem tudtuk belőni a helyzeteinket, hiába dolgoztuk ki őket, plusz a szerencse sem állt mellénk. De egyéni hibákból és buta kiállításokból kaptuk a gólokat. Nagyon el kell gondolkodnunk, miként folytatjuk tovább, mert ha Szlovénia véletlenül nem nyer Litvánia ellen is, akkor a kiesés is szóba kerülhet. Tehát nagy tétje volt ennek a meccsnek is…

STIPSICZ BENCE
„A kapu előtt gyengék voltunk. Nekünk is megvoltak a helyzeteink, ott a kapu előtt, be kellene tuszkolni, de nem tudjuk… Nem igazán értem, ennek mi az oka, de mindenképpen változtatnunk kell rajta. Egyfelől azért is szoríthatunk, hogy Szlovénia verje meg Litvániát is, másfelől viszont a saját kezünkben a sorsunk, hiszen van egy mérkőzésünk, és lehet esélyünk a győzelemre. A cél mindenképpen ez, nem a számolgatás. Olyan produkciót szeretnénk letenni a jégre, amire büszkék lehetünk.”

Mitől lehet az, hogy időnként egész jól hokizunk, néha viszont ijesztően?
– Hullámok vannak, valóban, egyedül Litvánia ellen tudtunk végig jól teljesíteni. Ha kapunk egy buta találatot, vagy egy olyat, ami beakad távolról, mint ezúttal történt, akkor megzavarodunk és nem azt játsszuk, amit megbeszéltünk. Nem lövünk eleget, sok pakkot elhagyunk, próbálunk fonák keresztpasszokat adni és minden ökörséget, amit nem kellene… Ez megbosszulja magát ezen a szinten.

– Ha megverjük a házigazda kazahokat, akkor biztonságban vagyunk, de talán reálisabb lehetne imádkozni azért, hogy Szlovénia nyerjen Litvánia ellen…
– Igen… Elég nehéz helyzetbe kevertük magunkat, mert azon kell gondolkodnunk és aggódnunk, hogy a feljutás elúszott és imádkozunk, hogy a szlovénok jól folytassák. Ugyanakkor a saját kezünkben van a sorsunk, és ha ez a csapat összeszedi magát, és azt játssza, amit tud, akkor bármelyik válogatottat meg tudja verni ebben a mezőnyben. De hogy ettől a Szlovéniától hat-nullára kikapjunk, amely semmivel nem jobb nálunk… Mégis: hiába van világsztár a keretükben, ők játszották azt a fegyelmezett játékot, amit ellenünk kell.

JAN DROZG
„Nagyon jól hokiztunk, főleg a védelmünk remekelt, ami mindig az alapja a jó támadójátéknak is. Sokszor betaláltunk, ami jó érzés, és sokat jelent ez a győzelem, szükségünk volt rá. Nekem is jó érzés, hogy az első három gólban benne voltam, és a többiek is magasabb színvonalon teljesítettek” – mondta a szlovén válogatottban két gólt szerző csatár.

DIVÍZIÓ1/A-S JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 0–6 (0–1, 0–3, 0–2)
Nur-Szultan. 1012 néző, Vezette: Hansen (norvég), Oszkirko (orosz), Constantineau (francia), Pak Dzsun Szu (dél-koreai)
MAGYARORSZÁG: Vay (Bálizs)
Stipsicz, Szabó D. – Wehrs, Szirányi B. – Macaulay, Pozsgai – Varga A.
Erdély Cs., Sarauer, Galló V. – Nagy K., Bartalis, Sofron – Nagy G., Vas J., Bodó – Benk, Terbócs
Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
SZLOVÉNIA: Gracnar
Gregorc, Kovacevic – Magovac, Repe – Podlipnik, Pretnar – Stebih
Sabolic, Kopitar, D. Rodman – Kuralt, Verlic, Ograjensek – Z. Pance, Cimzar, Hebar – Kalan, Drozg, B. Golicic – Zajc
Szövetségi kapitány: Ivo Jan
Gólok:
13:57: Stebih (Drozg, 1–0). 20:59: Drozg (Sabolic, Kopitar – emberelőny, 2–0). 23:16: Drozg (Zajc, B. Golicic, 3–0). 30:22: Kuralt (Magovac, 4–0). 54:11: Kopitar (D. Rodman, 5–0). 58:33: Hebar (Z. Pance – emberhátrány, 6–0)
MESTERMÉRLEG

Ivo Jan: – Nagyon jól hokiztunk, kiválóan reagáltunk a három fájó vereségre. Gratulálnom kell a játékosaimnak, amiért és ahogyan dolgoztak és koncentráltak végig. Csapatként működtek a hatvan perc során elejétől a végéig.
Majoross Gergely:
– Szlovénia éles volt, nagyszerűen játszott. Nekünk viszont hasonlított ez a meccs a Dél-Korea ellenire: sok helyzetet teremtettünk, a középső harmadban többet is, mint az ellenfél,
A kapuknál dőlnek el a fontos dolgok, és mi ott veszítettük el a meccset. Mostantól azért kell megtennünk mindent, hogy bent maradjunk.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A TOVÁBBI PROGRAM

4. FORDULÓ – SZOMBAT
8.30:Dél-Korea–Litvánia
13.30: Kazahsztán–Fehéroroszország (Tv:Sport1)

5. FORDULÓ – VASÁRNAP
8.30:Szlovénia–Litvánia (Tv:Sport1)
12.00:Fehéroroszország–Dél-Korea (Tv:Sport1)
15.30:Kazahsztán–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Fehéroroszország 3 3 11– 5 9
2. Kazahsztán 3 3 10– 4 9
3. Dél-Korea 3 2 1 11– 8 6
4. Szlovénia 4
1 3 12–12 3
5. MAGYARORSZÁG 4
1 3
6–15 3
6. Litvánia 3 3 5–11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik