Férfi hoki-vb: meglepetés, a házigazda lettek legyőzték Kanadát

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.21. 21:38
null
A házigazda Lettország óriási meglepetésre legyőzte Kanadát a hoki-vb nyitónapján (Fotó: AFP)
A Rigában zajló férfi jégkorong elit-világbajnokság első napján Oroszország 4–3-ra legyőzte a cseh válogatottat, Németország 9–4-re nyert az olaszok ellen, míg a házigazda lettek meglepetésre 2–0-ra felülmúlták Kanadát. Szlovákia 5–2-re győzött a fehéroroszok ellen.

 

A rekordbajnok orosz válogatott Csehország ellen kezdte meg a 2021-es elit-vb-t. A mérkőzés végig kiegyenlített küzdelmet hozott, az első harmad után 1–1, a második után pedig 2–2 volt az állás – a vezetést mindkétszer az oroszok szerezték meg. A harmadik harmadban is ők jutottak előnyhöz, de két és fél perccel a vége előtt ismét kiegyenlített Csehország (3–3).

Az oroszok végül 19 másodperccel a vége előtt negyedszer is megszerezték a vezetést Mihail Grigorenko révén, erre pedig már nem tudtak válaszolni a csehek. 4–3

Az előbbivel egy időben zajló Németország–Olaszország mérkőzésen igazi gólfesztivált rendeztek a csapatok. Az első harmadot követően még 2–2 volt az állás, a második játékrészben azonban elképesztő támadójátékot mutatott be a német válogatott és 5–0-ra nyerte meg ezt a szakaszt. A harmadik harmadban is csak egy döntetlenre futotta az olaszoktól (2–2), így ötgólos német-siker született. 9–4

Ezt követően következett a játéknap meglepetése: a házigazda lett válogatott a jóval esélyesebb Kanada ellen lépett jégre, és 2–0-ra nyert. A vezetést az első harmad vége előtt két másodperccel szerezte meg Lettország, majd a második játékrészt is megnyerte eggyel, így 2–0-s előnyből várhatta az utolsó húsz percet. A kanadaiak hiába próbálkoztak mindennel, nem tudtak áttörni a lettek védelmén, gólt sem szereztek. Lettország története során először győzte le Kanadát a világbajnokságon.

Ezzel egy időben a fiatal átlagéletkorú szlovák válogatott 5–2-re legyőzte Fehéroroszországot. Az első harmadot 3–0-ra nyerték meg a szlovákok, a másodikban pedig nem esett gól. A záró játékrészben szépítettek a fehéroroszok, de Szlovákia erre is remekül reagált, s ezt a harmadot sem vesztette el – hárommal nyert.

Ide kapcsolódik, hogy pozitív lett egy kazah jégkorongozó koronavírustesztje a világbajnokságon. Eddig 2750 tesztet végeztek el a 16 csapatos torna házigazdái. A lett szervezők közlése szerint a világbajnokság idején háromnaponta lesznek tesztelések.

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, RIGA
1. NAP
A-CSOPORT
Oroszország–Csehország 4–3
(1–1, 1–1, 2–1)
Fehéroroszország–Szlovákia 2–5 (0–3, 0–0, 2–2)
B-CSOPORT
Németország–Olaszország 9–4
(2–2, 5–0, 2–2)
Kanada–Lettország 0–2 (0–1, 0–1, 0–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik