Erste Liga: előnyben az FTC; hosszabbításban nyert a DEAC

Vágólapra másolva!
2022.03.01. 20:59
null
Nagy Gergő (szemben, középen) 1+2-vel zárt (Fotó: fradi.hu)
A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) negyeddöntőjének első mérkőzésén a Ferencváros szoros, izgalmas mérkőzésen 3–2-re győzött a DVTK Jegesmedvék ellen. A nap másik találkozóján a DEAC hosszabbítás után nyert 3–2-re az Újpest otthonában.

A Ferencváros és a DVTK Jegesmedvék ebben az idényben eddig ötször találkoztak, és mindannyiszor a zöld-fehérek örülhettek a győzelemnek – igaz, legutóbbi alkalommal, február elején már csak a hosszabbításban tudott nyerni az FTC. Mindkét csapat jó formában várhatta a párharcot, a hazaiak ráadásul kipihentebben fogadhatták a miskolciakat, akiknek a negyeddöntőért is selejtezniük kellett a múlt héten: 3–1-re verték meg a Győrt.

Mindenesetre a két csapat keddi találkozójának első harmada nem hozott gólt, a két kapus, Arany Gergely és Duschek Dávid is hárított minden kapujára tartó lövést, előbbi 12, utóbbi 17 alkalommal. A középső játékrészben aztán már a gólra sem kellett sokáig várni, Juhani Tamminen mindössze 18 másodperccel a kezdés után mattolta Duscheket, öt perccel később pedig Nagy Gergő is betalált, 2–0-ra meglépett a Fradi. A miskolciak a harmad felénél Jonathan Walker emberelőnyös góljával zárkóztak, de egyenlíteniük nem sikerült. Sőt, a záró harmadban Tamminen emberelőnyös góljával a zöld-fehérek ismét megléptek két góllal, s ugyan Chris Seto is gyorsan bevágott egy előnyt a harmad közepén, egyenlíteni ezúttal sem tudott a DVTK.

Ez tehát azt jelenti, hogy a szériát a Ferencváros a papírformának megfelelően győzelemmel kezdte.

Ahogy a Ferencváros a DVTK-tól, úgy az Újpest sem kapott még ki ebben az idényben a DEAC-tól: négyből négy lila-fehér győzelem, ráadásul az idén 11 meccsükből nyolcszor is győztek. A debreceniek eggyel jobbak, hiszen csupán két vereségük van az ebben az évben lejátszott 14 meccsükből, ráadásul a múlt is mellettük szól, hiszen egy évvel ezelőtt is egymással meccselt a két csapat a rájátszásban, s akkor búcsúztatták az Újpestet.

Azonban hiába volt az alapszakaszban veretlen az Újpest a DEAC ellen, hamar kiderült, a rájátszás más műfaj: az első 20 percben Hugo Turcotte két góljával meglépett a vendégcsapat. A középső 20 percben az Újpest szépített Erik Robichaud találatával a harmadik játékrészben pedig az egyenlítés is összejött Németh Attila révén hét és fél perccel a vége előtt.

Miután újabb gól a rendes játékidőben már nem esett, így következett a ráadás, amelyet a szabályok értelmében 5 az 5 ellen kezdtek a felek, s két és fél perc után Berta Ákos kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a lila-fehérek, de a debreceniek kivédekezték a hátrányt. Végül pedig a 11. percben Jordan Klimek találatával megszerezték a győzelmet, amellyel tehát ebben az idényben először győzték le az lila-fehéreket.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA

NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
FTC-TELEKOM
–DVTK JEGESMEDVÉK 3–2 (0–0, 2–1, 1–1)
Tüskecsarnok, 439 néző. V: Babic, Pálkövi Zs., Kocsány, Muzsik
FTC: ARANY G. – Kärmeniemi, Seregély /
Hegyi Á., McFadden (1) / Bohunicky, Boros / Bán, Sarcia – KULMALA (2), NAGY G. 1 (2), TAMMINEN 2 / Fowlie, Pavuk, Tóth A. / Hajós, Kóger D. (1), Somogyi / Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Edző: Fodor Szabolcs
DVTK: DUSCHEK – Kiss R. (1), Szirányi B. / Hadobás, Vojtkó / Farkas O., Illés / Ritó – PARNHAM (1), SETO 1, WALKER 1 (1) / Galajda, Galanisz, Lövei / Elgestal, Hajník, Miskolczi / Farkas M., Mattyasovszky, Szabad. Edző: Tokaji Viktor
Kapura lövések: 48–35
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 3/2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Öt az öt ellen jól játszottunk, emberhátrányban kaptunk két gólt, ebben a szegmensben megpróbálunk javulni. Nem könnyű kilenc nap szünet után játszani, pláne nem egy rájátszáspárharc első meccsét, ez meg is látszódott. Csak előre tekintünk, hogy szerdán ismét hozzuk azt a játékot, ami a sikerhez kell!
Tokaji Viktor: – Az első harmadban jól tartottuk magunkat, a másodikra azonban nem jól jöttünk ki, ennek tizenkét másodperc alatt meglett a következménye. Akkor kissé elvesztettük a fonalat, hét-nyolc percig tartott, mire megtaláltuk önmagunkat, addigra pedig elment a mérkőzés fele... A harmadik harmadra újra felvettük a kesztyűt, de már csak megnehezíteni tudtuk az ellenfelünk dolgát.

ÚJPEST–DEAC 2–3 (0–2, 1–0, 1–0, 0–1) – hosszabbítás után
Megyeri út, 450
néző. V: Soós, Korbuly, Balla, Mizsák
ÚJPEST: RAJNA – Pokornyi, Stadel (1) /Jago, Ph. Kiss / KISS D., Varga A. (1) – Kiss P. (1), Németh A. 1, Suter / Coatta (1), Just, Kovács Alex / Balogh B., Kovács S., Nemes / Csergő, ROBICHAUD 1, Zsigmond. Edző: Virág Csaba
DEAC: HETÉNYI Z. – Gőz, KLIMEK 1 (1) / Kloz, Vokla (1) / Bogesics, Sándor F./Jakabfy – Dalecky, Kulesov (1), SPIRKO (1) /Novotny, Sági Martin (1), TURCOTTE 2 /Almási, Berta, Molnár D./Kozma F., Mazzag. Edző: György József
Kapura lövések: 40–63
Gól – emberelőnyből: 1/0, ill. 3/0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a DEAC javára
MESTERMÉRLEG
Virág Csaba: –
A sebességgel és az elszántsággal nem volt gond, de szembetűnően görcsösen akartuk a sikert. Sok technikai hibával hokiztunk, eltértünk a terveinktől, nem hoztuk azt a játékot, amit szoktunk. Ilyen a playoff, remélem, hogy szerdán nekünk áll majd a zászló.
György József: – Szerencsére gyorsan szereztünk két gólt az első harmadban, de éreztem, hogy még egy kell. Az Újpest egyenlített is a hibáinkat kihasználva. Bármelyik csapat behúzhatta volna a győzelmet, mázlink is volt bizonyos helyzetekben, ami nagyon fontos tényező egy ilyen szoros meccs végkimenetelében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik