Erste Liga: újpesti siker a listavezető ellen, legyőzte a címvédőt a DVTK

MTI/N-P. T.MTI/N-P. T.
Vágólapra másolva!
2022.12.04. 21:00
null
Négyszer is ünnepelhettek az újpestiek (Fotó: Vörös Dávid)
A játéknap előtt még az utolsó előtti helyen szerénykedő Újpest kétgólos hátrányból fordítva 4–3-ra legyőzte a listavezető Gyergyói HK-t a jégkorong Erste Ligában vasárnap, a Corona Brasov Dunaújvárosban nyert 3–1-re, a DVTK 3–2-re győzött a címvédő Csíkszereda ellen, míg a Debreceni EAC 4–1-re verte a sereghajtó FEHA19-et.

 

A vendég Gyergyói HK az első harmad hajrájában kétszer villant, ám az Újpest rendezte sorait, és öt perc alatt egyenlített. Később még két emberelőnyös gólt szereztek a hazaiak a második felvonásban, Madácsi Benedek például a levegőből ütötte be a kapusról felpattanó pakkot.

Az 52. percben szépített a Gyergyó, de a hajrában hiába támadott kapus helyett beküldött extracsatárral, egyenlítenie nem sikerült.

Az Újpest hat vereség után diadalmaskodott ismét, míg a GYHK az idényben másodszor kapott ki idegenben, mind a kétszer a Megyeri úton.

A játéknap második mérkőzésén a Corona Brasov 3–1-re győzött Dunaújvárosban. A hazaiak az első harmad után még vezettek, ám Kóger Dániel a 31. percben egyenlített, és közvetlenül a második szünet előtt fordított az erdélyi alakulat emberelőnyben. A végeredmény üres kapus góllal alakult ki.

Ezután a DVTK Jegesmedvék csapata feszült hangulatú mérkőzésen 3–2-re legyőzte a címvédő és vendég Csíkszeredát a jégkorong Erste Liga vasárnapi játéknapján.

Első támadásából betalált a házigazda, a 46. másodpercben Jesper-Juhani Ilvessuo közelről nem hibázott. Lendületben maradt a DVTK, és negyedóra után már két góllal vezetett, Vas János ugrotta ki jó ütemben Valentyin Razumnyakot, aki elfektette az ex-miskolci Adorján Attilát, és higgadtan az alsó sarokba lőtt. A címvédő szépített Péter Balázs Szabolcs révén.

A második harmad elején Rokaly Norbert kapott kiállítást, mert szándékosan nekikorcsolyázott a hazaiak kapusának, Janis Vorisnak, ám a vendégek emberhátrányban egyenlítettek: Sofron Istvánról elfeledkeztek, a csatár türelmesen kivárt, amíg Voris nem tudja követni, és a hálóba emelt.

A Jegesmedvék két kapuvassal közel álltak ahhoz, hogy újra vezessenek, majd sorra kapták a büntetéseket a vendégek, sőt, Láday Balázst végleges kiállítással sújtották. Hosszú ideig kettős emberelőnyben támadhatott a DVTK, ám a legordítóbb helyzetek is kimaradtak, és volt egy újabb kapuvason csattanó lövés is.

Az 54. percben megtört a jég, az első kísérlet még kijött Adorjánról, ám a kapu elé robbanó Razumnyak fonákkal betalált. A hajrában lehozott kapus mellett és emberelőnyben támadott az egyenlítésért a Szereda, ám a hősies védekezés végül három pontot ért. A lefújást követően Garrett Clarke, a liga legszabálytalanabb játékosa még megpróbált verekedést kezdeményezni, de a játékvezetők ebben meg megakadályozták.

A nap utolsó meccsén a DEAC a cseh Dominik Novotny mesterhármasával 4–1-re legyőzte vendégét, a sereghajtó Fehérvári Hoki Akadémiát.

A légiós csatár már az ötödik percben megkezdte a gólgyártást emberelőnyben, majd a második harmad végén és a harmadik felvonás elején ismét betalált.

JÉGKORONG ERSTE LIGA

UTE–GYERGYÓI HK (romániai) 4–3 (0–2, 4–0, 0–1)
Budapest, Megyeri út, 471 néző. Vezette: Nagy A., Pálkövi Zs., Kis-Király, Balla
UTE: RAJNA – Balázsi, JEKUNEN (3) / Ph. Kiss, Tornyai / Pokornyi, Ritecz – JUST (3), Németh A. 1, PERESZUNKO 2 (1) / Kiss P., Kovács Alex, Shirley / Kovács S. (1), MADÁCSI 1, Szabó Rácz / Balogh B., Lászlóffy, Nemes. Edző: Virág Csaba
GYERGYÓ: Rinne – Haaranen (1), Jalonen / FEJES, Györfy / Kozma Zs., Saari / Bodó 1, B. ORBÁN 1 (1), Tranca / Sárpátki, Sylvestre (1), VINCZE P. 1 / Császár, Sándor-Székely, Szigeti / Csiszer, DiDiomete, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 27–36
Gól – emberelőnyből: 4/2, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Virág Csaba: – Az első játékrészben is jól dolgoztunk, nem kellett nagy változtatás a második harmadra, de végre kis szerencsénk is volt, illetve eleget próbálkoztunk. A legjobb csapatépítő tevékenységnek a lövésblokkolást, a góllövést és a győzelmet tartom. Nem tudom, hogy kimásztunk-e a gödörből, de ebből a sikerből lehet meríteni.
Szilassy Zoltán: – Azt hittük, már a zsebünkben van a győzelem, az ellenfél viszont jött, mint a gép a második harmadban, kívülről belövöldözte a pakkot a kapunk elé, nagy volt a forgalom… Nagy árat fizettünk azért az egy rossz harmadért, de a világ nem dől össze. Amíg előnyben hokiztunk, nem kellett volna túlcifrázni a játékot, sokszor az egyszerű megoldás célravezetőbb lett volna.

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–CORONA BRASOV (romániai) 1–3 (1–0, 0–2, 0–1)
Dunaújváros, 264 néző. Vezette: Babic, Timár, Árkovics, Dorner
DAB: KOVÁCS D. – Léránt, Varga A. / BRUS 1, Vas Márk / Erdély B., Lammi / Szabó Cs. – Ödman Hadzinikolic, SOMOGYI B. (1), Szalma / Dézsi Bence, Niskanen, VALTOLA / Marosi, Pinczés O., Török / Horváth Á., Stan, Strenk O. Edző: Niko Eronen
BRASSÓ: TOTH – Garcia, SWEENEY / Boriszenko, Bors / Gajdó T., Vasile – KÓGER D. 1, SCHABER (1), VanWormer / Domingue (1), Gliga, Kovács M. / SILLS 2, Szabó K., Zagidullin (1) / Antal, Gajdó B. Edző: Dave Mac Queen
Kapura lövések:
27–40
Gól – emberelőnyből: 1/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen: – Hamar megszereztük a vezetést, aztán a második harmadban egyik csapat sem tűnt túl frissnek, egyenlő felek küzdöttek, viszont mi nagyon hanyagok voltunk, sok korongot adtunk el, s ezekből sajnos lehetőségeket teremtettünk ellenfelünknek.
Strenk Hunor (segédedző): – A mérkőzés túlnyomó részében irányítottuk a játékot, próbáltunk türelmesen játszani. A második játékrészben agresszívabb játékot kértünk a csapattól, igyekeztünk ritmust váltani, be is jött a letámadás, aminek köszönhetően helyzeteket alakítottunk ki. A kapusunk jól védett, a védekezésünk is kompakt volt, így kell játszani idegenben, hogy eredményesek legyünk.

DEBRECENI EAC–FEHA19 4–1 (1–0, 2–1, 1–0)
Debrecen, 314 néző. Vezette: Korbuly, Lövei, Sipos, Kedves
DEAC: GÖNCZI L. – Bogesics, Zamalaj (1) / Sándor B., Szoszunov (1) / Bukor, Vokla – DALECKY 1 (1), Mihalik A. (1), Spirko / Izacky (1), NOVOTNY 3, SZMIRNOV (3) / Kozma F., Molnár D., Sági Martin / Mihalik G. Edző: György József
FEHA19: Márkus – Nagy Á. 1, Racsinszkij (1) / Kóger B., Salamon / Farkas B., Szabó P. / Reiter A. – Ambrus Cs. (1), Fekete A., Tamási / Trastasenkovs, Farkas L., Keceli-Mészáros / Mayer, Ivády, Zezelj / Alapi, Dézsi Barnabás. Edző: Anatolij Bogdanov
Kapura lövések: 33–29
Gól – emberelőnyből: 2/1, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
György József: – Oda-vissza játék zajlott a jégen, főleg a harmadik harmadban, legalább hét nagy helyzetet hagytunk ki. Végig úgy éreztem, nem kerülhetünk bajba, egyedül a második játékrészben szögeztek minket kis ideig a kapunk elé, de alapvetően jó tempóban játszottunk.
Anatolij Bogdanov: – Kemény novemberen vagyunk túl, a sérülések miatt sok játékos érkezett az U21-es csapatunktól, akik egyből csatasorba is álltak az együttesünkben. Megmutatkozott, hogy fizikailag és mentálisan sem állnak még készen, hogy megállják a helyüket a felnőttek között. Voltak harcosaink is a pályán, akik szívvel-lélekkel küzdöttek, de néhányan csak élvezték az utazást és a finom pizzát a meccs után…

DVTK JEGESMEDVÉK–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 3–2 (2–1, 0–1, 1–0)
Miskolc, 885 néző. Vezette: Dósa, Németh M., Szabó D., Vincze P. T.
DVTK: VORIS – Kiss R., Vojtkó / Wehrs, ILVESSUO 1 / Petko, Szirányi B. – Galajda, Miskolczi, Mattyasovszky / Páterka (1), RAZUMNJAK 2 (1), KULESOV (2) / Vas J., Blasko, Farkas M. / Szalay, Pecsét, Ritó. Edző: Tokaji Viktor
CSÍKSZEREDA: ADORJÁN A. – Kubát (1), Salló / Clarke (1), Ferencz-Csibi / Farkas T., Láday – Szkacskov, SOFRON 1, Stach / Becze T. (1), Részegh T. (1), PÉTER B. 1 / Fodor Cs., Reisz, Rokaly N. / Bajkó Cs., Casaneanu, Péter A. Edző: Tom Coolen
Kapura lövések: 39–29
Gól – emberelőnyből: 5/0, ill. 5/0
Fegyelmi büntetések: végleges fegyelmi (Láday, Clarke)
MESTERMÉRLEG
Tokaji Viktor: – Hullámzott a teljesítményünk az új edzővel érkező Csíkszereda ellen. Sorban kaptuk az emberelőnyöket, végül jó karaktert mutatva, saját játékunkat nyújtva sikerült győznünk. Fontos három pontot szereztünk.
Tom Coolen: – Élvezetes meccset játszottunk, amelyen mindkét csapat nyerhetett volna. Sokkal több kiállítással sújtottak minket a játékvezetők, viszont jól védekeztünk. Az egygólos találkozón billenhetett volna a mérleg nyelve a mi irányunkba is.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Gyergyói Hoki Klub 20 14 1 5 85–50 +35 43
2. Budapest Jégkorong Akadémia 19 12 2 1 4 82–45 +37 41
3. Corona Brasov 21 9 3 2 7 64–59 +5 35
4. DVTK Jegesmedvék 19 9 3 1 6 62–52 +10 34
5. Sport Club Csíkszereda 21 8 3 4 6 70–66 +4 34
6. DEAC 21 10 1 1 9 68–64 +4 33
7. FTC-Telekom 19 10 1 8 59–59 0 31
8. Dunaújvárosi Acélbikák 20 5 2 2 11 59–81 –22 21
9. UTE 21 5 2 2 12 65–80 –15 21
10. FEHA19 21 2 1 2 16 41–99 –58 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik