Fejes Nándor és a Gyergyó hétmeccses párharcban győzte le a Fradit minden idők legizgalmasabb Erste-évadának tavaszi döntőjében, a szervezők az új kiírásban még magasabbra helyeznék a lécet (Fotó: Szabó Miklós)
 
NS-SZAKÉRTŐ –  Gebei Péter, a játékvezetők fejlesztéséért és ellenőrzéséért felelős vezető, MJSZ
  Az Erste Liga-pontrendszer változtatása arra talán elég lesz, hogy több magyar játékos szerepelhet a csapatokban, illetve a légiósok pontértékének növelése miatt biztosan mindenki jobban megválogatja, milyen játékosokat hoz külföldről. Az előző kiírás minden idők legizgalmasabb, legszorosabb bajnoksága volt, ami szerintem még jobban felpaprikázott mindenkit. Az Újpest jut eszembe, amelytől sokkal többet vártunk, illetve azok az együttesek, amelyek hétmérkőzéses párharc végén maradtak alul. Borzasztó érzés lehetett, biztosan szeretnének törleszteni érte az új idényben, és legalábbis az őket kiejtő együttest megfricskázni. A várakozásom, hogy továbbra is nagyon kiélezett mérkőzéseket játszanak a csapatok, és a liga is fejlődik, játékvezetői szemmel pedig remélem, minél magasabb színvonalon végzik a munkájukat a kollégák – és a játékosok, edzők, valamint a szurkolók is elégedettek lesznek. Mint minden évben, a Fraditól most is kiugró teljesítményre számítok, és az Újpestet is mindig titkos favoritnak tartom, de a lila-fehérektől valamiért jellemzően kevesebbet kapunk, mint amire számítunk. Hiszek benne, hogy az akadémiával együttműködve olyan helyzet alakul ki, aminek köszönhetően végre megmutatja, mire képes. Rendre méltatlanul hátul végez a rangsorban, talán most valaki kihozza belőle a maximumot.

Először fordul elő a 2013–2014-es évad óta , hogy az induló együttesek listáján nincs változás az előző kiíráshoz képest. Ehhez a legközelebb akkor jártunk az elmúlt tíz évben, amikor a 2020–2021-es idény előtt a MAC Budapest és a Hokiklub Budapest felnőttcsapata összeolvadt, és megalakult az azóta már Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club néven szereplő MAC HKB Újbuda. Mint ismert, utána a DVTK Jegesmedvék tért vissza a szlovák Extraligából, a rá következő esztendőben pedig a Győrbe költöző Vasas-projekt bukott meg csúfos körülmények közepette. 

Szerencsére hasonló dráma elkerülte az Erste Liga háza táját a holt szezonban, így a következő együttesek indulnak: BJA HC, Corona Brasov, DEAC, Dunaújvárosi Acélbikák, DVTK, FEHA19, FTC-Telekom, Gyergyói HK, SC Csíkszereda, UTE.

Ez a stabilitás mindenképpen jó hír, főleg, hogy a tíz alakulat az előző évben minden korábbinál izgalmasabb bajnokságot varázsolt a sportág kedvelőinek. Ha a száraz adatokat vesszük figyelembe, a 2021–2022-es évadhoz viszonyítva 13 százalékkal kisebb volt az átlagos gólkülönbség, a meccsenkénti gólok száma ha minimálisan is, de 6.65-ről 6.72-re, míg a legfeljebb kétgólos differenciával véget érő találkozók százaléka 49-ről 56-ra nőtt. Ha pedig nem a statisztika nyelvén akarjuk kifejezni, mitől volt kiemelkedő az előző bajnokság, említhetjük a BJA váratlan, valószínűtlen és varázslatos menetelését az alapszakaszgyőzelemig, bizarr elődöntőjét a Fradi ellen, amelynek hét meccse nem hozott hazai sikert, vagy éppen a zöld-fehérek döntőjét a Gyergyó ellen – a magyar bázisú ligában addig példátlan módon szintén hét meccsen dőlt el a párharc.

A magyar bajnokság is megbújik az Erste Ligában

Az erőviszonyok kiegyensúlyozása végett bevett szokás Kelet-Közép-Európában, hogy elindulhat a bajnokságaiban más nemzet csapata is. Példa erre az osztrák bázisú, a magyar Hydro Fehérvár AV19 és három olasz, egy szlovén csapat részvételével zajló ICEHL, vagy éppen a hét olasz, hét osztrák és két szlovén együttessel futó Alpesi Liga. No meg természetesen az Erste Liga is, amely a hét magyar induló mellett három erdélyi együttessel kiegészülve rajtol el pénteken.

Mivel a legmagasabban jegyzett magyar szervezésű bajnokság, az Erste Liga trónjára az elmúlt három évadban romániai klub ült fel, a magyar bajnok ilyenkor a legelőkelőbb helyen végző határon inneni együttes. Az FTC-Telekom az EL-t az előző öt évben „csak” kétszer nyerte meg – egyszer a jégen, egyszer a zöld asztalnál a Csíkszeredával megosztva –, mégis minden alkalommal magyar aranyérmet ünnepelhetett, története során immár harmincat. A sikersorozat éppen egybevág a Fradi vezetőedzője, Fodor Szabolcs kinevezésével, aki még a tavalyi pocsék idénykezdés után is döntőbe vezette tanítványait. Az öt bajnoki cím az FTC idei felszerelésén is „visszaköszön”, a fekete mezükre éppen ennyi zöld csík került.

A zöld-fehérek természetesen a végtelenségig kitolnák a sorozatot, ám hat ellenlábasuk minden bizonnyal szívesen lezárná a régóta tartó hegemóniát.

 

Legutóbb a Gyergyói HK ülhetett fel az Erste Liga trónjára – története során először (Fotó: Szabó Miklós)A csapatok szakmai irányítását illetően már annál több a változás, négy kispadra is új edző ül le. Ez leginkább a DEAC és az UTE esetében érthető, hiszen egyik sem jutott a rájátszásba – ez főleg annak tekintetében hatott sokként, hogy az őket kiejtő FEHA19 és DAB az egész alapszakaszban együttvéve gyűjtött annyi győzelmet a 36-36 meccsén, mint az Újpest (9), a DEAC 16-jának pedig a közelébe sem értek... György Józsefnek és Virág Csabának így nem lehetett maradása a vezetőedzői poszton, a helyükre egy finn tréner, Markus Juurikkala (UTE) és egy ismerős arc, a szapporói hős Vaszjunyin Artyom (DEAC) érkezett. A Csíkszeredánál sajnos már-már rutinszerű az edzőváltás, Jason Morgan 2021-es távozása óta vezette már a székely csapatot Magnus Sundquist, Rico Rossi, Jeff Paul és Tom Coolen is, no meg persze a megbízható másodedző, Hozó Levente, aki az átmeneti időszakokban mindig beugrott hosszabb-rövidebb időre. Ezúttal Brad Grattonnak szavazott bizalmat a vezetőség.

Az Erste Liga mezőnye változatlan maradt az előző évadhoz képest, ismét a Brassó, a FEHA19, a DEAC, az FTC, a DVTK, a BJA HC, az UTE, a Gyergyó, a Dunaújváros és a Csíkszereda küzd meg a bajnoki címért (Fotó: Földi Imre)

 

TUDNIVALÓK
Az már biztos, hogy szeptember 29-én rajtol az Erste Liga idénye, és nemrég az is eldőlt, a korábbiakhoz képest megváltozott lebonyolítással. Az alapszakasz hosszabb lesz, a 36. forduló után két csoportra oszlik a mezőny, az egyikben az 1., a 4., az 5., a 8., és a 9. helyen végző, a másikban pedig a többi együttes harcol, mindenki kétszer játszik mindenkivel otthon és idegenben, a mérkőzések eredményei beleszámítanak az alapszakaszba. A korábbi változtatások, például, hogy a szokásosnál később kezdődik a bajnokság, leginkább anyagi megfontolásból következtek be, de jelentősen az új lebonyolítási rend sem növeli a klubok költségeit. További változás, hogy megszűnik az alapszakaszt követő rájátszáskvalifikáció, és ezentúl a playoff párosítása sem választás, hanem az alapszakaszban elért helyezések alapján alakul ki. Az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal a negyedik pedig az ötödikkel csap össze a negyeddöntőben, az utolsó két csapatnak nem lesz lehetősége rájátszásba jutni. A továbbjutók közül a legmagasabban rangsorolt játszik a legalacsonyabban jegyzettel. 

A legnagyobb meglepetést a DVTK Jegesmedvék bejelentése váltotta ki, hiszen Tokaji Viktor irányításával szemmel láthatóan felszálló ágban voltak a miskolci fiatalok, az elbukott negyeddöntő után viszont elváltak útjaik. A vezetőség lecsapott a két éve „munkanélküli” Steve Kasperre, akiről legyen elég egyelőre annyi, a hamarosan százéves NHL-klub, a Boston Bruins beválogatta a valaha volt száz legjobb játékosa közé – olyan klasszisok mellé, mint például minden idők egyik, ha nem a legkiválóbb védője, Bobby Orr, a magyar származású kiválóság, Bronco Horvath, a nemrég visszavonuló Zdeno Chára vagy éppen a még mindig aktív David Pastrnák. Nem lennénk meglepődve, ha a változtatás – bármennyire is váratlan és első hallásra megosztó is volt – újabb magasságokba röpítené a DVTK-t (erről keretes írásunkban olvashatnak bővebben).

Persze nemcsak a miskolciak, mind a tíz csapat szeretne felérni a csúcsra, némelyiknek több esélye mutatkozik rá, mint másoknak. Ilyen például a Gyergyói HK, amelyről címvédőként nehéz lenne egyebet állítani, főleg, hogy sikerült egyben tartania a győztes keret zömét, még a légiósokat is egy-két kivétellel. Az elmúlt öt év magyar bajnoka, az FTC is a favoritok között említhető, az előző kiírásban annak ellenére menetelt a fináléig, hogy borzalmasan kezdte az évadot, fél távnál hosszú írásban foglalkoztunk vele, mi csúszhatott félre a zöld-fehéreknél. Ezúttal viszont a Szuperkupát is meggyőző játékkal hódította el a BJA-val szemben (4–0), az új külföldi játékosai pedig több mint biztató játékkal rukkoltak ki, akik 2020 után újabb Erste Liga-aranyhoz segíthetik a rekordbajnokot. A harmadik, előzetesen kiemelkedőnek tűnő Brassó a Gyergyó mintájára egyben tartotta keretét, s a Fradihoz hasonlóan összesítésben csak 4–3-ra maradt alul szintén Szilassy Zoltán együttesével szemben az elődöntőben. Ezúttal viszont az eddig is félelmetes keretéhez csatlakozott az ECHL- és EBEL-aranyérmes Sébastien Piché, a korábban a csíkiakkal Erste-bajnok Judd Blackwater és az AHL-ben, az ECHL-ben és a DEL-ben is megforduló kapus, Alex Dubeau.

AZ IDÉNY...

...IGAZOLÁSA LEHET

Steve KASPER (DVTK)

Rengeteg játékos igazolt az Erste Ligába a nyáron, szinte lehetetlen egyet kiemelni közülük, így ezzel meg sem próbálkoztunk, helyette egy új vezetőedzőre voksolunk, aki az idény igazolásának is bizonyulhat. Steve Kaspert azok után szerződtette a DVTK, hogy Tokaji Viktorral nemcsak eredményes, hanem látványos hokit is játszott a csapat az előző évadban. A diósgyőriek bejutottak a rájátszásba, a negyeddöntőben viszont a magyar bajnok Fradi, ha csak kicsivel is, de jobb volt, így némi meglepetésre Tokaji – a klub közleménye szerint – közös megegyezéssel távozott. Könnyen lehet, hogy a magyar szakvezető távozása pillanatában a csapat vezetősége már tudta, kivel pótolná, és az NHL-es és KHL-es múlttal büszkélkedő Steve Kasper aligha rossz választás. A kanadai vezetőedzőként dolgozott a Boston Bruinsnál, majd megfigyelőként és igazgatóként a Toronto Maple Leafsnél is, a legutóbbi két aktív idényében, 2018-tól 2020-ig pedig a KHL-es Kunlun Red Star másodedzője volt. Fel van adva neki a lecke, de ha felülmúlja közvetlen elődje eredményeit a diósgyőri kispadon, könnyen az idény igazolása lehet.

...CSALÓDÁSA LEHET

Jesperi VIIKILÄ (BJA HC)

Hogy mi? – kérdezhetnék az Erste Ligát hétről hétre követők – némi joggal. Hiszen a finn légiós az előző idényben alapembere volt a Budapest Jégkorong Akadémia HC-nak, az első sorban szerepelt honfitársával, Eetu Elóval és Schlekmann Márkkal, a hármuk közötti összhang pedig alapszakasz-győzelmet és elődöntőt ért a rájátszásban a BJA-nak. Ráadásul Viikilä 47 mérkőzésen 57 pontot gyűjtött, amivel csapata második legeredményesebb játékosa volt. Miért választottuk mégis őt? Nos, éppen a teljesítményének köszönhetően, a 2022–2023-as idény végén jelezte együttese vezetőségének, az akkori feltételek mellett nem kíván a csapatnál maradni, csak ha jobban megbecsülik anyagilag. Mivel a BJA képtelen volt teljesíteni az általa kérteket, a nyáron intenzíven kereste új állomáshelyét – sikertelenül. Hogy végül milyen körülmények között maradt, azt nem tudjuk, de maradt. Az viszont biztos, hogy menni akart, és az ebből adódó frusztráltsága, esetleges motiválatlansága és az előző évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményének terhe egyaránt arra enged következtetni, a következő nem az ő idénye lesz.
 

...FELFEDEZETTJE LEHET

LASKAWY Ferenc (UTE)

A fiatal újpesti neve nem biztos, hogy ismerősen cseng a hazai jégkorong szerelmeseinek, pedig a 17 éves csatár az ország egyik legjobb akadémiáján pallérozódik már évek óta. Laskawy Ferenc az előző idényben 22 U21-es meccsen 30 pontot szerzett, az U18-as válogatottban pedig 25 mérkőzésen 17-et. Nehéz megjósolni, hogy a következő idény elhozhatja-e neki az áttörést a felnőttek között, de mellette szól, hogy fiatal kora ellenére az U20-as válogatottban is bemutatkozott már, noha csak februárban lesz nagykorú. Az UTE nevezte keretébe a pénteken rajtoló idényre, és már az előző kiírásban is lehetőséget kapott két Erste Liga-meccsen. Ha az új vezetőedző Markus Juurikkala még nem is ismeri tökéletesen a képességeit és a benne rejlő potenciált, a csapat másodedzőjének kinevezett Kovács Viktor, aki az elmúlt négy évadban az U21-esek vezetőedzője volt, minden bizonnyal tisztában van vele, mit várhat a fiatal támadótól. Kíváncsian várjuk, hogy mi is megtudjuk.

BŐVÜLT A MÁSODOSZTÁLY
Tavaly szervezték újra a magyar másodosztályt, amelyet Andersen Ligának neveztek el, s alapvetően kijelenthető, jól sikerült a projekt, az Erste Ligába be nem férő magyar játékosoknak kitűnő alkalmat nyújt a bizonyításra. Turbucz Martin például Szegeden kezdte az idényt, de a magyar bajnok FTC első sorában fejezte be, míg Szeles Martin a Győrből igazolt az új évadra a DEAC-ba.
Az új kiírásra két új csapat is benevezett, így a teljes lista így alakul: Dél-Budai HC, DAB-ASP, FTC-Telekom, Goodwill Pharma Szeged, Lehel HC, MAC Ikonok, Sportországi Cápák, Uni Győr ETO HC, Worm Angels és az újak, az Óbudai Hockey Academy és a Vasas SC.
„Az első évad egyértelműen meghaladta a várakozásunkat mind a játék színvonala, mind a lebonyolítás professzionalizmusa tekintetében. A legfontosabb célunk az volt, végre induljon el egy szakmailag megalapozott másodosztály. Továbbra is arra törekszünk, hogy szilárd hátországot alakítsunk ki a magyar jégkorongsport élvonalának, és védőpajzsként szolgáljunk azoknak a tehetséges játékosoknak, akiknek valamiért épp nincs lehetőségük bizonyítani az Erste Ligában” – mondta Radnai Károly, az Andersen ügyvezető partnere.