Jégkorong: az orosz és fehérorosz válogatottak visszatérésük esetén oda kerülnek, ahol voltak

Vágólapra másolva!
2022.09.30. 14:59
null
Az élvonalba térhet majd vissza az orosz válogatott (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) tanácsa pénteken elfogadta a mezőnyök átalakításának rendszerét arra az esetre, ha visszatérhetnek az orosz és a fehérorosz nemzeti együttesek a világbajnokságokra.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az IIHF vezető testülete február 28-án zárta ki minden tornáról az orosz és a fehérorosz válogatottakat. A szövetség közleményében hangsúlyozta, hogy a kizárás továbbra is él, és a mostani döntés nem jelenti ennek a visszavonását, vagy annak előjelét, ugyanakkor az IIHF-nek kötelessége volt kidolgozni a lépéseket a két ország csapatainak majdani visszatérésére.

A döntés szerint valamennyi kizárt válogatott abban az osztályban szerepelhet majd első világbajnokságán, amelyikbe kizárása idején tartozott. Azaz a felnőtt férfi mezőnyben ez mindkét nemzeti csapat esetében az élvonalat jelenti, míg a felnőtt nőknél az oroszok kerülnek vissza a legfelső osztályba.

A vb-k létszáma ugyanakkor nem változik, ami azt jelenti, hogy az adott osztályból a világranglistán leghátul álló csapat, vagy csapatok eggyel lejjebb kerülnek, s az alsóbb osztályokban is ezen elv alapján változik majd a mezőny összetétele. Jelenleg a magyar férfi és női válogatott is A csoportos. A férfiak az idén jutottak fel a legjobbak közé, míg a nők az elit-vb-n elért nyolcadik helyezésükkel harcolták ki a bennmaradást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik