Az edzőkeresés lehetséges szempontjai a Ferencvárostól a Real Madridig

PAUNOCH PÉTER (BLOG)PAUNOCH PÉTER (BLOG)
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 07:02
null
Peter Stöger sikerrel vette az első akadályt a Ferencvárosnál – a csapat meggyőző játékkal, kettős győzelemmel jutott túl a koszovói Prishtinán a BL-selejtező 1. fordulójából (Fotó: Árvai Károly)
Nyáron, kiváltképp egy Eb után, nemcsak a játékospiacon, hanem az edzők piacán is nagy a forgalom, de a minden szempontból legmegfelelőbb edző megtalálása sokkal összetettebb és nehezebb feladat is lehet, mint egy játékos szerződtetése.Paunoch Péter blogja – a játékosügynök szemével...

 

A nyári időszakban, kiváltképp egy olyan nagy torna utána, amilyen például egy Európa-bajnokság, mindig aktuális témát jelentenek az edzőváltások. Maradva a válogatottaknál, az már ugye az Eb előtt eldőlt, hogy Joachim Löw 15 év után távozik a németek kispadjáról és korábbi segítője, az előző idényben még a Bayern Münchent irányító Hansi Flick veszi át a helyét. Az Eb óta pedig az oroszok is bejelentették, hogy öt év elteltével távozik posztjáról Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány (az utódja még nem ismert), az északmacedónoknál pedig Igor Angelovszkit Blgoja Milevszki váltotta, a hollandoktól pedig távozott Frank De Boer (még nem tudni, ki pótolja majd). Edzőváltásokról hallva mindig adja magát a kérdés: hogyan, milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani az adott csapathoz, kerethez leginkább illő új trénert, hogyan lehet minimálisra csökkenteni a tévedés kockázatát.

Az edzők kiválasztása és a velük való megállapodás igencsak sarkalatos pontja a modern kor labdarúgásának. Gondoljunk csak bele: adott egy csapat, amelyik edzőt keres, a csapatnak van egy meghatározott játékoskerete, amely jó eséllyel kialakult játékrendszer(ek)ben játszik. Ehhez a stílushoz kellene edzőt találni, aki el tudja fogadni az adott klub vagy válogatott filozófiáját (ha van ilyen), a rendelkezésre álló játékoskeretet, és ha némi változtatással élve is, de a meglévő vagy kissé átalakított keret adottságait össze tudja hangolni a saját elképzeléseivel. A magyar válogatott esetében az elmúlt évekből a belga Georges Leekens volt arra a példa, mi történik akkor, ha ez az összehangolás nem vezet eredményre...

Klubedzők esetében továbbá az is fontos szempont, hogy az edző el tudja fogadni adott klub anyagi lehetőségeit, azt a pénzügyi keretet, amelyből gazdálkodhat. Az edzők optimális kiválasztása, a szóba jöhető jelöltek részletes feltérképezése ideális esetben egy hosszabb folyamat, időigényes munka.

A Football Education Center (FEC) oktatási platformon vezető oktatónk, az olasz Riccardo Guffanti – az olasz szakember legközelebb szeptemberben tart kurzust Magyarországon, akkor alapszintű scout tanfolyamot – már többször tartott előadást az edzők megfigyelése, feltérképezése témakörben. Ez ugyan nem annyira elterjedt a világ labdarúgásában, mint a játékosok esetében – hiszen ahány ház annyi szokás –, de jól mutatja, mennyire összetett feladat a legmegfelelőbb edző kiválasztása.

Ebben a munkában szerezhettem az elmúlt időszakban újabb gyakorlati tapasztalatokat azáltal, hogy közreműködhettem ügyfelem, PeterStögerFerencvároshoz szerződésében. A klub az edzőkeresés során – akárcsak azt korábban, Thmas Doll magyarországi szerződéskötésekor is tapasztalhattam – végig éreztette, hosszú távra keres szakembert. Stöger hét és fél év alatt csak a harmadik edző a klubnál Doll és Szerhij Rebrov után (kevés magyar csapat alkalmaz ennyi idő alatt ilyen kevés vezetőedzőt), ami bizonyítja, az FTC-nél az edzők valóban megkapják a csapatépítéshez szükséges bizalmat és időt a vezetőség részéről.

Mindhárom említett szakember megfelelt a klub azon elvárásának, hogy a keresett edzőnek legyen nagy klubnál, nagy nyomás alatt dolgozva megszerzett tapasztalata, illetve nemzetközi porondon, nemzetközi kupákban megszerzett tapasztalata. Peter Stöger az egyik legsikeresebb osztrák edzőnek számít, az 55 éves szakember ült már többek között a korábbi BL győztes Borussia Dortmund kispadján is ahova 2017 decemberében, Peter Boszt váltva ült le és a 8. helyen lévő csapatot BL-selejtezős helyre vezette, közben olyan fiatalokat sikerült beépítenie a csapatba mint például az angol válogatott támadó, Jadon Sancho vagy a svájci válogatott védő, Manuel Akanji.

Sok csapat keres úgy edzőt, hogy megvizsgálja, a szóban forgó jelöltek hogyan viszonyulnak a fiatal játékosok, hogyan tudják fejleszteni őket. Ugyanis vannak edzők, akik félnek a rutintalan játékosoktól, nehogy hibázzanak, ezért inkább nem is adnak bizonyítási lehetőséget nekik. Viszont azok a klubok, amelyek abban gondolkodnak, hogy a náluk kiteljesedő játékosokat továbbértékesítsék, olyan trénert keresnek, akik megadják az esélyt a fiataloknak. Léteznek az edzőknél kimondottan olyan mérőszámok (a Transfermarkt-nak erre is vannak adatai) is, amelyek azt mutatják meg, hogy adott tréner időszaka alatt az aktuális klubja milyen értékben tudott eladni játékosokat. Tehát az edző kiválasztása során a sportszakmai szempontok mellett a gazdasági érdekek is megjelenhetnek, kiváltképp azon csapatok esetében, melyeknél a költségvetésben fontos tételnek számít a játékoseladásból tervezett bevétel.

Sokszor sarkalatos kérdés egy edző szerződtetésénél az is, hogy milyen stábot kíván magával hozni. Vannak olyan szakemberek a nemzetközi piacon, akik csapatnyi segítővel – például vezető játékosmegfigyelővel, kapusedzővel, taktikai illetve erőnléti edzővel, stb. – szeretnének az új csapatuknál munkába állni. Peter Stöger ehhez képest a Ferencvárosnál csupán Alexander Badéhoz ragaszkodott, aki vele dolgozott már Dortmundban is.

Stöger azért is lehet megfelelő választás a Ferencváros számára, mert már a Prishtina ellen sikerrel, kettős győzelemmel megvívott BL-selejtezős párharcban is bizonyította: nem akarja fenekestül felforgatni a Szerhij Rebrovnál remekül működő csapatjátékot, hanem nagyjából ugyanazon játékelemek és játékrendszer mentén, eddig ugyanazokkal a kulcsemberekkel képzeli el a csapat továbbépítését, továbbfejlesztését.

Érdekes párhuzamba állítani a Ferencvárosnál és a Real Madridnál történt edzőváltást, mert Zinédine Zidane távozása sokak számára ugyanolyan meglepő lehetett, mint amennyire a Fradinál meglephette a drukkereket Rebrov döntése. Ugyanakkor a Real is egy olyan edzőt keresett, akivel folytatódhat a megkezdett munka, nem kell a nulláról kezdeni a csapatépítést, mert ismeri a csapatot, már bizonyította, hogy képes fiatalokat is beépíteni (az elmúlt években fokozatosan csökkent a Realnál a csapat átlagéletkora), és ami a Realnál a legfontosabb: tudja, hogyan kell címeket nyerni, legyen szó a bajnokságról, nemzeti kupáról vagy a Bajnokok Ligájáról. Ezért eshetett a választás ismét Carlo Ancelottira, aki 2014-ben már nyert Bajnokok Ligáját, klub-vb-t és Spanyol Kupát is a Reallal.

Ennél jobb referencia aligha kell egy edzőtől, és ha adott körülmények között képes a lehető legtöbbet kihozni a rendelkezésére álló keretből, illetve képes fokozatosan úgy alakítani a vezetőséggel összedolgozva a keret összetételén, hogy az eredménnyel is párosul, akkor az a szakember jó választásnak bizonyulhat. Legyen szó Peter Stögerről a Ferencvárosnál vagy éppen Carlo Ancelottiról a Realnál.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik