Az új divat Párizsban: Messi 30 (Fotó: AFP)

 

A PSG hivatalos boltjában a legolcsóbb Messi-mez 158 euróba – 54 ezer forint – kerül, s ezek eladásából nagyjából 23.7 millió euró bevétel keletkezett. Igaz, a pénz nem a párizsi klubhoz, hanem annak mezszállító szponzorához, a Nike/Jordan cégcsoporthoz fut be, köszönhetően a franciák rendhagyó szponzorszerződésének.


A párizsiak ugyanis 2032-ig olyan szerződést kötöttek a Nike-val, amely értelmében a klub évente 80 millió eurót kap meg ahelyett, hogy az eladások iksz százalékához jutna hozzá. A legtöbb klub szerződése jóval kisebb fix kifizetést tartalmaz, a másik oldalon viszont 10-15 százalékos osztalékkal a szurkolók számára eladott szerelések árából. Így összességében a Nike és leányvállalata a Jordan sportruházatgyártó járt igazán jól Messi PSG-s szerződésével: ha hinni lehet a Sport Bible információinak, Messi hét perc alatt visszahozta a PSG-re szánt szponzorpénz negyedét.

Hozzá kell tenni, a női és gyermekmezek kedvezményesebbek, így ez az óriási összeg valamivel kevesebb lehet.

További információk szerint a Barcelona rengeteg bevételtől esett el Lionel Messi távozásával – a Brad Finance szerint akár 137 millió eurós veszteséget okozhat ez a katalán egyesületnek.

 

Üzleti bevételéből 77 millió eurót, a meccsnapokon 17 milliót, mezeladásból pedig nagyjából 43 milliót bukhat a Barcelona. Ha ez nem lenne elég, az El Mundo szerint a Barca még mindig tartozik klublegendájának, méghozzá nem is kevéssel – összesen 39 millió eurót nem fizetett ki a 34 esztendős játékosnak. Ez az úgynevezett hűségbónusz, amely Messi korábbi szerződésében szerepelt.