Nem kerül arab kézbe a Marseille, McCourt és Longoria már a BL-re erősít

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 17:05
null
Csak hátulról hasonlít a kolumbiai az uruguayi Luis Suárezre (Fotó: AFP)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok és az olaszok után szokásunk szerint a franciákkal folytatjuk.

 

2016 óta az OLYMPIQUE MARSEILLE tulajdonosa az amerikai Frank McCourt, aki a Los Angeles Dodgers baseballcsapatának és sok már sportos cégnek, versenynek, projektnek a fejeként szerzett magának nemzetközi elismertséget. Nyilván csak a legoptimistább szurkolók várták, hogy belátható időn belül ismét bajnok, majd Bajnokok Ligája-győztes lesz a csapat, és olyan korszakos klasszisok gyűlnek majd össze az OM-ben, mint a kilencvenes évek elején, amikor az Olmeta – Amoros, B. Boli, Mozer, Casoni, Di Meco (Sztojkovics, 112.) – Waddle, Germain, Fournier (Vercruysse, 75.), A. Pelé – Papin alkotta csapat kikapott a Bajnokcsapatok Európa-kupájának a döntőjében, majd nem sokkal később, 1993-ban a Barthez – B. Boli – Angloma (Durand, 62.), Eydelie, Desailly, Di Méco – Sauzée, Deschamps, A. Pelé – Boksic, Völler (Jean-Christophe Thomas, 79.) összeállítású L'Ohéme Basile Boli fejes góljával megverte a Milant a Bajnokok Ligája-fináléban.

Az amerikai üzletemben 2016 végén a Dimitri Payet, Morgan Sanson, Patrice Evra trió megvételével nyitott, majd évi 100-100 milliós befektetéssel következett a Konsztantinosz Mitroglu, Florian Thauvin, Luiz Gustavo, Valere Germain, Clinton N'Jie, Adil Rami, Steve Mandanda, Jordan Amavi, Ajmen Abdennur sor, aztán a Kevin Strootman, Duje Caleta-Car, Nemanja Radonjics, Jordan Amavi, Mario Balotelli ötös. Csak a sikerek, azok nem jöttek...

Két csöndesebb idény (Darío Benedetto és Valentin Rongier, illetve Luis Henrique, Álvaro González és Nagatomo Juto nem lett klublegenda) után egy bajnoki ezüstéremig eljutottak, és ezt legutóbb sikerült megismételni, elképesztő méretű nyári bevásárlás-kölcsönzés után (Gerson, Leonardo Balerdi, Pol Lirola, Luan Peres, Konrad de la Fuente, Pau López, Samuel Gigot, Cengiz Ünder, Bamba Dieng, Cédric Bakambu, Pedro Ruiz, Bilal Nadir, Salim Ben Seghir, Sead Kolasinac, Mattéo Guendouzi, William Saliba és Amin Harit érkezett).

Tavaly ilyenkor még arról szóltak a hírek, hogy McCourt kénytelen 55 millió euróval megtoldani a nyári átigazolási büdzsét a tévés jogok körüli vita és ennek anyagi vonzatai miatt, nemrégiben pedig arról írt a nemzetközi sajtó, hogy több cégcsoporttal is tárgyal a tulajdonos a Marseille eladásáról – az amerikai üzletember hevesen cáfolta a hírt, és azonnal magához rendelte Bostonba az elnököt, Pablo Longoriát.

A spanyol szakember két éve érkezett igazgatónak, tavaly lett elnök, korábban a Juventus, az Atalanta és a Newcastle United játékosmegfigyelője volt, majd egy éven át a Valencia sportigazgatója. A kilencvenes évek elején Gérard Gili, Franz Beckenbauer, Raymond Goethals, Tomiszlav Ivics is ült a kispadon, a 2020-as bajnoki ezüstérmet a portugál André Villas-Boas alatt érték el, a legutóbbit pedig Jorge Sampaoli vezetésével.

Nem jöttek a hazai mellett a nemzetközi sikerek sem: ugyan 2018-ban nagy meglepetésre eljutottak az Európa-liga döntőjébe, ahol simán kikaptak az Atlético Madridtól, de azután az El-csoportkörben szégyenszemre egy pontot szereztek az Eintracht Frankfurt, a Lazio és az Apollon Limassol társaságában, majd a bajnokság ötödik helyén végezve ki sem jutottak az európai színtérre. 2020 őszén a BL-ben a csoportban nemhogy a Manchester Cityt és a Portót, az Olympiakosz Pireuszt sem tudták megelőzni, majd az El-négyesben a Galatasaray, Lazio kettős mögött végezve az Európa-konferencialigában az elődöntőig és a Feyenoord elleni párbajig masíroztak.


Signed as our coach yesterday, the Croatian led his first training session in front of the group on a sunny day in Marseille. pic.twitter.com/DNig7zc30W

 

Sampaoli állítólag nem volt elégedett a nyári igazolási tervekkel, váratlanul távozott, lemondott minden járandóságáról, utóda a horvát Igor Tudor lett, a Juventus korábbi segédedzője, a Hellas Verona, az Udinese, a Galatasaray és a Hajduk Split volt mestere, a jobbkeze pedig az OM egykori szürke eminenciása, Jacques Abardonado.

Mauro Camoranesi jött, látott, de igazából ki sem csomagolt...

Az új sportigazgató David Friio, a korábbi technikai igazgató lett, a Saint-Étienne és a Manchester United egykori megfigyelője. Pontosabban Friio és a spanyol Javier Ribalta együtt dolgozik, utóbbi lesz a futballigazgató. Ribalta szintén volt unitedes megfigyelő, a Milannak és a Juventusnak is dolgozott, majd a Zenitben és a Parmában sportigazgatóskodott, így vérében van a transzfer.

És mindenki írjon be most magának egy nagy piros pontot, aki emlékszik arra, hogy Friio 1996-ban a Honvéd ellen a Kupagyőztesek Európa-kupájában megmérkőző Nimes tagja volt...

Az üzleti körökben terjengő pletykák ellenére sem lett az új tulajdonos a szaúdi milliárdos herceg, al-Valid bin Talal, de jól haladnak az igazolások Sampaoli lemondása ellenére is.

Igaz, távozott a saját nevelésű bekk, Lucas Perrin, a háromszoros válogatott szűrőt, Boubacar Kamarát elvitte az Aston Villa, háromszoros fizetést adva neki a franciaországi hárommillió euró helyett. A 37 éves világbajnok kapus, a szerződéséből kilépő Steve Mandanda, az immáron harmadszor, de most vételi kötelezettséggel kölcsönadott szerb szélső, Nemanja Radonjics nem sokat gyengít a kereten a távozásával, nem tudták azonban megtartani az Arsenaltól kölcsönkapott bekket, a tavasszal a francia válogatottban is bemutatkozó William Salibát.

Adták ellenben nagy örömmel az „ágyúsok” a szintén francia középpályást, a kiszámíthatatlan Mattéo Guendouzit – ő tavaly ősszel mutatkozott be a válogatottban, hatszor lépett ott pályára, ehhez képest a 11 millió eurós vételár több mint akciós. Vagyis opciós, de amikor tavaly megkötötték a szerződést, már akkor is kétszer ennyit ért a játékjoga a Transfermarkt szerint. Amikor egy éve megérkezett kölcsönbe, testvérét, a húszéves Milant leigazolta a Marseille B, a nyáron azonban elengedték.

Kétszeres spanyol válogatott a kapus, Pau López, akit a Roma 23.5 millió euróért vett, és 12.75 millióért adott el az OM-nek, a „farkasok” a török szélső, Cengiz Ünder árát a félmilliós kölcsöndíj után opciósan 8.4 millióban szabták meg. A Napoli Arkadiusz Miliket 32 millió euróért vette meg az Ajaxtól, ezért kapott a lengyeltől 122 mérkőzésen 48 gólt, majd kölcsönadta a franciáknak 3.92 millióért, majd végleg eladta nyolcmillióért. Négymilliós bónusszal, és a következő transzferár ötöde a nápolyiaké lesz, a Roma szintén húszszázalékos részesedést kötött ki magának Ünder következő vételárából. Ünder első marseille-i idényében 47 mérkőzésén 19 kanadai pontot termelt, López mindig védett a Ligue 1-ben, ha egészséges volt, az európai kupákban a csapatkapitány Mandanda állt a háló előtt.

Milik két idény alatt 30 gólt szerzett, tehát ő is jó vételnek számít – de tegyük hozzá gyorsan, hogy a fenti jó vételekkel konkrétan nem erősödött az OM, csak nem gyengült.

 

 

Két méternél is magasabb a francia U19-es válogatott Isaak Touré, akit 5.5 millió euróért és kétmilliós bónuszért elengedett el a Le Havre, a másik két kérője a Manchester City és az Eintracht Frankfurt volt; és mindenképpen nagy, ráadásul ingyenes fogás volt a K(ongói)DK-beli Chancel Mbemba, a játékjoga közel húszmillió euróra tehető, az éves bére bruttóban hatmillió.

A fizetése összege mellett még azt is lehet tudni a különböző tornákra leadott nevezésekből, hogy Mbemba mikor született: 1988-ban, 1990-ben, 1991-ben vagy 1994-ben. A FIFA utóbbit tekinti hivatalosnak.

Ne feledjük, januárban potom félmillió euróért megvették az ennél hússzor többet érő Samuel Gigot-t a Szpartak Moszkvától, de kölcsön is adták oda fél évre. Még 2018-ban igazolták tízmillióért a volt válogatott kerettag balhátvédet, Jordan Amavit, aki a Nice-től tért vissza; az egykori önmagát keresgélő holland középpályást, Kevin Strootman a Genoa után a Cagliarinak sem kellett végleg, most ingyen elengednék, az egyik kérője a Hellas Verona.

Luis Suárez középcsatár, tízmillióért vették – igen, ő nem az uruguayi gólvadász, hanem a Granadától érkezett. A kolumbiai támadó az előző idényben nyolc gólig jutott, azelőtt hatig. A L’Équipe és az RMC is arról számolt be, hogy a csapat következő célpontja a jobb oldali mindenes, Jonathan Clauss, akiért tízmilliót kér a Lens. Az előbbi médium szerint kilencmilliót és kétmilliónyi bónuszt adna a Marseille, utóbbi 7.5 milliós ajánlatról tud.

A szakértők szerint nem fog jelentősen gyengülni az Olympique a nyáron, bár 12-15 millióért elviheti a szenegáli csatárt, az előző bajnokságban hét gólig jutó Bamba Dienget a Freiburg, ha jelentősen emel a kezdő nyolcmilliós ajánlaton. Diengért korábban a francia sajtó szerint a Newcastle is érdeklődött – több török klubbal egyetemben. A nyolcmillióért vett brazil szélső, Luis Henrique a Torinóban, a Nantes-ban, a Botafogóban, a Palmeirasban vagy a PSV-ben folytatja, a jövőre lejáró szerződésű horvát hátvédért, Duje Caleta-Carért a Torino, Aston Villa, PSV trió „kapdos”. Az OM 18 millió eurót kér érte. A 32 éves Álvaro González Szaúd-Arábiába költözhet, és a Közel-Keletre adnák el a havi 550 ezer eurót kereső Strootmant is.

Gonzálezhez annyira ragaszkodnak, hogy júniusban felajánlotta neki a klub, hogy kap ötmilliót eurót… ha távozik! A L’Équipe szerint ebben az összegben benne van azért a munkaadó tartozása is.

 

 

Mivel két jelentősebb szponzori szerződést is aláírt a klub, illetve McCourt kipótolta a költségvetésen tátongó 80 millió eurós lyukat (közben az egykori városi rivális, az Athlético Marseille szép csendben kimúlt, mialatt kiesett a hatodosztályból), lesznek még további érkezők is.

A Palmeiras uruguayi balhátvédje, Joaquín Piquerez (a másik kérője a Tottenham), erre a posztra az arsenalos Nuno Tavares, a Celta kapusa, Rubén Blanco, a szintén kapus André Ferreira (Pacos Ferreira), a villarealos Francis Coquelin, a Manchester City jobbhátvédje, Yan Couto, a wolfsburgi Kevin Mbabu, a Trabzonspor 12 millió euróért árult török karmestere, Abdülkadir Ömür és a Lens argentin válogatott középhátvédje, Facundo Medina is a kiszemeltek közé tartozott, tartozik.

Készséggel adná a Barcelona Memphis Depayt és Miralem Pjanicot is, de a bérük csillagászati, Alexis Sánchez „rommá kereste magát” Angliában és Milánóban, az aláírási pénzét is az Inter fizetné, csak menjen.

Longoria kölcsönkérte a spanyol szélsőt, Bryan Gilt a Tottenhamtól, a választ nem ismerjük, nagyon kapós a Schalkéhoz visszatérő Hamit, végleg megvennék a franciák, de a Galatasaray, a Porto, a Trabzonspor, a Mönchengladbach, a Sevilla és a Villarreal is tárgyal a gelsenkircheniekkel róla. 2.5 millió euró a kölcsönért, 11 milliós vételi opcióval, ennyi a Spanyolországból elvágyódó Boulaye Dia ára, írja a nagy Fabrizio Romano.

A spanyol vezető egyébként arról sem tett le még, hogy Salibát egy évre ismét megkapja az Arsenaltól, Nicolas Pépé harmincmilliós vételára és főleg a bére most sok a franciáknak. Jorge Mendes azon dolgozik, hogy új csapatot találjon a barcelonai Nicolás Gonzáleznek, az egyik (kölcsön)kérője a Marseille.

A vezetőség olasz kapcsolata szülheti meg Kamara utódát, a római Amadou Diawara, Jordan Veretout páros és a veronai Adrien Tameze előtt inkább a Chelsea által a Milannak kölcsönadott volt monacói Tiemoué Bakayoko lehet a befutó, neki Longoriáék konkrét szerződésajánlatot is tettek. A Milannak húszmilliós eurós opciója van rá.

A francia sajtó szerint Longoria Bakayokót, Tudor inkább Veretout-t igazolná le.

Ami biztos: Axel Witsel kosarat adott a galloknak.

A Mundo Deportivo röpítette világgá a hírt, hogy Szoboszlai Dominikot is megszerezné a Marseille, de ebben nem hiszünk, Fabrizio Romano is osztozik eme véleményünkben. Ellenben a római Justin Kluivert mindenestől húszmillióért vihető Rómából, ennyibe kerülne a négyszeres spanyol válogatott támadó, Gerard Deulofeu elmozdítása Udinéből vagy Sofiane Diopé Monacóból.

Dries Mertens ellenben már leszerelt Nápolyban, bruttó ötmilliós ajánlatot kapott a Marseille-től a városba ellátogató ügynöke, de ne feledjük, hogy a belga játékos már 35 esztendős. Két évvel fiatalabb a rutinos horvát hátvéd, Domagoj Vida, sokkal fiatalabb, és sokkal több pénzért írna alá a Borussia Dortmunddal szakító Dan-Axel Zagadou, a PSG neveltje, a gazdaságosabb megoldás a hatszoros holland válogatott Riechedly Bazoer, de vele hetek óta tárgyalnak már. Igaz, ő Jorge Sampaoli kiszemeltje volt.

Eközben a francia szaksajtó szerint a Real Madridot a nyáron elhagyó Marcelót is felajánlotta ügynöke a franciáknak!

Volt egy másik kérője is az Olympique Marseille-nek, nem is akárki: az anno Nasszer al-Khelaifit a PSG élére segítő tunéziai üzletember, Hisam Buadzsila megkereste a klub ügyvédjeit egy emírségekbeli vevő nevében, de neki is csak azt mondták, amit a fenti szaúdi kérőnek. A nagy kérdés most az, hogy milyen sikerekkel jár a nyári befektetés, mi lesz a vége az „olasz melónak” és a „spanyolviasznak” – és meddig tart az amerikai tulajdonos türelme és tőkéje.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

AC AJACCIO
Érkezett:
Thomas Mangani (Angers, ingyen), Romain Hamouma (St.-Étienne, ingyen), Clément Vidal (Montpellier, kölcsönből vissza, ingyen), Kevin Spadanuda (Aarau)
Kölcsönből vissza: Tony Njiké (Cholet), Simon Elisor (Villefranche)
Távozott: Gédéon Kalulu (Lorient, ingyen), Tony Njiké (Arges, i.), Jean-Philippe Krasso (St.-Étienne)
Kölcsönbe: Simon Elisor (Seraing)

ANGERS SCO
Érkezett:
Yahia Fofana (Le Havre, i.), Himad Abdelli (Le Havre, i.), Miha Blazic (Ferencváros, i.), Adrien Hunou (Minnesota United), Iljesz Csetti (Eszperansz Tunisz), Cédric Hountondji (Clermont Foot, 2 000 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (Brighton)
Kölcsönből vissza: Farid el-Melali (Pau), Antonin Bobichon (Nancy), Sada Thioub (St.-Étienne), Paul Bernardoni (St.-Étienne), Rasid Aliui (Kortrijk), Lois Diony (Crvena zvezda)
Távozott: Mohamed-Ali Cho (Real Sociedad, 12000000 euró), Jimmy Cabot (Lens, 2000000 euró), Antoni Mandréa (Caen, ingyen), Mathias Pereira Lage (Brest, ingyen), Thomas Mangani (AC Ajaccio, i.), Romain Thomas (Caen, i.), Ismaël Traoré (Metz, i.), Danijel Petkovics (szerződése lejárt), Stéphane Bahoken (Kasimpasa, i.), Vincent Manceaux (Guingamp, i.), Angelo Fulgini (Mainz, 5 000 000), Casimir Ninga (Anorthosis)

AJ AUXERRE
Érkezett:
Youssouf M'Changama (Guingamp, i.), Denys Bain (Brest, i.), Kays Ruiz-Atil (szl.), Brayann Pereira (Lens B, i.), Benoit Costil (Bordeaux, i.), Fernand Mayembo (Le Havre, 300 000)
Kölcsönből vissza: Kenji-Van Boto (Pau)
Távozott: Carlens Arcus (Vitesse, i.), Gautier Lloris (Le Havre, i.)
Kölcsönből vissza: Alexis Trouillet (Nice)

STADE BREST
Érkezett:
Noah Fadiga (Heracles Almelo, 350000), Karamoko Dembélé (Celtic, i.), Mathias Pereira (Angers, i.), Pierre Lees-Melou (Norwich City, 2 300 000)
Kölcsönből vissza: Romain Philippoteaux (Dijon)
Távozott: Noé Sow (Pau FC, i.), Paul Lasne (Paris FC, i.), Denys Bain (Auxerre, i.), Julien Faussurier (Sochaux, i.)
Kölcsönbe: Gautier Larsonneur (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Martín Satriano (Inter), Lucien Agoumé (Inter), Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett:
Maxime Gonalons (Granada, i.), Neto Borges (Genk, i.), Mehdi Zeffan (szl.), Brandon Baiye (Austria Lustenau), Komnen Andric (Dinamo Zagreb, 1 000 000), Mateusz Wieteska (Legia Warszawa, 1 300 000)
Kölcsönből vissza: Muhammed Cham (Austria Lustenau )
Távozott: Salis Abdul Samed (Lens, 5000000), Akim Zedadka (Lille, i.), Till Cissokho (Quevilly Rouen, kv., i.), Arthur Desmas (AC Le Havre), Vital Nsimba (szl.), Mohamed Bayo (Lille, 14 000 000), Cédric Hountondji (Angers, 2 000 000), Oriol Busquets (Arouca, i.)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Nice), Pierre-Yves Hamel (Lorient)

RC LENS
Érkezett:
Adam Buksa (New England Revolution, 6000 0000), Salis Abdul Samed (Clermont Foot, 5000000), Jimmy Cabot (Angers, 2000000), Lukasz Poreba (Zaglebie Lubin, i.), Lois Openda (FC Bruges, 9 800 000), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000)
Kölcsönből vissza:
Tom Ducrocq (Bastia), Ismaël Boura (Le Havre), Simon Banza (Famalicao), Steven Fortes (Oostende), Gaëtan Robail (Valenciennes)
Távozott: Corentin Jean (Inter Miami, 1090000), Yannick Cahuzac (visszavonult), Brice Samba (Nottingham Forest, 5 000 000), Cheick Doucouré (Crystal Palace, 21 300 000), Simon Banza (SC Braga, 5 000 000), Gaëtan Robail (Atromitosz, i.), Jonathan Clauss (Lens, 750 000)
Kölcsönből vissza: Arnaud Kalimuendo (PSG)

LOSC LILLE
Érkezett:
Alexsandro (Chaves, 2000000), Jonas Martin (Rennes, i.), Akim Zedadka ( Clermont Foot, i.), Mohamed Bayo (Clermont Foot, 14 000 000), Rémy Cabella (Montpellier, i.)
Kölcsönből vissza: Lucas Chevalier (Valenciennes), Yusuf Yazici (CSZKA Moszkva)
Távozott: Sven Botman (Newcastle United, 37000000), Zeki Celik (Roma, 7000000), Burak Yilmaz (Fortuna Sittard, i.), Xeka (szl.), Jérémy Pied (szl.), Oresztisz Karnezisz (visszavonult), Hatem Ben Arfa (szl.), Domagoj Bradaric (Salernitana, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Ivo Grbic (Atlético Madrid)

FC LORIENT
Érkezett:
Darlin Yongwa (Chamois Niort, 1500000), Gédéon Kalulu (AC Ajaccio, i.), Yvon Mvogo (RB Leipzig), Montasszar Talbi (Rubin Kazany, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Julien Ponceau (Nimes), Umut Bozok (Kasimpasa), Pierre-Yves Hamel (Clermont Foot), Adrian Grbic (Vitesse), Loris Mouyokolo (Bourg-Péronnas), Taofeek Ismaheel (Valerenga)
Távozott: Pierre-Yves Hamel (Paris FC, 1000000), Jérome Hergault (szl.), Jérémy Morel (szl.),Houboulang Mendes (Almería, i.), Moritz Jenz (Celtic)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Johann Lepenant (Caen, 4250000), Corentin Tolisso (Bayern München, i.), Alexandre Lacazette (Arsenal, i.), Rémy Riou (Caen, i.), Nicolás Tagliafico (Ajax, 4 200 000)
Kölcsönből vissza: Florent Da Silva (Villefranche), Youssouf Koné (Troyes), Cenk Özkacar (Leuven)
Távozott: Malcolm Barcola (Tuzla City, i.), Pape Cheikh (Arisz, i.), Jason Denayer (szl.), Léo Dubois (Galatasaray, 2 500 000)
Kölcsönbe: Habib Keita (Kortrijk)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Tottenham), Emerson Palmieri (Chelsea)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Pau López (Roma, kv., 12000000), Mattéo Guendouzi (Arsenal, kv., 11000000), Cengiz Ünder (Roma, kv., 8400000), Arkadiusz Milik (Napoli, kv., 8000000), Isaak Touré (Le Havre, 550000), Luis Suárez (Granada, 10 000 000), Chancel Mbemba (Porto, i.), Jonathan Clauss (Lens, 750 000)
Kölcsönbe: Rubén Blanco (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Samuel Gigot (Szpartak Moszkva), Jordan Amavi (Nice), Nemanja Radonjics (Benfica), Kevin Strootman (Cagliari)
Távozott: Lucas Perrin (Racing Strasbourg, kv., 1500000), Boubacar Kamara (Aston Villa, i.)
Kölcsönbe: Nemanja Radonjics (Torino), Steve Mandanda (Rennes, i.), Luis Henrique (Botafogo)
Kölcsönből vissza: Amin Harit (Schalke), William Saliba (Arsenal)

AS MONACO
Érkezett:
Minamino Takumi (Liverpool, 15000000), Maghnes Akliouche (Monaco B), Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach, 12 500 000)
Kölcsönbe: Thomas Didillon (Cercle Bruges)
Kölcsönből vissza: Sztrahinja Pavlovics (Basel), Willem Geubbels (Nantes), Anthony Musaba (Heerenveen), Antonio Barreca (Lecce), Benjamin Lecomte (Atlético Madrid)
Távozott: Aurélien Tchouaméni (Real Madrid, 80000000), Sztrahinja Pavlovics (RB Salzburg, 7000000), Pietro Pellegri (Torino, kv., 5000000), Jean-Eudes Aholou (Racing Strasbourg, kv., 3000000), Cesc Fabregas (szl.), Vito Mannone (szl.), Djibril Sidibé (szl.)
Kölcsönbe: Benjamin Lecomte (Espanyol), Radoslaw Majecki (Cercle Bruges)

MONTPELLIER HSC
Érkezett:
Théo Sainte-Luce (Nimes, i.), Arnaud Nordin (St.-Étienne, i.), Vahbi Kazri (St.-Étienne, i.)
Kölcsönbe: Faitout Maouassa (FC Bruges), Falaye Sacko (Guimaraes)
Távozott: Florent Mollet (Schalke, 500000), Mihailo Risztics (Benfica, i.), Clément Vidal (AC Ajaccio, kv., i.), Junior Sambia (Salernitana, i.), Ambroise Oyongo (szl.), Rémy Cabella (Lille, i.)
Kölcsönbe: Gabriel Bares (Thun)
Kölcsönből vissza: Thuler (Flamengo), Nicholas Gioacchini (Caen)

FC NANTES
Érkezett:
Moussa Sissoko (Watford, 2000000), Mosztafa Mohamed (Galatasaray, 250 000)
Kölcsönbe: Evann Guessand (Nice)
Kölcsönből vissza: Abdoul Kader Bamba (Amiens)
Távozott: Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt, i.), Roli Pereira de Sa (Sochaux, i.), Jean-Kévin Augustin (Basel, i.), Kalifa Coulibaly (szl.)
Kölcsönből vissza: Wylan Cyprien ( Parma), Osman Bukari (Gent), Willem Geubbels (Monaco)

OGC NICE
Érkezett:
Marcin Bulka (PSG, kv., 2000000), Rares Ilie (FC Rapid, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Da Cunha (Clermont Foot), Ibrahim Cissé (Le Mans), Dan Ndoye (Basel), Alexis Trouillet (Auxerre), Jean N'Guessan (Lausanne)
Távozott: Walter Benítez (PSV, i.), Dan Ndoye (Basel, kv.), Andy Pelmard (Basel, 2000000), Ihsan Sacko (szl.)
Kölcsönbe: Jean N'Guessan (Nimes), Evann Guessand (Nantes)
Kölcsönből vissza: Jordan Amavi (Marseille), Justin Kluivert (Roma)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Vitinha (Porto, 41500000 euró), Nuno Mendes (Sporting CP, kölcsön után végleg, 38000000), Nordi Mukiele (Leipzig, 12 000 000)
Kölcsönbe: Hugo Ekitike (Reims)
Kölcsönből vissza: Thierno Baldé (Le Havre), Sergio Rico (Mallorca), Rafinha (Real Sociedad), Pablo Sarabia (Sporting CP), Arnaud Kalimuendo (Lens), Timothée Pembélé (Bordeaux)
Távozott: Alphonse Areola (West Ham, kölcsön után végleg, 9300000), , Marcin Bulka (Nice, kölcsön után végleg, 2000000), Xavi Simons (PSV, i.), Ángel Di María (Juventus, i.)
Kölcsönbe: Colin Dagba (Strasbourg)

STADE REIMS
Érkezett:
Andreaw Gravillon (Inter, kv., 3500000), Emmanuel Agbadou (Eupen, 2600000), Maxime Busi (Parma, kv.), Kamory Doumbia (Reims B), Patrick Pentz (Austria Wien, i.)
Kölcsönből vissza: Fodé Doucouré (Red Star), Mamadou Mbow (Nimes), N'Dri Philippe Koffi (Pacos Ferreira), Kaj Sierhuis (Heracles Almelo), Rafik Guitane (Marítimo), Dereck Kutesa (Zulte Waregem), Dario Maresic (LASK), Timothé Nkada (Orléans), Ghislain Konan (al-Nasszr, i.)
Távozott: Sambou Sissoko (Seraing, i.), Moussa Doumbia (Sochaux, i.), Ghislain Konan (szl.), Predrag Rajkovics (Mallorca, 2 000 000)
Kölcsönbe: Dario Maresic (Istra), Hugo Ekitike (PSG)

FC STADE RENNES
Érkezett:
Steve Mandanda (Marseille, i.)
Kölcsönből vissza:
Yann Gboho (Vitesse), James Léa Siliki (Middlesbrough), Matthis Abline (Le Havre)
Távozott: Najef Aguerd (Wes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik