Ligue 1: Messi varázslatos gólt lőtt; Neymar: gól, 3 gólpassz

Vágólapra másolva!
2022.08.06. 22:53
null
Gólöröm Neymar módra Clermont-ban (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germainnek nem okozott nehézséget megnyerni az első mérkőzését a francia labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) 2022–2023-as idényében: a párizsiak már az első félidőben háromgólos előnyt szereztek, és 5–0-ra nyertek a gyengécske Clermont Foot vendégeként. A kora esti mérkőzésen is idegenbeli siker született: a Monaco 2–1-re győzött Strasbourgban.

Noha a kisebb sérüléssel kezelt Kylian Mbappé még nem bevethető, a párizsiak már a 9. percben megszerezték a vezetést: Pablo Sarabia tette balról középre tett labdát – amelybe Lionel Messi is belekanalazott –, és Neymar egy igazítás után laposan a kapu jobb oldalába bombázta. A GÓL ITT!

A másodiknál a brazil előkészítő volt: Messivel összejátszva indították az ellenrohamot, Neymar keresztbe passzolt labdája Messinek hosszú volt, viszont Asraf Hakiminek tökéletes, és a marokkói védő a rövid felső sarokba bombázott. A GÓL ITT!

Neymarnak a harmadik gólban is volt szerepe: bal oldali szabadrúgásból ő ívelte középre a labdát, amelyet honfitársa, az őrizetlenül berobbanó Marquinhos a leshatárról a hálóba fejelt. A GÓL ITT!

A szünet után a PSG már nem erőltette különösebben a gólszerzést, a hazaiak erejéből pedig nem futotta veszélyes támadásokra – a második félidő majdhogynem eseménytelenül pergett a 80. percig, amikor Lionel Messi végigrohant az asszisztáló hazai védelmen, majd a Neymartól visszakapott labdát közelről a bal alsóba gurította. A GÓL ITT!

S a végén Messi gondoskodott arról is, hogy a clermont-i közönség életre szóló élménnyel gazdagodjon ezen a számára alapvetően szomorú estén: az argentin világklasszis remek labdaátvételt követően hanyatt vetődve húzta a kapuba Leandro Paredes előreívelt labdáját. A GÓL ITT!

Nem maradt el a vastaps.

A monacói Breel Embolo lőni próbál a strasbourgi Ludovic Ajorque szorításában (Fotó: AFP)
A monacói Breel Embolo lőni próbál a strasbourgi Ludovic Ajorque szorításában (Fotó: AFP)

STRASBOURG–MONACO 1–2

A bajnokságnak nagy reményekkel nekifutó Strasbourg több helyzetet elpuskázott az első félidőben, ezzel időt adott a Monacónak a bemelegedésre. A vendégek szép lassan bele is lendültek, és egy szöglet után, a tavalyi térdszalagszakadása óta először bajnokit játszó Krépin Diatta remek kapáslövésével megszerezték a vezetést. A GÓL ITT!

Az első félidő monacói góllal zárult, a második monacói góllal kezdődött: egy rövid passzokból épülő akció végén Sofiane Diop egy kipattanót gyötört be közelről. A GÓL ITT!

A Strasbourg nem adta fel, Habib Diallo fejjel szépített (A GÓL ITT!), és bár úgy tűnt, az egyenlítés nem jön össze, az utolsó pillanatokban rövid ideig mégis örömmámorban úszott a Meinau Stadion: a 92. percben a szenegáli támadó megint fejjel mattolta a bizonytalankodó monacói védelmet – csakhogy a VAR-ellenőrzés során arra jutottak, lesről… (A meg nem adott gól itt!).

A végjátékban akadt még két hazai lehetőség, de Alexander Nübel mind a kétszer bravúrosan védett, ezzel megmentette a győzelmet a Monacónak.

Egy kis stat: a Monaco 11-szer kezdte a bajnokságot győzelemmel a 21. században, ennél több nyitó győzelmet csak egy francia csapat, a Lyon könyvelhetett el (14); ezzel szemben a Strasbourg gyenge rajtoló, a legutóbbi 27 nyitó meccséből csupán hármat nyert meg 12 döntetlen és 12 vereség mellett. (Stats Foot)

Még egy kis stat: Philippe Clement téli kinevezése eddig nagyon bejött: az első húsz bajnoki meccsén 43 pontot gyűjtött be a Monacóval, ennél többet korábban csak két korábbi elődjének, Gérard Banide-nak (45) és Claude Puelnek (44) sikerült. (Opta)

FRANCIA LIGUE 1
1. FORDULÓ, szombati mérkőzések

Strasbourg–Monaco 1–2 (H. Diallo 65., ill. K. Diatta 43., S. Diop 53.)
Clermont–PSG 0–5 (Neymar 9., Hakimi 26., Marquinhos 38., Messi 80., 86.)

Pénteken játszották
Lyon–Ajaccio 2–1 (Tete 12., Lacazette 22. – 11-esből, ill. Mangani 31. – 11-esből)

A FORDULÓ ÖSSZES GÓLJA ITT! (Átkattintással!)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik