Franciaország: szexuális zaklatással vádolják a bukott futballszövetségi elnököt

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.17. 13:23
null
Noël Le Graëtet alig egy hete mondatta le a szervezet végrehajtó bizottsága (Fotó: Getty Images, archív)
Szexuális zaklatás miatt vizsgálat indult Noël Le Graët ellen, akit a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) éléről a végrehajtó bizottság mondatott le alig egy hete.

 

A párizsi ügyészség kedden közölte, hogy az eljárást hétfőn indították meg az Oktatási, Sport- és Kutatási Főfelügyelőség jelentése nyomán.

A vizsgálat előzménye, hogy Sonia Souid sportmenedzser a L'Équipe című napilapnak adott interjújában azt állította, Le Graët szexuálisan zaklatta őt, és ez 2013 és 2017 között több alkalommal is előfordult.

A 81 éves sportvezetőt tavaly márciusban választották újra az FFF élére, de az elmúlt esztendőben több sajtóértesülés is arról szólt, hogy női munkavállalókat zaklatott, szeptemberben pedig Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter ezekben az ügyekben vizsgálatokat rendelt el.

Le Graët pozíciója január elején ingott meg, miután egy rádióinterjúban a szövetségi kapitányi posztra esélyesnek tartott Zinédine Zidane esetleges brazíliai szerepvállalásáról kérdezték, ő pedig erre kifejezetten sértő módon reagált. Nyilatkozata, mely szerint nem érdekli Zidane, aki „oda megy, ahova akar", hatalmas felháborodást váltott ki Franciaországban, s a sportminiszter mellett a katari világbajnokságon döntős csapat sztárja, Kylian Mbappé is elítélte Le Graët megnyilatkozását. A sportvezető később nyilvánosan bocsánatot kért, de ez nem mentette meg attól, hogy múlt szerdán, miután a végrehajtó bizottság meghallgatta őt, távoznia kelljen az elnöki székből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik