Zágrábban nyertek, vb-n a belgák

Vágólapra másolva!
2013.10.11. 20:05
null
Romelu Lukaku jelentette a horvátok vesztét (fotó: Action Images)
Már az utolsó játéknap előtt bebiztosította vb-szereplését a belga labdarúgó-válogatott, amely 2–1-es győzelmet aratott Zágrábban Horvátország ellen. Romelu Lukaku duplázott, Niko Kranjcar szépített.

 

A belga válogatott jelentős, ötpontos előnnyel látogatott az őt üldöző Horvátország otthonába. Már a játéknap előtt biztos volt, hogy ez a két csapat végez az első két helyen, csak az nem, hogy milyen sorrendben.

Az elején a belga válogatott nem igazán erőltette meg magát, a horvátok támadásai pedig erőtlenek voltak. Tizenöt perc elteltével azonban egy hatalmas hiba mégiscsak vendégelőnyt eredményezett: a hátrafelé passzoló Mateo Kovacic eladta a labdát, Defour gyorsan kiugratta Romelu Lukakut, a támadó pedig Pletikosát kicselezve a hálóba gurított. Lukaku először szerzett tétmeccsen gólt a válogatottban.

A hazaiak a folytatásban próbálták többet birtokolni a labdát, de mezőnyfölényük meddő maradt. Sőt, a 38. percben a horvátok az ellenfél tizenhatosánál végezhettek el gyorsan szabadrúgást, de labdát vesztettek, és le is kontrázták őket: Lukaku a félpályától sprintelt kapura, Perisic lemaradt róla, és a támadó valahogy átpréselte a labdát Pletikosán is, majd közvetlen közelről a kapuba gurított.

A második félidőre felpaprikázott horvát csapat jött ki, be is szorította a belgákat, de a nagy nyomás nem eredményezett gólt. A hazaiak pontatlanok voltak, még amikor Rakitic ígéretes helyzetből végezhetett el szabadrúgást, ő sem találta el a kaput. A másik oldalon Fellaininak volt egy helyzete, de itt a helyén volt Pletikosa.

A hajrában szépítettek a horvátok, Courtois még bravúrral hárított Kalinic helyzeténél, ám a védők röviden szabadítottak fel, és a csereként beállt Niko Kranjcar a kapuba lőtt. Az egyenlítő gólt azonban már nem sikerült megszerezni.

A belga csapat idegenbeli győzelmével már az utolsó játéknap előtt bebiztosította csoportelsőségét, egyben 2002 óta az első vb-szereplését. A horvátok biztos másodikak.

VB 2014, EURÓPAI ZÓNA
A-CSOPORT
HORVÁTORSZÁG–BELGIUM 1–2 (0–2)
Zágráb, Maksimir Stadion, 12 000 néző. Vezette: Webb (angol)
Horvátország: Pletikosa – Vida, Corluka, Lovren, Strinic – Vrsaljko, Modric – Rakitic (Kranjcar, 76.), Kovacic (Vukojevic, 65.), Perisic (Kalinic, 46.) – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Igor Stimac
Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen – Witsel, Defour (Dembélé, 84.) – Hazard, Fellaini, De Bruyne (Mirallas, 65.) – Lukaku (Chadli, 68.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: Kranjcar (83.), ill. Lukaku (15., 38.)

WALES–MACEDÓNIA 1–0 (0–0)
Cardiff, Cardiff City Stadion. V: Balijan (örmény)
Wales: Hennessey – D. John, J. Collins, Gunter, N. Taylor – Vaughan, Ramsey, King, Robson-Kanu – Bellamy, Church (Easter, 91.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Macedónia: Pacovszki – Demiri (Kosztovszki, 86.) , Noveszki, Sikov, Risztovszki – Alioszki, Sztjepanovics (Taszevszki, 75.), Randjelovics, Ibraimi – Ivanovszki (Trajkovszki, 80.), Pandev. Szövetségi kapitány: Zoran Sztratev
Gólszerző: Church (67.)

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 9 8 1 17–3 +14 25
2. Horvátország 9 5 2 2 12–7 +5 17
3. Szerbia 9 3 2 4 13–10 +3 11
4. Wales 9 3 6 8–19 –11 9
5. Skócia 9 2 2 5 6–12 –6 8
6. Macedónia 9 2 1 6 6–11 –5 7

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik