Löw Götzének: Menj be, és mutasd meg a világnak, hogy jobb vagy Messinél!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.14. 00:31
null
A vesztes hadvezért, Alejandro Sabella (balra) gratulál a győztesnek, Joachim Löwnek (Fotó: Reuters)
Beérett a 2000-ben elkezdett német utánpótlásprogram: nagy csatában, hosszabbításban nyerte meg az argentinok elleni vb-finálét Németország; a csereember Götze góljával. Nézzük, hogyan látták a mérkőzést a főszereplők!

„A játékosaim elmentek képességeik határáig, nagyon kemény munkát végeztek – értékelt a mérkőzés után Joachim Löw, a németek immáron sikeredzője. – A sikerhez vezető út egy évtizede kezdődött, még Jürgen Klinsmann-nal. Folyamatosan fejlődtünk azóta, és rengeteget dolgoztunk, így ha egy csapat megérdemelte a sikert, akkor az a mienk. Mindig is szépen futballoztunk és hittem a mostani tornagyőzelemben. Hét mérkőzésünkön az összes csapat közül mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt Brazíliában. Sokat fejlődtek a srácok, a csapategység hihetetlen mértékű. A gárda megdolgozott a sikerért, egészen különleges boldogság elérni egy ilyen győzelmet. Mindent beleadtunk a döntőben is, Bastian Schweinsteiger vezéregyéniség volt, Philipp Lahm is kiemelkedőt nyújtott. De már a torna elején megmondtam, hogy nincs kezdőcsapatat, hanem minimum 14 kezdő játékosról beszélhetünk. Mario Götze egy csodagyerek, mielőtt beküldtem, azt mondtam neki: mutasd meg az egész világnak, hogy jobb vagy, mint Messi! Ez a csapat 80 millió németet képviselt, és nem azért jött ide, hogy jól szórakozzon, hanem azért, hogy keményen dolgozzon. Köszönet ezért mindenkinek."

„Hihetetlen, hogy milyen boldog vagyok, és hihetetlen, hogy ennyire erős volt a csapatszellem, a csapategység nálunk az egész vb-n – mosolygott a lefújás után a németek, sőt, az egész vb legjobb kapusa, Manuel Neuer. – Csodálatos érzés győzni Brazíliában. Gratulálunk az argentinoknak, igazán kemény ellenfélnek bizonyultak ma. Mindig mindent megteszek csapatomért, ez a siker mindannyiunké. Nincs is más hátra, mint hogy ünnepeljünk!”

„A mi csapatunk volt a legjobb az egész tornán – dicsérte övéit Philipp Lahm, a németek csapatkapitánya. – Egyszerűen el sem hiszem, hogy mit értünk el Brazíliában. A teljes 120 perc alatt csapatként futballoztunk, nem érdekel, hogy ki egyénileg a legjobb futballista, a csapatnak egységként kell működnie. Jelentős fejlődésen mentünk át a torna során, de nem szabad elégedetten hátradőlnünk, járnunk kell tovább az utunkat. A torna végén mi lettünk a vb-győztesek, hihetetlen érzés. A csapat az egész mérkőzésen nyugodt maradt, tudtuk, hogy ha lesz esélyünk, azzal élni fogunk.”

„Nem volt egyszerű év, egyszerű idény számomra a mostani, de ez a pillanat leírhatatlan. El sem hinnék, mi történik egy emberben, ha gólt szerez. Olyan gyorsan történt, le sem tudnám írni. Nagyon büszke vagyok a csapatra, minden játékos megérdemli a sikert. Egy álom vált valóra” – a győztes gólt szerző Mario Götzével madarat lehetett volna fogatni.

„A lehető legjobban fejeztük be a vb-t, most már mehetek Madridba. Két álmom is valóra vált" – nyilatkozta Toni Kroos.

„Nem sokra emlékszem, de ez most nem számít." Christoph Kramer, akit lecseréltek, miután szemlátomást nem tudta, milyen rendezvényen van az Ezequiel Garay-jal történt ütközése után.

„El sem hiszem, hogy ez igaz, csak élvezni szeretném most a pillanatot. Köszönjük a Németországnak a támogatást, és azt, hogy ma velünk ünnepel az egész ország" – így Bastian Schweinsteiger.

„Nagyon szomorú vagyok, de egyben büszke is legénységemre – nyilatkozta a lefújást követően Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya. – Gratulálok játékosaimnak, büszke rájuk az egész ország, nem semmi, amit elértek a brazíliai vébén. Szerettünk volna nyerni, ezért nem lehetünk elégedettek a szerepléssel, de játékosaimra nem lehet panasz, most is jól játszottak. Az embereknek el kell ezt ismerniük odahaza, az eredmény ugyanis mindig másodlagos. Nagy öröm volt látni őket, látni azt, hogy mindent beleadnak a címeres mezben. Tiszta lelkiismerettel nézhetnek tükörbe, csak gratulálhatok nekik, mint ahogyan gratulálhatok a németeknek is győzelmükért. A csapat naggyá nőtt ma, nagyszerű mérkőzést játszottunk erős ellenféllel szemben. Szoros mérkőzés volt, ha egy ilyenen elkövetsz egy hibát, nagyon nehéz már felállni. Elfáradtunk a hosszabbításra, de voltak lehetőségeink ekkor is.”

„A győztes csapatnak járó vb-trófeát akartam magasba emelni, nem érdekel az egyéni cím. Kár, hogy nem nyertünk, de magasra emelt fejjel mehetünk haza. Büszkeséggel tölt el, hogy argentin vagyok! Többet érdemeltünk volna a döntőben, de a támadásokat nem tudtuk jól befejezni, pedig megvoltak a lehetőségeink. Csatáraink kihagyták mindet, és ez igen rossz érzés, mert nem tudjuk hazavinni honfitársainknak a trófeát. Hatalmas csalódás nekünk ez a vereség, még akkor is, ha már évek óta nem jártunk az elődöntőben sem, nemhogy fináléban; azaz igenis nagy dolog, hogy egyáltalán eljutottunk idáig. Mindig fájdalmas egy kicsivel kikapni, nagyon közel voltunk a sikerhez, de hát nem rúgtuk be ziccereinket. Fizikálisan semmilyen gondom nem volt, társaim is kipihenték magukat a döntőre, ám attól még tény, hogy a németek egy nappal többet pihenhettek, mi pedig hosszabbítást játszottunk előző mérkőzésünkön. Egy torna végén az az egy nap is sokat számít. Remélem, mesterünk, Alejandro Sabella nem mond le" – szomorkodott a vereség után Lionel Messi.

„Ennek a vereségnek a fájdalma egész életemben elkísér majd – szomorkodott a lefújást követően az argentinok vezéralakja, Javier Mascherano. – Mindent megtettünk a győzelemért, amíg bírtuk erővel, voltak helyzeteink is. Nagyon el vagyunk keseredve, mert mi azért jöttünk Brazíliába, hogy hazavigyük a kupát Argentínába. Mindent kiadtunk ma magunkból, sajnálom szurkolóinkat odahaza és azokat, akik elkísértek ide bennünket. Ilyen a futball, fel kell emelnünk a fejünket, és el kell viselnünk ezt a fájdalmat. A végső győzelemhez szerencse kell, és ma nekünk nem volt szerencsénk. A németeknek volt… Azért büszke vagyok a csapatra, arra, hogy eljutottunk idáig.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik