Sok ezer kilométeres túrák, gyilkos időjárás: ezek is dönthetnek a vb-n

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2013.12.11. 10:43
null
Ez nem vb-helyszín... Mérkőzés Manausban, a Peladaón, a világ legnagyobb amatőr-futballbajnokságán (Fotó: Reuters)
A 2010-es, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon az Egyesült Államok válogatottja busszal jutott el minden helyszínre pretoriai bázisáról. 2014-ben, Brazíliában szó sem lehet ilyesmiről: az amerikaiak csak a csoportmérkőzéseken 5598 kilométert utazhatnak, és elképzelhető olyan menetelés, melynek során tízezer kilométer fölé nő ez a szám. A brazíliai világbajnokságon nem kizárólag az ellenfelekkel kell megharcolni: kíméletlen túrák és időjárási körülmények várnak a balszerencsés sorsolást kapó csapatokra. A válogatottaknak fel kell készülni a távolságokra, az időjárási szélsőségekre és arra is, hogy szükség esetén napokon belül alkalmazkodjanak teljesen eltérő körülményekhez: a 2014-es vb nem kizárólag a pályákon dől el.

Természetesen a távolság és a klíma „legyőzése” minden nagy futballtorna sajátja – Brazília viszont hatalmas térségei miatt külön kihívást jelent a válogatottaknak. Az 1994-es, egyesült államokbeli vb óta először fordul elő, hogy több időzónába esnek a helyszínek – csak egy illusztráció a 2014-es, brazíliai világbajnokságon legyőzendő távolságokra.

A brazil válogatott ráadásul – azon az elven, hogy ha az ország népe fizeti a vb-t, akkor részesüljön is belőle mindenki – kötelező „országjárásra” indul a tornán, és ez minden más csapatot is rendszeres utazásokra kényszerít. A regionális rendezési elvet így ejteni kellett (pedig ez volt az eredetileg javasolt és legésszerűbb megoldás is – a csoportmérkőzéseket így egymáshoz viszonylag közeli városokban rendezhették volna meg), a harminckét csapat keresztül-kasul repüli majd Brazíliát a 2014-es torna egy hónapja során.

Lehet választani: lesz itt trópusi hőség (Manaus) és meleg (Cuiabá), tengerparti pára és forróság (Fortaleza, Natal, Recife, Salvador),viszonylag kellemes hűvös (Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Porto Alegre, Curitiba), és szárazság (Brazíliaváros). A brazil válogatott majd' kilencezer kilométert utazik a vb alatt, ha az A-csoport 1. helyezettjeként eljut a döntőig. És nem a selecao jár a legrosszabbul!

A HELYSZÍNEK ÉS VÁRHATÓ JÚNIUSI IDŐJÁRÁSUK
HELYSZÍN MILYEN IDŐ VÁRHATÓ?
BELO HORIZONTE Kellemes, 15 és 27 fok között.
BRAZÍLIAVÁROS Rendkívül száraz idő, nagy hőingás nappal és éjszaka között.
CUIABÁ Száraz meleg, igen nagy hőingással nappal és éjszaka között.
CURITIBA A leghűvösebb a rendező városok között, 8-18 fok, kevés csapadékkal.
FORTALEZA Igen meleg és szeles, a délutáni meccseken garantált forrósággal.
MANAUS Kegyetlen. A 25-27 fok elsőre nem tűnik nagyon soknak, de a páratartalom folyamatosan nagyon magas.
NATAL Meleg, a délutáni mérkőzéseken forró, időnként esők.
PORTO ALEGRE Nagy különbségek (20 fok fölé és 5 fok alá is mehet a higanyszál), alapvetően kellemes.
RECIFE Minimum 20 fok, trópusi esőkkel tarkítva – ha ezek megérkeznek, lehet kapkodni a levegőt.
RIO DE JANEIRO 25, akár 30 fokig is felszökhet a hőmérséklet, száraz évszak lévén eső nélkül.
SALVADOR 20 fok alá nem nagyon esik a hőmérséklet, cserébe gyilkos a páratartalom.
SAO PAULO Kiszámíthatatlan, 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, de estére akár 5 fokra is visszaeshet.

A RÉMÁLOMTÚRÁK

Az Egyesült Államok minden más csapatnál többet, 5598 kilométert utazik a csoportmérkőzések során. Ha megnyeri a G-csoportot (ez mondjuk kevéssé valószínű, hisz Jürgen Klinsmann csapata Németországgal, Ghánával és Portugáliával került össze), akkor a nyolcaddöntőt a Recifétől legtávolabb levő rendező városban, Porto Alegrében vívja meg – újabb 2977 kilométer utazás. Ha nyernek, akkor a negyeddöntőt Rióban játsszák – még 1123 kilométer. Az elődöntőre Belo Horizontéban kerül sor, ez végre egy mindössze 339 kilométeres etap. Ha az amerikaiak itt kikapnak, akkor mehetnek vissza az ország belsejébe, mert a bronzmérkőzés helyszíne Brazíliaváros – még 624 kilométer. A vége 10661 kilométer, ez elég sok „frequent flyer” pontot érhet. Egy lehetséges bronzéremért azért alighanem bevállalnák! Ha maga a távolság nem lenne elég, akkor adalék, hogy az amerikaiak a csoportmeccseket kizárólag kellemetlen klímájú városokban (pára és hőség itt, ott és amott) vívják meg.

„Mi húztuk a rövidebbet, az fix. Dél-Afrikában viszont az összes csapat közül mi utaztuk a legkevesebbet, tehát ezek a dolgok hosszú távon kiegyenlítik egymást” – mondta Sunil Gulati, az amerikai szövetség elnöke. Jürgen Klinsmann kapitány ellenben húzta a száját.

„A sorsolás előtt azt mondtuk, hogy talán ne menjünk Manausba és ne kapjuk meg a németeket. Erre mi történt? Manausba megyünk és játszunk a németekkel. Ez van, ezzel kell kezdenünk valamit. Utazunk, amennyit kell, alkalmazkodunk a klímához – erről is szól a világbajnokság.”

Az amerikai válogatott egyik lehetséges útja (csoportelsőség, majd a bronzmeccsig vezető út)
Az amerikai válogatott egyik lehetséges útja (csoportelsőség, majd a bronzmeccsig vezető út)

Pocsék hely a házigazda csoportjában az A2-es számot viselő csapaté is, a „szerencsétlen A2-es” Horvátország lesz a világbajnokságon. A horvátok Sao Paulóban kezdenek (viszonylag hűvös), folytatják Manausban (be az Amazonashoz – a többi helyszínhez képest a legtávolabb eső rendező városba), majd visszamennek a partra, Recifébe. Továbbjutás (és 2. hely) esetén Fortaleza (még egy forró helyszín), Salvador (forróság, gyilkos páratartalom), Sao Paulo jönne az elődöntőig, és ha az „A2” ott veszít, Brazíliavárost is megjárja. 9484 légi kilométer begyűjtése után.

Kevés utazással jár a német válogatott útja a kieséses szakaszig, ám ez megtévesztő: a nationalelf Salvador, Fortaleza és Recife forróságában játszhat. Mexikó ugyanígy járt, csakúgy, mint Elefántcsontpart: viszonylag keveset utazik, de izzadhat bőven!

„A felkészülésünk fontos része lesz, hogy alkalmazkodjunk a forrósághoz és a párához. Fortalezában és Recifében már jártam, és egyik helyszínen sem lesz könnyű az akklimatizáció. De ez van, ennek megfelelően kell készülnünk” – mondta a sorsolás után Joachim Löw német szövetségi kapitány.

Az északkelet-brazíliai körülményekre jellemző, hogy az olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli a Konföderációs Kupa tapasztalataiból kiindulva jelezte: ezekben a városokban ivószünetet kellene tartani, mivel a játékosok „rendes” és légszomjjal egyaránt küszködtek a fullasztó párában. Az olaszok is rendesen belehúztak, nem elég, hogy első meccsük Manausban lesz, az egész mezőnyben egyedüliként a squadra azzurra játszik egymás után két délutáni meccset az északkeleti forróságban.

Tűz a nap az épülő manausi Arena da Amazoniára (Fotó: Reuters)
Tűz a nap az épülő manausi Arena da Amazoniára (Fotó: Reuters)

ARGENTÍNA ÉS BELGIUM ÖRÜLHET A LEGJOBBAN

A belgák bezzeg virulhatnak, nem véletlenül mondta Louis van Gaal holland szövetségi kapitány is, hogy a „vörös ördögökre” irigykedik a legjobban a sorsolás után. Belgium mindössze 696 kilométert utazik, kellemes klímájú városokban, és ha második lesz csoportjában, akkor nem kell Salvador forróságába utaznia, hanem „megelégedhet” Porto Alegrével – mint az amerikaiaknál említettük, ez a G-csoport továbbjutójának hatalmas utazás, a H-csoportból érkező belgáknak viszont csak 852 kilométer. Továbbjutás esetén a többit lásd, mint fent, ha a belgák elmennének a fináléig, akkor összesen 3349 kilométer utazással letudják a világbajnokságot. Ennél kilenc válogatott csupán a csoportkörben többet utazik! A H-csoport összes tagja elégedett lehet egyébként, ez volt az a négyes, amelybe a legtöbb válogatott vágyott a sorsolás előtt.

A belgák egyik lehetséges útja (csoportmásodik hely, majd döntő)
A belgák egyik lehetséges útja (csoportmásodik hely, majd döntő)

Szintén nagyon jó az argentinoknak, akik a kellemes Rio, Belo Horizonte, Porto Alegre háromszögben töltik el a csoportmérkőzéseket, ráadásul központjuk is Belo Horizontéban lesz, tehát akad meccs, amelyet „hazai pályán” vívnak – és az sem elhanyagolható, hogy szurkolóik könnyen megközelíthetik bármelyik helyszínt. Az F-csoport megnyerésével ráadásul maradnának a kellemes klímán, a nyolcaddöntőt és az elődöntőt is Sao Paulóban vívnák, a negyeddöntőt a melegebb és nagyon száraz, de nem túl távoli Brazíliavárosban. A döntő helyszíne pedig ugyebár Rio: összesen 4635 kilométer, de az északkeleti városok és a belső brazil helyszínek kimaradnak!

SZÜNETET, VAGY BAJ LESZ!

Említettük, hogy az olaszok a Konföderációs Kupán tapasztaltak alapján ivószünetet sürgetnek, és ebben tudományos támogatójuk is akad: a brazil játékos-szakszervezet Sao Pauló-i egysége 2012-ben orvosok bevonásával vizsgálta a körülményeket a rendező városokban. A helyi idő szerint 13 órakor kezdődő mérkőzéseken az eredmények riasztóak voltak, a játékosok testhőmérséklete 40 fok környékére emelkedett. A szervezet jelezte: a szakvélemények alapján szükséges lesz az ivószünetek bevezetése a világbajnokságon.

Salvador forróságában az olaszok alig kaptak levegőt a Konföderációs Kupán (Fotó: Reuters)
Salvador forróságában az olaszok alig kaptak levegőt a Konföderációs Kupán (Fotó: Reuters)

„Őrültség délután egykor kezdeni a mérkőzéseket, nagyon veszélyes, és valódi rizikót jelent. A szövetség már elküldött egy összefoglalót a FIFA-nak, amelyben kéri a kezdési időpontok megváltoztatását” – nyilatkozta a felmérést követően Turibio Leite de Barros sportorvos az egyik legismertebb dél-amerikai futballszakíró, Tim Vickery megkeresésére.

A kezdési időpontokat végül nem változtatták meg – ennek fő oka, hogy az európai nézők nehezen tolerálnák a helyi idő szerint késő este (Európában hajnalban) kezdődő mérkőzéseket –, de a FIFA a sorsolás után azonnal megejtett hét programváltoztatással igyekezett elpakolni a mérkőzéseket az északkeleti városok kora délutáni hőségéből. Anglia és Olaszország viszont hamarabb kezd a manausi „dzsungelmeccsen” – igaz, a szervezők szerint a helyi idő szerint este hat órára előrehozott mérkőzés a körülményeken nem változtat sokat, így is, úgy is pokoli párás meleg lesz. De legalább nem hajnali háromkor lesz közép-európai idő szerint az összecsapás – ezt a változtatást az olasz és angol közvetítő partnerek kérték a FIFA-tól.

ENNYIT UTAZNAK A CSAPATOK A VB CSOPORTKÖRÉBEN*
Egyesült Államok (G4): Natal, Manaus, Recife 5598 km
Horvátország (A2): Sao Paulo, Manaus, Recife 5522
Kamerun (A4): Natal, Manaus, Brazíliaváros 4697
Uruguay (D1): Fortaleza, Sao Paulo, Natal 4688
Portugália (G2): Salvador, Manaus, Brazíliaváros 4537
Brazília (A1): Sao Paulo, Fortaleza, Brazíliaváros 4055
Svájc (E1): Brazíliaváros, Salvador, Manaus 3665
Franciaország (E3): Porto Alegre, Salvador, Rio de Janeiro 3512
Bosznia-Hercegovina (F2): Rio de Janeiro, Cuiabá, Salvador 3490
Elefántcsontpart (C3): Recife, Brazíliaváros, Fortaleza 3344
Honduras (E4): Porto Alegre, Curitiba, Manaus 3289
Anglia (D3): Manaus, Sao Paulo, Belo Horizonte 3178
Hollandia (B2): Salvador, Porto Alegre, Sao Paulo 3155
Olaszország (D4): Manaus, Recife, Natal 3086
Nigéria (F4): Curitiba, Cuiabá, Porto Alegre 2981
Japán (C4): Recife, Natal, Cuiabá 2777
Dél-Korea (H4): Cuiabá, Porto Alegre, Sao Paulo 2531
Costa Rica (D2): Fortaleza, Recife, Belo Horizonte 2268
Görögország (C2): Belo Horizonte, Natal, Fortaleza 2266
Oroszország (H3): Cuiabá, Rio de Janeiro, Curitiba 2250
Ausztrália (B4): Cuiabá, Porto Alegre, Curitiba 2225
Ghána (G3): Natal, Fortaleza, Brazíliaváros 2122
Chile (B3): Cuiabá, Rio de Janeiro, Sao Paulo 1932
Algéria (H2): Belo Horizonte, Porto Alegre, Curitiba 1887
Spanyolország (B1): Salvador, Rio de Janeiro, Curitiba 1884
Irán (F3): Curitiba, Belo Horizonte, Salvador 1784
Ecuador (E2): Brazíliaváros, Curitiba, Rio de Janeiro 1756
Argentína (F1): Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre 1680
Németország (G1): Salvador, Fortaleza, Recife 1657
Kolumbia (C1): Belo Horizonte, Brazíliaváros, Cuiabá 1497
Mexikó (A3): Natal, Fortaleza, Recife 1064
Belgium (H1): Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Sao Paulo 696
*: a számítás alapja a városok közti távolság, ez természetesen változik, függően a csapatok végleges bázisától

KATTINTSON A NAGY MÉRETŰ KÉPHEZ! (Infografika: Dancsák András/Nemzeti Sport)
KATTINTSON A NAGY MÉRETŰ KÉPHEZ! (Infografika: Dancsák András/Nemzeti Sport)
KATTINTSON A NAGY MÉRETŰ KÉPHEZ! (Infografika: Dancsák András/Nemzeti Sport)
KATTINTSON A NAGY MÉRETŰ KÉPHEZ! (Infografika: Dancsák András/Nemzeti Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik