Mint a vb-döntőben: Brazília három góllal nyert

Vágólapra másolva!
2012.08.15. 22:11
null
Neymar ezúttal gólpasszig és érvénytelenített<br />gólig jutott (Fotó: Action Images)
A brazil labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 3–0-ra  győzött idegenben Svédország ellen. A stockholmi Rasunda Stadion ezzel a találkozóval búcsúzott a nemzetközi színtértől. A legendás létesítmény adott otthont az 1958-as svédországi vb döntőjének is, amelyben a brazilok szintén három góllal, 5:2-re nyertek a házigazdák ellen.

Az utolsó válogatott mérkőzésének adott otthont a stockholmi Rasunda Stadion, az a létesítmény, amelyben berobbant a köztudatba Pelé, és amelyet az év végén lerombolnak – új, 50 ezres nemzeti stadionja lesz Svédországnak. Az 1958-as világbajnokság döntőjében az akkor 17 éves csatár két góllal járult hozzá a brazilok Svédország elleni 5:2-es győzelméhez. A legendát meghívták az utódok mostani mérkőzésére – ő végezte el a kezdőrúgást –, és elégedetten láthatta, hogy honfitársai hasonló módon uralják a meccset, mint ők tették azt 54 évvel ezelőtt.

A vendégek nyomása a 18. percben érett góllá, ám Neymar hiába passzolta az üres kapuba a Leandro Damiao lövése után a jobb oldali kapufáról kipattanó labdát, Kassai Viktor les miatt érvénytelenítette a találatot – helytelenül, az ukrán–angol Eb-meccshez hasonlóan segítőjének ezúttal sem volt igaza.
Ez sem szegte azonban a brazilok kedvét, és a 32. percben már tényleg megszerezték a vezetést, Neymar ívelt a védők mögé, Leandro Damiao, a londoni olimpia gólkirálya pedig a bal alsó sarokba csúsztatott. 0–1

Zlatan Ibrahimovic sérülés miatt nem léphetett pályára párizsi klubtársa, Thiago Silva ellen – aki vele együtt igazolt a nyáron a Milantól a PSG-be –, ez pedig nagyon meglátszott a svédek játékán. A hazaiak a 42. percben vezették az első szép támadásukat, ekkor Ola Toivonen és Marcus Berg összjátéka végén utóbbi közeli lövését Gabriel védte.

A Milan által a Cruzeirótól átigazolt kapust a második félidőben sem dolgoztatták halálra a svédek, de sokáig a másik oldalon sem zördült meg újra a háló.

A hajrában aztán felpörögtek az események, amelyekben a csereként beálló Pato játszotta a főszerepet. A Milan csatára előbb megszerezte a brazilok második gólját – miután Dani Alves lövése fejbe találta; 0–2 –, majd két perc múlva tizenegyesből beállította a 3–0-s végeredményt. Brazília tehát ezúttal is három góllal győzte le Svédországot a Rasundában, Mano Menezes alatt pedig talán kissé stabilabb lett a kispad, mint amilyen az elveszített olimpiai döntő óta volt.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SVÉDORSZÁG–BRAZÍLIA 0–3 (0–1)
Stockholm. V: Kassai (magyar)
SVÉDORSZÁG: Isaksson – S. Larsson, Granqvist, Olsson, Safari – Wernbloom, Holmén, R. Elm (A. Svensson, 64.), Toivonen, Wilhelmsson (Kacaniklic, 64.) – M. Berg (Hysén, 72.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
BRAZÍLIA: Gabriel – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz (Dedé, 74.), Alex Sandro – Paulinho (Sandro, 88.), Romulo, Ramires, Oscar (Hulk, 72.) – Leandro Damiao (Pato, 75.), Neymar (Lucas, 82.). Szövetségi kapitány: Mano Menezes
G: Leandro Damiao (32.), Pato (84., 86. – a másodikat 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik