Brazília: laza kis edzések, laza kis győzelem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.03. 22:35
null
Neymar (háttal) nyitotta meg a gólok sorát (fotó: Action Images)
A hazai világbajnokságra készülődő brazil labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 4–0-ra legyőzte Panama együttesét, Neymar, Dani Alves, Hulk és Willian találatával. A torna előtt már csak a szerbekkel mérkőznek meg a brazilok, e héten pénteken.

A héten kétszer lép pályára a selecao, először Panama volt ellenfele, amely nem sokkal maradt le a brazíliai tornáról.

Thiago Silva kisebb sérülése, Fernandinho és Paulinho fáradtság miatt nem került be a kék-sárgák keretébe, így a héten játékosai túlzott lazasága miatt a haját tépő szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari a Júlio César – Dani Alves, David Luiz, Dante, Marcelo – Ramires, Luiz Gustavo – Neymar, Oscar, Hulk – Fred kezdőt küldte a pályára. A kolumbiai és az ecuadori válogatottal 1998-ban, illetve 2002-ben a vb-t megjárt kolumbiai Hernán Darío Gómez vezette panamaiakat azért választotta ki a házigazda, mert hasonló stílusban játszanak, mint a mexikóiak, a brazilok vb-csoporttársai.

És motiváltabban kezdtek, mint a brazilok, az első sárga lapot például David Luiz kapta, mert megunta a vörös mezes támadók fickándozását, és nemes egyszerűséggel alárúgott a félpályánál ellenfelének. Sokat elmond a brazil válogatott futballjáról, hogy egy negyedórás semmittevés után jobb híján Dante és David Luiz kezdett el hátulról hosszú labdákkal szervezkedni. Tizenhét évvel ezelőtt született Roberto Carlos mesés gólja a franciák ellen, nos, hasonlóan jó lövéseket vagy passzokat nem láthattunk most kései védőkollégáitól. Bezzeg a népkedvenc Neymar nem teketóriázott: a 27. percben gyönyörűen tekert a jobb felsőbe egy 19 méteres szabadrúgást. 1–0!

Ekkor próbálkoztak a csapatok kapura rúgással először, és a kapus, a nemrégiben gyilkosság miatt kis híján elítélt Oscar McFarlane beleért az inkább pontosan megküldött, mint bombaerős lövésbe, de hárítani nem tudott. Nem volt most szerencséje a barcelonaiakkal, mert a félidő hajrájában Daniel Alves a 16-os elől kilőtte kapuja jobb sarkát: 2–0!

Felvillantott valamit a régi szépből azért a szünet után a brazil csapat: Neymar sarkazott, Hulk 15-ről külsőzött, és máris 3–0! Nem sokra rá Fred menetrendszerűen kihagyott egy ziccert, majd visszább álltak a hazaiak, Júlio Césarnak be kellett mutatnia két védést – aztán az ilyenkor szokásos bőszült csereberélgetések következtek a birkalegelő jellegű játéktéren. No és a negyedik brazil gól (Willian, 4–0), majd a mérkőzés végül két kihagyott Neymar-lehetőséggel ért véget.

A laza edzések tehát laza győzelmet szültek a brazil válogatottnál, amely „negyedgőzzel" is könnyedén verte ellenfelét. Mexikó ellen sokkal-sokkal nehezebb lesz.

Pénteken a nemrégiben a panamaiakkal döntetlenező szerbekkel csap össze a selecao, minden bizonnyal egy egészen más kezdőcsapattal.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Brazília–Panama 4–0
Goiania
, Serra Dourada Stadion, 50.000 néző. V: Raúl Orozco (bolíviai)
Brazília: Júlio César – Dani Alves (Maicon, a szünetben), David Luiz (Henrique, 70.), Dante, Marcelo (Maxwell, a szünetben) – Ramires (Hernanes, a szünetben), Luiz Gustavo – Neymar, Oscar (Willian, 63.), Hulk – Fred (Jo, 61.). Vezetőedző: Luiz Felipe Scolari
A kispadon: Victor (k.), Jefferson (k.), Bernard
Panama: McFarlane (J. Calderón, 57.) – Machado (J. Jiménez, 56.), Baloy, R. Torres (Cummings, 59.), N. Carroll (C. Rodríguez, 67.) – A. Quintero, Henríquez, G. Gómez, Cooper (G. Torres, 56.) – N. Munoz, Tejada (Nurse, a szünetben). Vezetőedző: Hernán Dário Gómez
A kispadon: Parris, Chen, Barahona
Gólszerző: Neymar (27.), Dani Alves (40.), Hulk (46.), Willian (73.)

KORÁBBAN:

A csehek öt, az osztrákok négy veretlen meccsel a tarsolyukban várták az egymás elleni mérkőzést. Az első félidőben nyugati szomszédaink szerezték meg a vezetést: Marcel Sabitzer és Marko Arnautovic remek összjátékát követően előbbi talált a kapuba.

Ám az addig is jobban játszó csehek a 42. percben Tomás Horava 20 méterről hatalmas gólt ragasztott Robert Almer kapujának bal felső sarkába.

Szünet után egy gól esett, azt az osztrákok szerezték: a csereként beállt Julian Baumgartlinger első lövése még lepattant a védőkről, a második azonban a jobb sarokban kötött ki. Az osztrákok 2007 óta nem játszottak öt meccset egymás után vereség nélkül, és 1999 óta nem nyertek meg két egymást követő idegenbeli meccset.

Svájc pénteken 1–0-ra verte Jamaicát egy hajrában szerzett góllal, és Ottmar Hitzfeld legénysége ezúttal is a hajrában fordította a maga javára a mérkőzést. Peru ellen előbb Stephan Lichtsteiner, majd Xherdan Shaqiri volt eredményes.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Svájc–Peru 2–0 (0–0)
Luzern. V: Stefanski (lengyel)
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner (Lang, 90+1.), Schär, Von Bergen, Rodriguez – Behrami (Dzemaili, 46.), Xhaka (Shaqiri, 64.), Inler – Mehmedi (Gavranovic, 87.), Drmic (Seferovic, 64.), Stocker (Barnetta, 72.).
G: Lichtsteiner (78.), Shaqiri (84.)

Csehország–Ausztria 1–2 (1–1)
G: Horava (42.), ill. Sabitzer (34.), Baumgartlinger (72.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik