38 éves veretlenség forog kockán, de Neymar embert fog

Vágólapra másolva!
2014.06.12. 11:44
null
Neymar aligha bánja, ha góllal nyit a „kockások” ellen, de szükség esetén ügyel a védekezésre is (Fotók: Action Images)
Ma este a brazíliai Sao Paulóban kezdetét veszi a 20. labdarúgó-világbajnokság: az első mérkőzést a házigazda Brazília vívja magyar idő szerint 22 órától Horvátország ellen az Arena Corinthiansban. A találkozót megelőzően – magyar idő szerint 20.15 órától – lesz a megnyitóünnepség, amely várhatóan szűk egy órán át tart.

 

SCOLARI: MINT 2002-BEN

„Minden brazilnak azt üzenem, eljött a mi időnk” – Luiz Felipe Scolari önbizalomtól feszülve vág neki a világbajnokságnak. Azon felül, hogy a rendező országban az ilyesfajta megnyilvánulás alighanem alapvető elvárás, ha valaki, a selecao legutóbbi világbajnok csapatának irányítója megengedheti magának ezt a fölényes hangnemet a „kockások” elleni meccs előtt.

38 ÉVES VERETLENSÉG
FOROG KOCKÁN
• Az Infostrada szerint Brazília hazai pályán több mint 38 éve veretlen tétmeccsen: legutóbb 1975-ben a Copa América elődöntőjét veszítette el Peru ellen Belo Horizonte-ban.
• Brazília és Horvátország kétszer találkozott eddig egymással: 2005-ben Splitben 1–1-es döntetlen született, míg a 2006-os vb-n a brazilok 1–0-ra nyertek a csoportkörben.
• Brazília a legutóbbi nyolc vb-jén győzelemmel kezdett.
• Scolari csatlakozik Baróti Lajos mellé: a brazil kapitánynak ez lesz a 15. vb-meccse, s ezzel utoléri az örökrangsorban a 10. helyen található magyar szakembert. Scolari 2002-ben a brazilokat és 2006-ban a portugálokat is hét-hét meccsen irányította.

Nincs kétség, Brazília számára hazai pályán csak a győzelem, a végső győzelem elfogadható, minden más bukás. Persze ezzel Scolari lehet a leginkább tisztában, őt még a 2002-es vb-cím után is jócskán illették kritikával. Ennek ellenére azt talán még a legelvakultabb brazil szurkolók sem gondolják, hogy kedvenceik brillírozva masíroznak végig a mezőnyön. S ezt még Scolari sem próbálja elhitetni velük, a siker kulcsa, akárcsak 2002-ben, most is a csapategységben lehet. Nem véletlen, hogy Felipao kiindulópontja is ez, vagy legalábbis reményei szerint így van.

„Kollektívaként ugyanolyan ez a válogatott, mint a 2002-es. Közös vonás ugyancsak, hogy taktikailag mindkét együttes nagyon rugalmas. A keretben olyan játékosok vannak, akik a csapat segítése érdekében saját játékukon is hajlandók változtatni. Neymar például védekezik és embert is fog, ha ez a csapat érdeke” – idézte tudósítónk a családi gyász ellenére a válogatott mellett lévő Scolari szavait a sajtótájékoztatóról.


SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a vb nyitó meccsén?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

EZ AZ NS VÁRAKOZÁSA: TUTI BRAZIL SIKER
Az NS szerkesztőségében is feltettük a kérdést, hogyan alakul a vb nyitó meccse? 87 százalék véli úgy, hogy Brazília megnyeri a találkozót, 13 százalék döntetlent vár, és a válaszadók közül senki sem szavazott a horvátok diadalára.

„Mindannyian ezt akarjuk. Ez a mi világbajnokságunk – visszhangozta Scolari szavait a vb-bemutatkozás előtt álló Neymar. – Ahogy a kapitány úr is mondta, eljött az idő, amit minden brazil és azt hiszem, az egész világ várt. Mi, játékosok reméljük, hogy gyorsan eljön az utolsó nap. Természetesen ideges vagyok, de nagyon boldog is, hogy itt lehetek. Igazán remélem, hogy a legjobb formámmal tudom segíteni a csapatot, hogy beteljesítsük a saját álmunkat és a brazilokét, a világbajnokság megnyerését.”

Azért abban biztosak vagyunk, a hazai szurkolók akkor sem lesznek bánatosak, ha Neymart a saját térfelén átjátsszák ugyan néhányszor, viszont Brazília több gólt szerez a nyitó meccsen, mint Horvátország.

HA FRED FOLYTATJA A STATISZTIKÁT, 30 GÓLT SZEREZ A MECCS VÉGÉRE

Beszédes adat (de csak adat), hogy a 32 együttes közül a brazil érkezett a leghosszabb győzelmi sorozattal (9) a világbajnokságra, mi több, Neymarék a legutóbbi 16 összecsapásukból 15-öt megnyertek, benne a tavalyi Konföderációs Kupán lejátszott öttel. Az ötvenedik válogatott meccsére készülő csatár 31 gólnál tart a brazil gólrangsorban, ám könnyedén előreléphet: a hatodik Rivaldótól csak három gólra van, de kirobbanó vb-teljesítménnyel még az ötödik Bebeto is befogható, aki nyolccal szerzett eddig többet.

Neymarnak segítségére lehet ebben Fred, a középcsatár, aki valósággal újjászületett Felipao keze alatt, 13 mérkőzésen tíz gólt szerzett a második Scolari-érában (előtte 21 meccsen hetet…), Neymarral félelmetes párost alkot, együttműködésük a szigorú horvát védők között is aranyat, pontosabban három pontot érhet, és természetesen a távlati cél elérése érdekében is kulcsfontosságú lesz.

Fred szereplését egyébként az is erősítheti, hogy – egyelőre – minden idők leghatékonyabb játékosa vb-n: eddig három perc/gól az átlaga, miután az Ausztrália elleni 2006-os mérkőzésen ennyi időre szállt be és betalált. Ma már szinte biztosan ő kezd legelöl, ami azt is jelenti, hogy – az Infostrada szerint – Jo történelmi szereplését kispadosként rögzíthetjük. Az Atlético Mineiro támadója lesz a vb-k történetének legrövidebb nevű játékosa, aki a jegyzőkönyvbe bekerült (ha esetleg valaki így jobban ismerné: Joao Alves de Assis Silváról van szó).

A HORVÁTOK OTTHON HAGYTÁK A BUSZT

A horvát labdarúgás történetében Niko Kovac lesz az első, aki játékosként és kapitányként is képviselheti az országot vb-n. Az 1998-as vb-bronzról sérülése miatt lemaradó korábbi középpályás szerezte amúgy az ország legutóbbi vb-gólját 2006-ban az ausztrálok ellen, most azonban élete legnagyobb kihívása előtt áll. A tudományos megközelítésre rendkívül alapozó Kovac úgy fogalmazott a Guardiannek: feladatuk a szövetséget irányító Davor Sukerrel együtt, hogy új korszakba vezessék a horvát labdarúgást.

Déli szomszédaink remélik: a meccs után 
nem lesz karneváli hangulat Sao Paulóban
Déli szomszédaink remélik: a meccs után nem lesz karneváli hangulat Sao Paulóban

„Olyan, mintha kétszáz kilométer per órával szeretnél vezetni az autópályán, de az autód csak százötvenet megy. Mit tehetünk? Vagy felturbózod az autódat, amely így gyorsabban tud menni, vagy veszel egy teljesen újat. Nekünk optimális formába kell hozni a játékosainkat egy hosszú és fárasztó szezon után, és ahhoz, hogy ezt megtegyük, mindegyiküket ismernünk kell, hiszen mindegyik különböző” – beszélt a keret-összeállítás nehézségeiről Kovac, aki az autós hasonlat ellenére leszögezte, nem parkolnak le a busszal a kapujuk elé.

A csapatot mindössze tavaly október óta irányító Kovac egyébként a hasonlattal egybevágóan „új autóként” került Igor Stimac helyére a pótselejtezők előtt, de már ő maga is megtapasztalhatta, milyen, amikor cserélni kell: Josip Simunicot eltiltása miatt nem veheti számításban a vb-n, Niko Kranjcar sérülése miatt marad le a seregszemléről, és az utolsó pillanatban Ivan Mocinicról is le kellett mondania, ráadásként az első meccsen az eltiltott Mario Mandzukic sem bevethető.

VB 2014
A-CSOPORT

BRAZÍLIA–HORVÁTORSZÁG – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Sao Paulo, Arena Corinthians; 22.00 (tv: M1). Vezeti: Nisimura (japán)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BRAZÍLIA: Júlio CésarDani Alves, David Luiz, Thiago Silva,Marcelo Paulinho, Luiz GustavoHulk, Oscar, Neymar Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
HORVÁTORSZÁG: PletikosaSrna, Corluka, Lovren, Vrsaljko Modric, RakiticEduardo, Kovacic, PerisicJelavic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac

A BRAZIL KERET
Kapusok: 1 Jefferson (Botafogo), 12 Júlio César (Toronto FC – kanadai), 22 Victor (Atlético Mineiro)
Védők: 2 Dani Alves (Barcelona – spanyol), 13 Dante (Bayern München – német), 4 David Luiz (Chelsea – angol), 15 Henrique (Napoli – olasz), 23 Maicon (Roma – olasz), 6 Marcelo (Real Madrid – spanyol), 14 Maxwell (PSG – francia), 3 Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: 5 Fernandinho (Manchester City – angol), 18 Hernanes (Internazionale – olasz), 17 Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), 11 Oscar (Chelsea – angol), 8 Paulinho (Tottenham – angol), 16 Ramires (Chelsea – angol), 19 Willian (Chelsea – angol)
Támadók: 20 Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Fred (Fluminense), 7 Hulk (Zenit – orosz), 21 Jo (Atlético Mineiro), 10 Neymar (Barcelona – spanyol)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

A HORVÁT KERET
Kapusok: 1 Stipe Pletikosa (FK Rosztov – orosz), 23 Danijel Subasic (Monaco – francia), 12 Oliver Zelenika (Lokomotiva Zagreb)
Védők: 11 Darijo Srna (Sahtar Doneck – ukrán), 6 Dejan Lovren (Southampton – angol), 5 Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva – orosz), 13 Gordon Schildenfeld (Panathinaikosz – görög), 3 Danijel Pranjic (Panathinaikosz – görög), 21 Domagoj Vida (Dinamo Kijev – ukrán), 2 Sime Vrsaljko (Genoa – olasz)
Középpályások: 10 Luka Modric (Real Madrid – spanyol), 7 Ivan Rakitic (Sevilla – spanyol), 8 Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev – ukrán), 4 Ivan Perisic (Wolfsburg – német), 20 Mateo Kovacic (Internazionale – olasz), 14 Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb), 15 Milan Badelj (Hamburg), 19 Sammir (Getafe – spanyol)
Támadók: 17 Mario Mandzukic (Bayern München – német), 18 Ivica Olic (Wolfsburg – német), 22 Eduardo (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Nikica Jelavic (Hull City – angol), 16 Ante Rebic (Fiorentina – olasz)
Szövetségi kapitány: Niko Kovac

 

AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
1 2014. 06. 12., 22:00 Sao Paulo Brazília–Horvátország
2 2014. 06. 13., 18:00 Natal Mexikó–Kamerun
17 2014. 06. 17., 21:00 Fortaleza Brazília–Mexikó
18 2014. 06. 19., 00:00 Manaus Kamerun–Horvátország
33 2014. 06. 23., 22:00 Brazíliaváros Kamerun–Brazília
34 2014. 06. 23., 22:00 Recife Horvátország–Mexikó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik