Vb-diadal járt a második rendezés mellé

Vágólapra másolva!
2010.06.08. 17:54
null
Zidane-ék sikerével zárult a torna (Fotó: Action Images)
Már csak három nap van hátra a földtekén végigterjedő futball-láz kitöréséig, midőn útjára indul a labda a dél-afrikai vb-n. A Nemzeti Sport Online az olvasók elé tárja az eddigi 18 világbajnokság eseményeit és eredményeit. Sorozatunk tizenhatodik részében az 1998-as franciaországi torna történéseit elevenítjük fel röviden. 

A házigazda francia válogatott úgy vágott neki az 1998-as tornának, hogy a megelőző két világbajnokságra ki sem jutott, úgyhogy hatalmas nyomás nehezedett Aimé Jacquet-ra és fiaira. Muszáj volt kárpótolniuk a közönségüket – a hazai közönséget.

TUDTA-E, HOGY...

...ez volt az első világbajnokság, amelyen 32 csapat szállt harcba a Világkupáért?

...a dél-afrikai Simon Gopane úgy lehetett az utolsó két találkozón az együttes harmadik számú  (!) kapusa, hogy előtte ketten is kidőltek a sorból?

...a harmadik világbajnoki tizenegyespárbaját elkönyvelő Roberto Baggio mindháromszor vesztesen hagyta el a pályát?

...a csoportkör után rögvest búcsúzó Szaúd-Arábia, Dél-Korea és Tunézia kispadján is új szakvezető ült már a második nyeretlen meccset követően?

...a nyolcadszor vb-résztvevő Skócia nyolcadszor sem tudta továbbverekedni magát az első körből? 

A közvélemény úgy tartotta, a csapatnak elég „lukas" a csatársora, és ha korábban még klasszistámadókkal (Jean-Pierre Papin, Eric Cantona, David Ginola) sem sikerült révbe érnie, akkor most hogyan.

Nos, úgy, hogy előbb a csatárok –  különösen a háromszor is eredményes 20 éves Thierry Henry – jól odatették magukat a csoportkörben, majd jött a kieséses szakasz, amelyben a hátsó alakzat emberei léptek elő főszereplővé. Ja, és a gárdának idővel Fortuna is besegített...

A 16 között Laurent Blanc söprögető aranygólja (az első a vb-k történetében) döntött Paraguay ellen, míg a negyeddöntőben csak a hosszabbítás utáni 11-esekkel sikerült megverni az olaszokat. Az elődöntőben újfent egy bekk, ezúttal a duplázó Lilian Thuram vállát veregették a franciák – 2–1 Horvátország ellen.

A címvédő brazilok magabiztosabban jutottak el a fináléig. Nemigen kérték rajtuk számon, hogy ,,no, és mit csinálnak elöl a csatáraitok?", a csatáraik ugyanis tették a dolgukat. Ronaldo négy, Rivaldo és Bebeto három-három gólt szerzett az addigi mérkőzéseken; nem volt tehát gond a támadójátékkal.

A saint-denis-i döntőben ezért hajszállal a dél-amerikaiak tűntek esélyesebbnek, csakhogy a találkozó előtt történt valami Ronaldóval. A „valamit" ezúttal szó szerint kell érteni, mivel azóta sem derült fény arra: Mário Zagallo szakvezető miért akarta mellőzni az Internazionale centerét (állítólag azért, mert epilepsziás rohamot kapott), aztán miért állította be mégis.

A VB-DÖNTŐBEN ELSŐ PRÓBÁLKOZÁSRA NYERŐ CSAPATOK

Uruguay – 1930, Uruguay; Olaszország – 1934, Olaszország; NSZK – 1954, Svájc; Anglia – 1966, Anglia; Franciaország – 1998, Franciaország

Az ellenben már akkor látszott: Ronaldo csak árnyéka önmagának, vergődése pedig bénítóan hat a társaira. A brazilok együtt lélegeztek, együtt szenvedtek, együtt is futballoztak – rosszul.

A franciák viszont szinte megtáltosodtak, a legjobbkor hozták a legjobb formájukat. Leginkább a magát a fináléig csupán piros kártyájával észrevétető Zizou, azaz Zinedine Zidane volt elemében, két fejesével tulajdonképpen már az első félidőben eldöntötte az összecsapást (3–0).

Franciaország 1938 után  másodszor rendezhetett vb-t, és először játszhatott a döntőben. S mindjárt nyert is. Megérdemelten.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik