Sokkoló új-zélandi siker, amerikai fordítás

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 23:40
null
A szerb szurkolók nehezen vették tudomásul az Új-Zélandtól elszenvedett vereséget (Fotó: Action Images)
Az új-zélandiak Szerbia felett aratott győzelme jelentette a legnagyobb meglepetést a labdarúgó-válogatottak szombati felkészülési mérkőzésein. A szintén a világbajnokságra készülő Szlovákia megsérülő kapusa miatt izgulhat a Kamerun elleni 1–1 után, az Egyesült Államok ellenben jelesre vizsgázott küzdőszellemből Törökországgal szemben (2–1).

A New Zealand Herald tudósítása is sokkolónak nevezte a győzelmet, amelyet az új-zélandi válogatott aratott Klagenfurtban a világranglista 15. helyén álló, Európa magasan jegyzett klubjaiban légióskodó játékosokkal felálló Szerbia ellen.

A „kivik" a rájuk jellemző módon végigvédekezték a szakadó esőben játszott második félidőt, csakhogy az elsőben, egy kontra végén Shane Smeltz egyszer betalált Sztojkovics kapujába. A csatárnak a 29. válogatott meccsén ez már a 16. gólja volt.

A szerbek ugyan több klasszisukat (D. Sztankovics, Ivanovics, Kraszics, Jovanovics) nélkülözték, ez nem hatotta meg híveiket, akik a hajrában különféle tárgyakat dobáltak a játéktérre, sőt néhányan be is futottak oda – Nemanja Vidicsnek kellett csillapítania őket a hangszórókon keresztül.

Ugyancsak Klagenfurtban csapott össze Szlovákia és Kamerun. Az utóbbi csapatból hiányzott Samuel Eto'o, aki az őt ért kritikák miatt azzal fenyegetőzött, nem vesz részt a világbajnokságon – nos, hívei megnyugodhatnak, hiszen az Inter támadójának neve szerepel a szombat este közzétett 23-as vb-keretben (az egykor Magyarországon légióskodó Dorge Rostand Kouemaháé ellenben nem).

A szlovákok viszont aggódhatnak, hiszen kapusuk, Dusan Kuciak az afrikaiak egyenlítő góljánál megsérült, le is kellett cserélni.

Spanyolország Szaúd-Arábiával játszott szintén Ausztriában, ám egy másik városban, Innsbruckban, és bár játékosai az összjátékban tőlük szokatlan hibákat követtek el, teljesen megérdemelt győzelmet arattak – még úgy is, hogy Fernando Llorente csupán a 92. percben fejelte be a győztes gólt. A sérülése után már edzésbe álló Fernando Torres még nem lépett pályára.

Philadelphiában több mint 55 ezer szurkoló volt szemtanúja annak, ahogyan az amerikai válogatott fordít Törökország ellen, ily módon lélekben tovább edződve kelhet útra Dél-Afrika felé. Robbie Findley becserélése kulcstényezőnek bizonyult: a 24 éves támadó szünetet követő beálltával felgyorsult az addig nehézkes hazai támadójáték, és a kártyák megkeverése után a vezér, Landon Donovan is hatékonyabbá vált.

Leendő Eb-csoportellenfeleink közül Svédország Erik Hamrén kapitány remek cseréinek köszönhetően győzte le Bosznia-Hercegovinát. A vezetést Dzsudzsák Balázs eindhoveni csapattársa, Ola Toivonen szerezte meg még a szünet előtt (ez volt a csatár első gólja a válogatottban), majd a második félidőben jöttek a cserék. Martin Olsson a 66. percben beállva jutott két gólig, míg a 76. percben beálló Marcus Berg gólt és gólpasszt is jegyzett.

A bosnyákok erős csapattal érkeztek Solnába, Edin Dzeko és Zvjezdan Misimovic egyaránt pályára lépett, ellenben a bosnyák származású Zlatan Ibrahimovic hiányzott a svédektől.

A szintén a magyar válogatottal egy Eb-hatosba sorsolt Finnország gól nélküli döntetlent játszott Lengyelországban, míg Moldova meglepetésre kikapott az egykori szlovén kapitány, Srecko Katanec vezette arab emírségekbeli válogatottjától – utóbbi találkozót szintén Ausztriában vívták.

KÜLFÖLDI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK – MÁJUS 29. 
Szerbia–Új-Zéland 0–1 (Smeltz 22.)
Kamerun–Szlovákia 1–1 (Enoh 83., ill. Kopunek 6.)
Spanyolország–Szaúd-Arábia 3–2 (D. Villa 30., Xabi Alonso 58., F. Llorente 92., ill. Oszama Havszavi 16., el-Numare 74.)
Egyesült Államok–Törökország 2–1 (Altidore 59., Dempsey 75., ill. Arda Turan 26.)
Svédország–Bosznia-Herzegovina 4–2 (Toivonen 44., M. Olsson 68., 82., M. Berg 92., ill. Salihovic 47., Misimovic 90.)
Lengyelország–Finnország 0–0
Moldova–Arab Emírségek 2–3 (Tigirlas 14., Bulgaru 80., ill. Dzsuma 25., el-Sehi 31., Halil 89.)
Norvégia–Montenegró 2–1 (Grindheim 44., Tomasevics – öngól 89., ill. Vucsinics 81.)
Ukrajna–Románia 3–2 (Alijev 15., Konoplijanka 75., Tamas – öngól 78., ill. Tamas 54., Niculae 63.)
Izland–Andorra 4–0 (Helguson 32., 51. – az elsőt 11-esből, Gunnarsson 87. – 11-esből, K. Sigurdsson 89.)
Azerbajdzsán–Macedónia 1–3 (Mammadov 90., ill. Trikovszki 8., Szadigov – öngól 66., Gurovszki 88.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik