Sneijder, Villa, Forlán, Özil, Messi is harcban a vb legjobbja címéért

Vágólapra másolva!
2010.07.09. 13:02
null
A vb aranylabdájára és a gólkirályi címre is esélyes az oranje ásza, Wesley Sneijder (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kihirdette tízes jelöltlistáját a dél-afrikai világbajnokság aranylabdájára. A legjobb játékos címet Diego Forlán (Uruguay), Asamoah Gyan (Ghána), Andrés Iniesta (Spanyolország), Lionel Messi (Argentína), Mesut Özil (Németország), Arjen Robben (Hollandia), Bastian Schweinsteiger (Németország), Wesley Sneijder (Hollandia), David Villa (Spanyolország) vagy Xavi Hernández (Spanyolország) nyerheti el.

 

SZAVAZÁS

Ön kire szavazna a vb-aranylabda-választáson?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A tíz játékost a FIFA edzőkből és neves játékosokból álló szakcsoportja jelölte ki, melyben többek között Kalusha Bwalya, Christian Karembeu, Jomo Sono és Gérard Houllier is szerepelt. A FIFA vb-arany-, ezüst- és bronzlabdását a média akkreditált képviselőinek szavazása dönti el, a voksolás végeredményét a döntő után, július 11-én hozzák nyilvánosságra.

Érdekesség, hogy a legutóbbi három tornán a vb-aranylabda győztese az ezüstérmes csapatból került ki. Az adott tornán világbajnoki címet is szerző játékos eddig háromszor hódította el a díjat (Romário 1994-ben, Diego Maradona 1986-ban, illetve Paolo Rossi 1982-ben). Érem nélkül távozó játékos még sosem győzött, a mostani lista alighanem legvitatottabb szereplője a tornán gól nélkül maradt Lionel Messi – közel sem biztos, hogy helye van a legjobb tízben vb-szereplése alapján.

A FIFA közzétette a labdarúgó-világbajnokság legjobb fiatal játékosának járó díj jelöltlistáját is: Thomas Müller (Németország), Andre Ayew (Ghána), vagy Giovani dos Santos (Mexikó) nyerheti el a megtisztelő címet.

A jelöltlistát a FIFA technikai bizottságának edzői és volt játékosok állították össze, míg a győztes kilétét vasárnap, a vb-döntő után jelentik be – az egyértelmű esélyes az eddig már négy gólt szerző Müller. A 2006-os, első kiírást a német Lukas Podolski nyerte meg.

A VB-ARANYLABDA KORÁBBI GYŐZTESEI
2006 Zinedine Zidane (Franciaország)
2002 Oliver Kahn (Németország)
1998 Ronaldo (Brazília)
1994 Romário (Brazília)
1990 Salvatore Schillaci (Olaszország)
1986 Diego Maradona (Argentína)
1982 Paolo Rossi (Olaszország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik